Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen programda kardeş şehir imza protokolü ile üniversiteler arası işbirlikleri anlaşması gerçekleştirildi. Programın ilk bölümünde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ile Almanya’nın Ludwigshafen Belediye Başkanı Dr. Eva Lohse arasında “Kardeş Şehir” protokolü imzalandı.Geçtiğimiz yıllarda ‘İyi Niyet Anlaşması’ ile başlayan Gaziantep ile Ludwigshafen şehirleri arasında kültürel ve ticari ilişkileri bu imza neticesinde resmi niteliğe kavuşturduklarını ifade eden Güzelbey, her iki şehir arasındaki bir kardeşlik ilişkisinin aslında acı bir olay sonrası geliştiğini, ancak güzel bir şekilde sonuçlandığını ifade etti. Bu çerçevede Almanya Eski Uyum ve Göçten Sorumlu Bakanı Böhmer ile yakın ilişkiler kurduklarını ve bugünlere geldiklerini belirten Güzelbey, bu güzel ilişkilerin her iki şehir arasında artarak devam edeceğini söyledi.

TARİHİ BİR GÜN

Gaziantep’in bugün tarihi günlerinden birini yaşadığını ve birkaç programı bir arada gerçekleştirdiklerini anımsatan Güzelbey, Ludwigshafen kardeş şehir, ipekyolu şehirlerinin üniversiteler arası işbirliği, ipekyolu şehirlerinin tarihi oteller arası işbirliği, fahri hemşerilik beraatı ile ödül törenleri yapıldığını belirtti. Dünya Vatandaşlar Örgütü (WCO) Başkanı Dr. Young Hook Kwaak’ın İpek Yolu İşbirlikleri projesinin fikir babası olduğunu, Prof. Dr. Metin Sözen’in ise kendilerine büyük destek verdiğini dile getiren Güzelbey, bu projeye Çeçenistan’da başladıklarını ve 7’sine Gaziantep’te ev sahipliği yaptıklarını belirtti.

LOHSE: BÜYÜK ONUR DUYUYORUZ

Almanya’nın Ludwigshafen Belediye Başkanı Dr. Eva Lohse ise, Gaziantep’te ağırlanmaktan büyük bir onur duyduğunu belirterek, “Ziyaretimizi dostluğa dönüştürmek ve protokole dökmek için bugün buradayız. Ne yazık ki dostluğumuz acı bir olay ile başladı. Ben ve ekibim Gaziantepli ailelere şükranlarımı iletiyoruz. Bu acı olayın üzerinden 6 yıl geçti. Bu tarihten sonra şehirlerimiz arasında işbirlikleri ve projeler hayata geçti. 2010 yılından itibaren ilişkilerimiz hız kazandı” diye konuştu. 50 kişilik bir heyet ile Gaziantep’i ziyaret ettiklerini ve yine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin de kendilerini 30 kişilik bir heyet ile ziyarete geldiğini anımsatan Başkan Lohse, kardeş şehir teklifinin Gaziantep’ten geldiğini belirtti. O tarihten itibaren kardeşlik ilişkilerinin dostane bir şekilde devam ettiğini aktaran Lohse, “Bu saydıklarım dostluklarımızın temelini teşkil eden projelerdi. Kardeş ilişkiler ancak sıcak ilişkiler ile olur. Tabi bunu yaşatacak olanlar da her iki ülkenin vatandaşları olacak. Bu ilişkilere okullar, kurumlar ve dernekler ortak güç sağlar” değerlendirmesinde bulundu. Daha sonra her iki belediye başkanı kardeş şehir protokolüne imza atarak birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. HABER MERKEZİ