Amerikalı bilim adamlarının geliştirdiği ve ameliyatlarda kanser hücrelerini sağlıklı hücrelerden ayırt etme imkanı veren gözlüğün ilk denemesi yapıldı. Yüksek teknoloji ürünü gözlüğün ameliyatın ardından ek cerrahi müdahaleye duyulan ihtiyacı ortadan kaldırması ümit ediliyor.

ABD’nin St. Louis ilçesindeki Washington Üniversitesi Tıp Okulu'nda geliştirilen gözlük ilk kez dün Barnes-Yahudi Hastanesi’ne bağlı Alvin J. Siteman Kanser Merkezi ve Washignton Üniversitesi Tıp Okulu’nda denendi. Washington Üniversitesi’nin internet sitesinde yer alan haberde, gözlüğün cerrahlara son derece gelişmiş büyütücü mercekler altında bile görülmesi çok zor olan kanser hücrelerini rahatça görerek tamamen temizleme imkanı verdiği belirtildi. Haberde çok yeni olması nedeniyle henüz adı bile konmamış bir teknolojiyle geliştirilen gözlüğün, kanser ameliyatlarının ardından gerekebilecek ek cerrahi müdahaleye duyulan ihtiyacı da ortadan kaldırmasının ümit edildiği bildirildi.

BAŞLANGIÇ AŞAMASINDA

Gözlüğün denendiği ameliyatı yapan Washington Üniversitesi cerrahlarından Dr. Julie Margenthaler, teknolojinin henüz başlangıç aşamasında olmasına ve daha fazla geliştirme ve denemeye ihtiyaç duyulmasına karşın hastalar açısından taşıdığı potansiyel yararların kendilerini yüreklendirdiğini söyledi. Margenthaler, “Bu gözlüklerin ek cerrahi müdahale ihtiyacını ve bununla bağlantılı acı, huzursuzluk ve endişeyi gidermesinin ne anlama geldiğini bir düşünün” diye konuştu. DHA