Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, TRT Haber'de katıldığı programda soruları yanıtladı. Bakan Gül, hatfa sonu yayımlanan KHK'da yer alan 121. maddenin 15 ve 16 Temmuz 2016 günlerini kapsadığını belirterek şunları söyledi: "Bu düzenleme yeni değil, 27 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu düzenleme ayrıca Meclis'te kabul edidi. 15 Temmuz'da göğsünü siper eden sivillere, vatandaşlara koruma anlamına geliyor. 22 Temmuz'da da bir KHK çıktı, kimsenin itirazı olmadı. Bu konu suistimal edilmemesi gereken, gazilere yönelik bir yükümlülük. Şu anda darbe devam etmiyor. Darbe ne zaman bastırıldı? 15 Temmuz'da başladı, 2 saat sonra 16 Temmuz oldu. 16 Temmuz'da bu darbe bastırıldı. Dolayısıyla bu kanunda da 'bastırılması kapsamında' dediğine göre, bunu sonraki tarihlere, bugüne getirecek hiçbir şekilde bir düzenleme yok. KHK'dan yer alan 'bastırılması' ifadesi sonraki tarihleri kapsamayacağını gösteriyor. Buradaki özne 15 Temmuz'dur. Darbe girişimi aynı zamanda terör eylemidir. Asla başka fiilleri kapsamıyor. Ne öncesine ne sonrasına götürme imkanı yok."

CHP'NİN AYM'YE BAŞVURMASI

Bakan Gül, 695 ve 696 sayılı KHK'lerle ilgili Anayasa Mahkemesine başvuru yapacağını açıklaması ile ilgili ise "Anayasa'nın hükmü açık. Bir Anayasa denetimine gidilemeyeceğine yönelik durum söz konusudur. Bu tür çabaların, beyhude çabalar olduğunu ifade etmek isterim. Bizim, sınırımız hukuk. Anayasa çerçevesinde tüm işlemler yapılmıştır" dedi.

DARBECİLERE TEK TİP KIYAFET 1 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK!

Darbecilere tek tip kıyafet ile ilgili de konuşan Bakan Gül, "Şehitlerimizi ve gazilerimizin bir isteğidir, kanunda yeni bir düzenleme getirildi. Darbeciler için badem rengi tulum, diğer terör eylemi için de gri renkli bir tulum olacak. Tek tip kıyafet sadece duruşmaya giderken uygulanacaktır. Hamile ve engellileri kapsamıyor. Bazı ülkeler buna benzer uygulamalar yapmıştır. 1 ay içinde yönetmelik çıktıktan sonra yürürlüğe girecektir" ifadesini kullandı.

BYLOCK TARTIŞMASI

Son dönemde Bylock ile ilgili tartışmalara değinen Adalet Bakanı Gül, "ByLock ile ilgili Yargıtayın vermiş olduğu bir karar var; 'Terör örgütünün haberleşme ağı olarak kullanıldığı, örgüt üyeliğinin önemli delillerinden olduğu...' Burada, ByLock kullanmadığına yönelik bir çalışma, ilgili kurumlarla yapılması, tamamlanması halinde, bunlarla ilgili başka delil yoksa gözden geçirilebilir. Bu konuyla ilgili kurumlarımız çalışmalarını yapmaktadırlar" dedi.