Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Japonya Büyükelçiliği arasında Nota Değişimi ve Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Deprem Sonrası Desteklenmesi Projesi, KOSGEB-JICA Kredi Anlaşması imza törenleri, KOSGEB'te gerçekleştirildi.

KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 6 Şubat'ta asrın felaketi olarak adlandırılan afetle karşılaştığını anımsattı.

Depremin sosyal ve ekonomik açıdan bölgeyi derinden etkilediğini vurgulayan İbrahimcioğlu, "KOSGEB olarak, deprem sonrasında bölgedeki KOBİ'lerin ihtiyacı doğrultusunda birtakım destek programlarımızı hayata geçirdik ve hızlıca bu programları bölge KOBİ'lerinin istifadesine sunduk." ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Ekim'de kamuoyuna yaptığı açıklamayla destek programına başvuruları almaya başladıklarını bildiren İbrahimcioğlu, "50 gün gibi kısa bir sürede 75 bin başvuru aldık. 60 bin onaylı başvurudan 40 bin KOBİ'mize ödeme yaptık. Kısa sürede 450 milyon dolarlık destek kredisinin tamamını KOBİ'lerimizin istifadesine sunmuş olduk." diye konuştu.

11 İLDEKİ KOBİLER DESTEKLENECEK

İbrahimcioğlu, Başkanlık ve JICA işbirliğinde "Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Deprem Sonrası Desteklenmesi Projesi"ni hayata geçirdiklerini kaydederek, "İmzaladığımız, 20 milyar Japon yenini içine alan kredi anlaşmasıyla depremden etkilenen ve uygulamaya aldığımız programımıza ilişkin başvuruları onaylanan 11 ildeki KOBİ'lerimizin desteklenmesine devam edeceğiz." bilgisini verdi.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Aoyama Takero, deprem bölgesinin yeniden yapılandırılmasına yönelik yoğun çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Bu yeniden yapılandırma çabalarını desteklemek üzere Japonya hükümeti, dün, 'Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler için Deprem Sonrası Destek Planı'na 20 milyar yen tutarında kredi sağlanmasına ilişkin kararı parlamentoda onaylamıştır." dedi.