Türkiye’nin yanı sıra 13 ülkeden 200'e yakın belediye başkanı, yerel yönetim temsilcisi ve akademisyenin katılımı ile Nevşehir'de yapılan forumda konuşan Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Necati Binici, Kent Konseylerinin yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve yerel demokrasinin geliştirilmesi bakımından ileri bir adım olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Binici, "Ancak Türkiye'de halen faaliyette bulunan kent konseylerimizin sayısı 330 civarındadır. Bu sayı il,ilçe kent konseylerini kapsamaktadır. Baktığımızda büyükşehir il ve ilçe toplamı 2397'dir. Dolayısıyla çıkartılan yasaya rağmen kurulmayan kent konseyleri oranı yüzde 75'lerdedir" dedi.

DEMOKRASİ İÇİN VAZGEÇİLMEZ

UCLG (MEWA) tarafından düzenlenen 'Aracı Şehirler: Sürdürülebilir Kalkınmanın Kilit Aktörleri' başlığı ile Aracı Şehirler Ortadoğu ve Batı Asya (MEWA) Bölgesel forumu Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Forumda Türkiye Kent Konseyleri Birliği adına konuşan başkan Necati Binici, "Daha güçlü yerel yönetim ve daha güçlü bir demokrasi için güçlü bir yönetişim paradigmasına karşılık gelmektedir. Bu yeni yönetişim anlayışının bütün yerel yönetimler tarafından önemsenmesi ve uygulanması gerekmektedir. Çünkü aksi halde modern bir yerel yönetimden etkin yurttaş katılımından ve nihayet kent ile kentli arasında en güçlü bağ olan hemşehri hukukundan söz edemeyiz. Yerel yöretimlerin varlığı demokrasi için vazgeçilmez olmakla birlikte yerel yönetimlerin tek başına yeterli olduğunu iddia etmek mümkün değildir. Yerel demokrasinin gelişmesi, sürdürülebilir kalkınmanın yerel düzeyde harekete geçirilmesi, çoklu yönetişim modellerinin hayata geçirilmes,i hem yerel halkın bilinç düzeyi ve istekliliğine hem de demokratik iletişim ve karar alma kanallarının açık olmasına bağlıdır. İşte bu noktada kent konseyleri hayati bir rol oynamaktadır. Kent konseyleri günümüzün yerel anlamda en önemli katlım ve iletişim kanalıdır. Kent konseyleri belirli kanallarda halkın bilinçlendirilmesi özellikle çevresel konulardaki farkındalığın yaratılması, genç ve kadınların yerel düzeyde örgütlenmesi bakımından birer araç rolü oynamaktadır" diye konuştu.

KENT KONSEYLERİNİN SAYISI YETERLİ DEĞİL

Türkiye'de halen faaliyette bulunan kent konseylerinin sayısının 330 civarında olduğunu dile getiren Binici, "Bu sayı il,ilçe kent konseylerini kapsamaktadır. Baktığımızda büyükşehir il ve ilçe toplamı 2397'dir. Dolayısıyla çıkartılan yasaya rağmen kurulmayan kent konseyleri oranı yüzde 75'lerdedir. Bu da şunu gösteriyorki, yerel yöneticilerimizin kent konseylerini kurmaları gerekmektedir. Ayrıca halen faaliyette bulunan kent konseylerimizin gerek bütçeleme, gerekse fiziki şartlarının yetersizliği yapılacak çalışmalar üzerindeki en büyük engeldir. Tüm bunların yanısıra halen faaliyetlerini sürdüren sivil toplum kuruluşlarımızın da bu konuya duyarlılığı tartışılmalıdır. Bu sorunların halledilmesi kent konseylerimizin bir an önce kurulması gerçek anlamda demokrasinin işleyişine yerelden çok büyük katkı sağlayacaktır. Bunların öneminin farkında olan biz Türkiye Kent Konseyleri Birliği olarak,
kent konseyleri arasında eşit ortaklık ve dayanışma temelinde sürdürülebilir işbirliğinin sağlanması, hemşehri hukukunu esas alan bir anlayışla kentlerin potansiyelini harekete geçirmek, ülkemizin tüm bölgelerinde iyi yönetişimin temel prensiplerine dayalı kent konseylerinin kuruluşuna öncülük etmek amaçları doğrultusunda çalışmalar gerçekleştirilmektedir" dedi.

KİLİT AKTÖRLERİ
'Türkiye Kent Konseyleri Birliği olarak, kentlerimizin ve kent konseylerinin sorunlarını tartışıyor ve hep birlikte çözümler üzerinde düşünüyoruz' diyen Binici şöyle konuştu:"Aynı zamanda bugün burada gerçekleştirdiğimiz gibi bütün kentlerimizi etkileyen ortak sorunlar çerçevesinde ulusal toplantılar gerçekleştiriyor yayın ve raporlar hazırlıyoruz. Aracı şehirlerde sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin yerel farkındalığın artırılması yönünde gerçekleştirilecek çalışmalardada kent konseyleri önemli bir rol üstlenmektedir. Gerek Türkiye Kent Konseyleri Birliği, gerekse Kent Konseylerinin Kalkınma Hedeflerinin 11. maddesiyle örtüşmektedir. Kent Konseleri kentin çevre ve kalkınma önceliklerinin ve hedeflerinin saptanmasına ilişkin ortak bir vizyonun belirlenmesinde yönetişimci bir yaklaşım sergileyen yapılardır. Bu vizyonun gerçekleşirilmesinde ilgili hedeflerin ve stratejilerin belirlenmesinde yürütülmesinde ve sonuçta yerel kalkınmada önemli bir rol üstlenmektedir. Kent konseyleri bu işlevini meclisleri ve çalışma grupları aracılığıyla gerçekleştirmektedir. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 11.maddesi olan sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları şehirlerin ve insan yaşam yerlerinin güvenli dayanıklı sürdürülebilir kılınmasını istemektedir. İşte bu noktada aracı şehirler sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin kilit aktörleridir."
Meral KINACILAR