Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Kenan Nuhut, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’a seslendi ve “ Büyük Devlet Adamı, Gaziantep’in evladı Kamil Ocak’ın kemiklerini sızlatmayın..” dedi.

Kenan Nuhut, yaptı açıklamada, “Kamil Ocak’ın isminin stadyum yerine küçük bir meydana verilmesine Gaziantep halkından yükselen tepkiye kulaklarınızı kapamayın ve bu konuda kendinize güveniyorsanız bir referandum yapın.. Aksi halde 30 Mart 2013’de yapılacak Mahalli Seçimler bu konuda bir referandum olacaktır. Gaziantep Halkı, kendi hemsehrilerine Kamil Ocak’a yapılan bu hakareti affetmeyerek sizi cezalandıracaktır.” Diye konuştu.

Kenan Nuhut, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“ Eski Demokrat Parti ve Adalet Partisi Milletvekili ve Bakanlardan büyük Devlet Adamı ve Spor Adamı Kamil Ocak’ın Gaziantep Belediye Başkanlığı döneminde, kendi elleriyle yaptırdığı, kendi adını taşıyan Stadyum ve Spor Kompleksinden Kamil Ocak adını silmek, geçmişle kavgalı olan bu hükümetin yüz karası olacaktır.

Gaziantep tarihinin en değerli spor adamlarından birisi olan Kamil Ocak’ın isminin stadyum yerine küçük bir meydana verilmesine Gaziantep halkından yükselen tepkiye kulaklarınızı kapamayın ve bu konuda kendinize güveniyorsanız bir referandum yapın..

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bu değerli spor adamının isminin yeni yapılan stada verilmeyeceği şeklindeki kararını, Kamil Ocak Stadyumuna koyacağınız bir sandıkla, sporcuya ve halka sorun.. Artık halka mal olmuş bu tarihi şahsiyetlerin isimlerini değiştirirken, halka sormayı öğrenin..

Bu referandumu yapacak cesaretiniz yoksa, 30 Mart 2013’de yapılacak Mahalli Seçimler bu konuda bir referandum olacaktır. Gaziantep Halkı, hemşehrileri olan Kamil Ocak’a yapılan bu hakareti affetmeyerek size oy vermeyecektir.

Sayın Bakan! Hakkınız ve haddiniz olmadığı halde işinize geldi mi Demokrat Parti ve onun Şehit Başbakanı Adnan Menderes’e sahip çıktığınız halde, çok partili hayata geçtiğimiz 1946 yılında siyasete başlayan bu Merhum Milletvekili ve Bakanımız Kamil Ocak ismini taşıyan bu stadyum, bu spor kompleksi sizi niye rahatsız etmiştir.?

Artık geçmişimizle, tarihimizle ve tarihi şahsiyetlerimizin isimleriyle uğraşmayı bırakın. Devlet adamı gibi davranın ve bu insanlara saygı duyun..Kamil Ocak yerine, yeni yapılan stada vereceğiniz, şiddet ve tahrik edici anlamındaki ‘Arena’ ismi de size çok yakışıyor..

Sayın Bakan! Kamil Ocak siz doğmadan çok önce, Gazi olan bu şehri Berlin Olimpiyatları’nda Milli bir basketbolcu olarak temsil etti, Spor Bakanlığı yaptı. O nedenle de Kamil Ocak ismi, yeni yapılacak stadyumda yaşatılması gerekir. Yaşınız küçük, siz anlamazsınız ama bunun adına ‘vefa’ diyorlar, ‘saygı’ diyorlar..

Unutmayın ki; bu kararınızla sadece Kamil Ocak’ın kendisinin değil, Fransız işgali sırasında Antep savunmasında yer almış Mevlevi Şeyhi Mustafa Efendi’nin de kemiklerini sızlatıyorsunuz. Geride kalan aile fertlerinin ve yakınlarının da yüreğini burkuyor ve devlete olan güvenini zedeliyorsunuz. Kamil Ocak ismi bir alana değil ancak bir staduma, bir spor kompleksine yakışır

Sayın bakan! Unutmayın ki; Kamil Ocak’ın kendi elleriyle yaptığı Stadyumu’nun yıkılarak yeni yapılacak stada ‘Gaziantep Arena’ isminin verilmesi, Kamil Ocak isminin de kentin stadyumu yerine artık köşe başında yer alan küçük bir alanda yaşayacak olması kararından dönmek bir fazilettir.. Bilmem anlatabildim mi?”

Kamil Ocak Kimdir?

Kamil Ocak 19 Şubat 1914'de Gaziantep'te doğmuştur. Gaziantep 'in eski Belediye Başkanlarından ve Konya'nın Mevlevi Şıhlarından Şıh Mustafa Efendi'nin oğludur. İlkokulu Gaziantep 'te sarı mektepte okudu. Daha sonra İstanbul Robert Koleji 'ne gitti. 1935 yılında Robert Koleji 'nin Ticaret kısmından mezun oldu. 3 yıl İstanbul Merkez Bankasında çalıştıktan sonra yedek subay olarak askerliğini yaptı. 1940 yılında Gaziantep Dokumacılar kooperatif müdürlüğüne tayin edildi. 8 yıl bu görevde kaldı. Aynı zamanda 1941 yılında siyasete de girdi.

1946 seçimlerinde Demokrat partiden aday oldu. 1948 yılında Ticaret Vekâletince Gaziantep Fıstık Tarım Kooperatifleri Birliği Genel Müdürlüğüne tayin edildi. 1960 yılına kadar bu birliğin Genel müdürlüğünü yürüttü.

1950 yılında DP parti il ve idare kurulu başkanlığına, 1951 yılında DP İl Başkanlığına seçildi. 1957 yılına kadar DP parti il başkanlığı yaptı. 17 Kasım 1955 tarihinden 16 Kasım 1956 tarihine kadar Gaziantep Belediye Başkanlığı görevini yaptı. 1961 yılı genel seçimlerinde AP Milletvekili adayı idi. 1962 yılında AP İl İdare Kurulu Başkanlığına seçildi ve bu görevini 1965 yılına kadar devam ettirdi. 1963 mahalli seçimlerinde Gaziantep Belediye Meclisine seçildi ve zaman zaman başkan vekilliği yaptı. 1965 seçimlerinde AP Milletvekili olarak meclise giren Kamil Ocak yeni kurulan Süleyman Demirel Hükümetinde Spor İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine tayin edildi. Bakanlığı süresince Gaziantep 'e 1 Stadyum ve 1 Spor Salonu inşa ettirmiştir. Halen kendi adını taşıyan stadyum, spor salonu ve spor kompleksi mevcuttur. Kamil Ocak 1969 yılında Ankara'da vefat etmiştir.”