geçtiğimiz Cuma günü asansör bakımını yaptığı sırada meydana gelen kazada hayatını kaybeden bakımcı personelin ölümünde ihmal, eksik bilgi ve tecrübesizliktan kaynaklandığını söyledi. Ovayolu, "Maalesef yaşanılan kazada, bakım ve onarım için işlem sırasına uyulmadığı, iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı ve bakım personelinin yeterli bilgi ve eğitime sahip olmadığı gözlemlenmiştir" dedi.

İŞLEM SIRASI ÇOK ÖNEMLİ

Personele Allah'tan rahmet dileyen Ovayolu. "Denetimler sırasında kırmızı etiket alan ve kullanımı yasaklanan asansöre yapılan bakım, onarım ve revizyon işlemleri sırasında kazanın oluştuğu anlaşılmıştır. Yapılan araştırmaya göre asansörün fren blokları ve halatlarının değiştirilmesi sırasında kaza meydana lmiştir. Asansörlerin bakım ve onarımlarında işlem sırası çok önemlidir. Öncelikle asansörün fren bloklarının değiştirilmesi, çalışır duruma getirilmesi ve olası tehlikeli durumlarda frenin devreye girmesi sağlanmalıdır. Kabinin fren bloklarının devrede olup olmadığı kontrol edildikten sonra, kabin, kuyu boşluğunda sağlam güvenilir bir şekilde caraskal ile askıya alınır (kuyu tavanına asılır) ve halatların değiştirilmesi işlemine başlanır. Halatlar sırası ile tek tek değiştirilir" dedi.

KABİN GÜVENLİĞİ ALINMAMIŞ

'Asansörlerde halatın kopması ve kabinin düşmesi gibi bir ihtimal yok denecek kadar azdır' diyen Ovayolu, "Çünkü emniyet katsayısı asansörlerde o kadar fazla dikkate alınmaktadır ki asansörlerde kullanılan minimum dört halatın birden kopması mümkün görünmemektedir. Hatta emniyet katsayısına göre tek bir halat bile yaklaşık kabin ve karşı ağırlığın en az 4 katı yükü taşıyabilmektedir. Ki minimum 4 halat, bazen asansörün cinsine, taşıma kapasitesine ve kullanım yüksekliğine göre 5 - 6 halat kullanıldığı durumlarda halatların kopup kabinin düşme ihtimali yok denecek kadar azdır. Meydana gelen kazada ise, ne yazık ki fren blokları değiştirilmek üzere sökülmüştür. Fren bloklarının montajı yapılmadan ve kabin güvenliği alınmadan halat değişim işlemine geçilmiştir" dedi.

İŞ GÜVENLİĞİNE UYULMAMIŞ

Kaza incelendiğinde olabilecek tüm olumsuzlukların üst üste yapıldığı ve kazaya davetiye çıkarıldığının anlaşıldığını dile getiren Ovayolu, "Kabin kuyu boşluğunda askıya alınmış ve halatlar tek tek sökülmesi gerekirken dördü birden sökülmüş ve halatların değişim veya gergi işlemine başlanmıştır. Maalesef fren bloklarının olmadığı kabin de sökülen dört halattan sonra kabinin tüm yükü caraskal ile askıya alınan zincire yüklenmiş ve zincirinde kabin ağırlığına dayanımı yetersiz olduğu için askıya alınan zincirin kopması nedeni ile kabin, üzerinde ki bakımcı personel ile birlikte 7. kattan aşağı düşmüştür. Asansörlerin montajı, bakımı, onarımı ve kullanımı aşamasında standartlara ve gerekli iş güvenliği şartlarına uyulmadığı durumlarda, bu tür kazalar kaçınılmazdır" diye konuştu. HABER MERKEZİ