GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Gaziantep, ocak-kasım döneminde 5 milyar 707 milyon 717 bin dolar ihracatla Türkiye’nin en çok ihracat yapan beşinci ili konumundaki yerini koruduğunu söyledi. Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ise, bu yıl Kasım ayında Gaziantep ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 kayıpla 565 milyon 556 bin dolar olduğunu bildirdi.

ÇIKMAZ: EN FAZLA PAY TEKSTİLİN

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, yaptığı açıklamada, bölgeden 11 ayda 7 milyar 123 milyon 123 bin dolarlık ihracat yapıldığını, diğer birlikler adına da 453 milyon 352 bin dolar dış satım gerçekleştirildiğini söyledi. Bu şekilde bölgenin ihracatının 7 milyar 576 milyon 475 bin dolar olduğunu ifade eden Çıkmaz, pazar çeşitliliğiyle hedefledikleri rakamlara ulaşacaklarına inandıklarını belirtti.

HUBUBAT İKİNCİ SIRADA

Bölgenin ihracatında en fazla payı tekstilin aldığını vurgulayan Çıkmaz, şöyle devam etti:“11 aylık dilimde bölgemizden 2 milyar 386 milyon 569 bin dolarlık ihracat yapıldı. Bu nedenle tekstil bizim için önemli ihracat kalemi olmaya devam ediyor. Hububat bakliyat ve yağlı tohumlar 1 milyar 846 milyon 702 bin dolarla en çok ihraç edilen ikinci ürün olurken, bu ürünü 1 milyar 173 milyon 177 bin dolarla halı izledi. Kuru meyve ihracatımız 209 milyon 287 bin dolar, diğer ihracatımız da 1 milyar 507 milyon 387 bin dolar oldu.”

KONUKOĞLU: 5. İL OLDUK

Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Gaziantep’in hem aylık bazda hem Ocak-Kasım döneminde en fazla ihracat yapan 5. il konumunu koruduğunu anımsattı. Küresel ticarette daralma ve yakın coğrafyamızda yaşanan sorunlar nedeniyle rekabetin her geçen gün keskinleştiğine dikkati çeken Konukoğlu, bu zorlu koşullara rağmen mücadelesinden vazgeçmeyen, ülkenin dış ticaretine katkısını sürdüren Gaziantepli ihracatçılara teşekkür etti.

ÜRÜN GAMI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Ortadoğu ülkelerinde kayba karşın, Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerine ihracat artışının devam etmesini sevindirici bir gelişme olarak değerlendiren Konukoğlu, “’Pazar çeşitlemesine odaklanmalıyız. Bütün dünyayı bizim pazarımız olarak görmeli, fırsatları değerlendirmeliyiz. AB ve Amerika ülkelerinin yanı sıra Afrika’da ve Uzakdoğu’da ihracatçılar için ciddi potansiyel mevcut. Rekabetçi olmak ve dünya ihracatından aldığı payı artırmak isteyen firmalarımız, dış pazarların yapısına göre ürün gamını gözden geçirmeli, teknolojiye ve markaya ağırlık vermelidir’’ dedi. HABER MERKEZİ