Kadın dönüşürse, toplum dönüşür

BDP Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Demirbaş, Gaziantep Kulübü Derneği tarafından gerçekleştirilen Büyükşehir Belediye Başkan Adayları Tanışma ve Sunum toplantısında seçilmesi halinde yapacağı projeleri anlattı. Kadınlara pozitif ayrımcılık yapacağını söyleyen Demirbaş, "Belediye bütçesinden kadınlara yüzde 15 pay vereceğiz. Kadınların toplu taşımadan ücretsiz veya indirimli yararlanmalarını sağlayacağız. Ayrıca kadınların, mecliste temsil ve üretime daha çok katılmaları konusunda projelerimiz var" dedi.

TOPLANTIYA BÜYÜK İLGİ

Gaziantep Kulübü Derneği tarafından gerçekleştirilen Yerel Seçim 2014 Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayları Tanışma ve Sunum toplantılarının dördüncüsü yapıldı. İlkinde Ak Parti Büyükşehir Adayı Fatma Şahin, ikincisinde CHP Büyükşehir Adayı Akif Ekici, üçüncüsünde MHP Büyükşehir adayı Mustafa Erzin'i ağırlayan derneğin dördüncü konuğu BDP Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Demirbaş oldu. Toplantıya ilgi fazla oldu.

EMPERYALİZM ŞEKİL DEĞİŞTİRDİ

Toplantının açılışında konuşan Gaziantep Kulübü Derneği Başkanı Kamil Gereççi, son günlerde yerel seçimlerden daha çok ülke sorunlarının ön plana çıktığını söyledi. 30 Mart'ın Türkiye'nin kader seçimi olmadığını söyleyen Kamil Gereççi, Çanakkale Zaferi'nin önemine değindi. 99 yıl önce emperyalizme karşı mücadele verdiğimizi hatırlatan Gereççi bugünde emperyalizmin şekil değiştirdiğini, o günün İngilteresi ve müttefiklerinin yerini bugün IMF, Dünya Bankası, Dünya sermayesinin aldığını ve bu güçlerin Arap baharı, Büyük Ortadoğu Projesiyle emperyalist emellerini gerçekleştirme çabasında olduklarını belirtti.

GEREÇÇİ'DEN 7 BEKLENTİ

Gereççi diğer adaylarda olduğu gibi BDP adayından da seçilmesi halinde beklentilerini sıralayarak, "Belediye Başkanından Uzmanlara Saygı, Adalet, Kamu Yararı, Şeffaflık, Halka Saygı, Dürüstlük, Yerel Demokrasi istiyoruz" dedi.

KENTLERİN KİMLİĞİ KORUNMALI

Kamil Gereççi'nin ardından söz alan BDP Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Demirbaş, kentlerin kimlikleriyle varolacağını, bu nedenle kentlerin özgün kimliklerinin korunmasının önemine değindi.

GAZİANTEP TÜRKİYE'YE ÖRNEK

Öl ve öldür mantığı yerini Yaşa ve yaşat mantığının alması gerektiğini söyleyen Abdullah Demirbaş, "Öl ve öldür mantığı kentleri, doğayı ve insanları tahrip ediyor. Kimliklere saygı, toplumsal uyumu ve barışı getiriyor. Bunun en güzel örneği Gaziantep'te yaşanıyor. Gaziantep göçle gelen insanlara kucak açtı, onların kültürel değerlerine saygı gösteriyor, yok eden değil, diğer kimlikleri yaşatan ve geliştiren bir kent. Bu anlamda Gaziantep Türkiye'ye örnek bir il" dedi.

KIRKLAR MECLİSİ

Gaziantep'te farklı kimliklere kucak açılırken, tek eksikliğin demokratik katılımcılığın yeterince geliştirilmemesi olduğunu dile getiren Abdullah Demirbaş, "Her insan ayrı bir dünyadır, birer güzelliktir. Özgünlükleri katılımcı demokrasi ile geliştirebiliriz. Ben şu anda Sur Belediye Başkanıyım. Demokratik katılımcılığı en güzel uygulayan belediyelerden biriyiz. Kırklar Meclisi, mahalle meclisleri, çocuk ve gençlik meclisleri oluşturduk. Temsilde adaleti sağlıyoruz. Bu Kırklar Meclisinde Ermeni de var, Ezidi de var, Kürt de var, Alevi de Kürt de, Müslüman da Yahudi de ve her partiden temsilci var" diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM UYGULAMASI YANLIŞ

Demirbaş, Gaziantep'te imar ve ulaşım master planının katılımcı demokrasi ile yapılmamasından dolayı bugün trafiğin içinden çıkılmaz bir hal aldığını söyledi.

Kentsel dönüşüm projelerini eleştiren Demirbaş, yeni kaçak yapıların meydana geleceğini, gelir uçurumunun toplumsal barışı da bozacağını, toplumsal öfke ve şiddeti artıracağını ifade etti.

KADIN DÖNÜŞÜRSE TOPLUM DÖNÜŞÜR

Kadınlara önem verdiklerini, eş başkan sistemi getiren tek parti olduklarını söyleyen Demirbaş, kadınların yönetimde olması gerektiğine değinerek, "Kadınlar yaşamın kök hücresidir. Kadın yaşamın özüdür. Erkek egemen zihniyetten geliyoruz. Hepimiz evde birer diktatörüz. Kadın özgürleşirse, toplum özgürleşir. Kadın dönüşürse toplum dönüşür. Ancak önce kadını dönüştürmemiz gerekiyor. Bunun içinde kadınlar yönetimlerde yer almalıdır. Biz yasal olmamasına rağmen, belediyede kadın daire başkanları, kadın müdürler kadroları oluşturduk. Yasal değil ama meşru" dedi.

KADINLARA ÖZEL BÜTÇE

Kadınlara belediyede yüzde 15 bütçe ayırdıklarını ve bu bütçeleri nasıl kullandıklarıyla ilgili bir hesap da sormadıklarını söyleyen Demirbaş, "Diyarbakır'da uyguladık. Kadınlar semt pazarları çalıştırıyorlar. Gaziantep'te de kadınların üretime daha çok katılmasını sağlayacağız. Kadın üretime katıldığı zaman daha önce aslan olan erkek de kedileşiyor. Gaziantep'te kadınların sosyal yaşama katılımı için onların toplu taşımadan ücretsiz ve indirimli yararlanmalarını sağlayacağız. İmkanı olmadığı için kadın eve hapsoluyor. Kadınlara pozitif ayrımcılık yapacağız" dedi.

SEÇMENE HESAP VERECEĞİZ

Demirbaş, her türlü kararı halkla birlikte alacaklarını, bütün inançların birarada yaşamasında zihinleri restore edeceklerini söyledi.

Uyuşturucu sorununa da değinen Demirbaş, bu konuda aileleri eğitim, emniyet ile işbirliği içinde yaptıkları çalışmaları anlattı.

Seçmene hesap vereceklerini söyleyen Demirbaş, "Bizi seçenlerin bizleri tekrar görevden alma hakları var. Bu da partimize özgü bir uygulama" dedi. Meral KINACILAR, Bahri GEBEL