Lokantalarda bir tabak kelle paçanın 17.5 TL'ye satılması dikkat çekerken, et hali esnafı tanesi 17.5 TL'ye satılan kelleden 6 tabak çorba çıkabileceğini ileri sürdü. Canlı Hayvan- Hayvansal Ürünler ve Yem Üreticileri Meslek Komitesi Başkanı Tamer Abuşoğlu "Kellenin bizdeki çıkış fiyatı 17,5 TL. Bir kelleden ortalama 6 tabak çorba çıkar. Ama maalesef lokantalar bu çorbanın kasesini 17.5 TL'ye satıyor. Ciddi bir fark var. Lokanta kellenin kazancıyla günü bitiriyor. Bu iş zincirleme gidiyor. Kimse hesap sormuyor, kimse sorgulamıyor. Birim fiyatı nedir diyen yok. 6 kişinin gittiği lokantada içilen çorbanın toplam fiyatı 105 TL. Bu denetlense, sorgulansa bütün gerçekler ortaya çıkar" dedi.

Tamer Abuşoğlu ise "Sakatat sektöründe tekelleşme söz konusu. Daha önce 20 tane kasabın malını 3-5 kişi alıyordu. Ama şimdi 20 kasabın malını 1 kişi alıyor ve 4 adama satıyor. Biz kendi dükkanımızda işçi konumuna düştük" dedi.

MEMLEKET 3-4 ADAMIN ELİNDE

Sakatatta sorunların diz boyu olduğunu konuyu defalarca gündeme getirmelerine rağmen kimsenin eğilmediğini anlatan Abuşoğlu, "Şu anda elimizde sakatat var. Yani mal var alan yok. Bizler halin içindeyiz. Fiyatların yüksek olması halkın alım gücüyle ilintili. Karaciğer tek başına 40, Karaciğer ve yürek 35 TL. Kelle ise 20 TL'ye satılıyor. Bu sektörde tekelleşme söz konusu olduğu için sıkıntı da beraberinde büyüyor. Örneğin 20 kasabın malını 1 kişi alıyor, 4 kişiye satıyor. Onlarda lokantacılara veriyor. Yani bunalık denizle balık avlıyoruz"

LOKANTALARDA SIKINTI BÜYÜK

Lokantalardaki artışa herkesin dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Abuşoğlu, "Kellenin bizdeki çıkış fiyatı 17,5 TL. Bir kelleden ortalama 6 tabak çorba çıkar. Ama maalesef lokantalar bu çorbanın kasesini 17.5 TL'ye satıyor. Ciddi bir fark var. Lokanta kellenin kazancıyla günü bitiyor. Bu iş zincirleme gidiyor. Kimse hesap sormuyor, kimse sorgulamıyor. Birim fiyatı nedir diyen yok. 6 kişin gittiği lokantada içilen çorbanın toplam fiyatı 105 TL. Bu denetlense, sorgulansa bütün gerçekler ortaya çıkar"

SAKIP USTA: 16 TL'DEN SATIYORUZ

Sakatat fiyatlarındaki artışı değerlendiren Gaziantepli işletmeci Sakıp Çadır, "Sakatata ilgi etten daha yoğun. Çok eskiden bundan 25 yıl öncesine kadar bir kilogram ciğer 200 gram et fiyatına tekabül ediyordu. Şimdi ise bir kilogram ciğer bir kilogram etten pahalı. Sakatatın az bulunması bizim işletmemizde fiyatları arttırıyor. 5 yıl önce kelle paça çorbasını 8 TL iken şu an 16 TL’den satıyoruz" şeklinde konuştu.

KELLENİN FİYATI 17 TL

Gaziantep’te sakatatı yıllar önce bedavaya aldıklarını vurgulayan Çadır, şimdiki fiyatların ise cep yaktığını kaydetti. Çadır, "Kellenin tanesini 17 TL’den alırken karaciğer, ciğer, yürek, böbrek ise kilogramını 40 TL’den alıyoruz. İşkembenin kilosunu ise 14 TL’den alıyoruz. 10 yıl öncesine kadar gidecek olursak daha öncelerde işkembe ve bağırsak bedava idi. Şimdi tüm Türkiye genelinde sakatat tüketiminin artması ile bu ürünler para ile satılmaya başlandı. Hatta iç yağı bile para ile satılmazdı şu an kilogramı 5 TL oldu" diye konuştu. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT