Gaziantep Zincirli Höyük'ten kaçırılan eserleri gördüğünde yüreğinin yandığını belirten Erdoğan,"Zincirli Höyük'ü tamamen oraya götürmüşler. Eninde sonunda biz bunları getiririz" dedi.

İSPAT ETMENİZ LAZIM

Araştırma komisyonu olarak kaçırılan eserlerle ilgili gerekli tesbitleri yaptıklarını, meclisin, parlamentonun ve ilgililerin ne yapmasıyla ilgili rapor hazırlayacaklarını belirten Erdoğan, "Dresden, Berlin, Bergama müzesi özellikle bizim için çok önemli. Türkiye'nin eserlerinin büyük kısmı orada. Gerek müze yetkilileri gereksede parlamento sorumlularıyla bu konularla ilgili temasa geçtik. Bu işler hem sürekli çalışarak, hem de ıspatlayarak oluyor. Yani bir kültür varlığını isteyebilmeniz için o kültür varlığının size ait olması, nereden kaçırıldığı, nerede çalındığını da ispat etmeniz lazım. Sistem o şekilde işliyor" dedi.

ŞEHRİ TAŞIMIŞLAR

Gaziantep Zincirli höyükteki eserlerin neredeyse tamamının götürüldüğünü söyleyen Erdoğan, "'Eserleri gördükçe yüreğim yandı. Zincirli höyükün eserleri Bergama müzesinin büyük bir kısmını kaplamış. Bir tane kocaman, 5-6 metre yüksekliğinde tanrı heykeli var. Yine duvarlarda dünya kadar tablet var. Bu eserlerin Zincirli höyük kazı çalışmaları sırasında mı, yoksa kaçak kazılarlamı gittiğini bilmiyoruz. Ama Zincirli höyükün çok büyük eserleri orada, bizde o kadar yok. Biz bunları alacağız. Eninde sonunda biz bunları getiririz. Bunların adımlarını attık. Ama öyle tarihi eserler varki bunları almanın öyle kolay olduğunu zannetmiyorum. Milet gibi, Bergama gibi, şehri olduğu gibi oraya taşımışlar" dedi.

İNTERPOL'E BİLDİRDİK

Mabetlerdende çok sayıda eserin gittiğini anlatan Erdoğan, "Diyarbakır müzesi 1966'da soyulmuştu. Kopenhag'da Cizre İlu caminin kapı tokmağı bir sfenk var. Yine Berlindeki İslami eserleri müzesinde Beyşehir caminin mihrabı var. Mihrabı olduğu gibi almış götürmüşler. Şimdi Beyşehirde cami duruyor ama mihrap Berlin'de. Suriye, Irak, İran, Hindistan, Afganistan'ın eserleri orada. Kaçırılan eserlerin bazılarını İnterpole'de bildirdik" dedi.

ÇALMADIK, SATIN ALDIK DEDİLER

Oradaki müze yetkililerine bu eserleri niye çaldıklarını sorduğunu anlatan Erdoğan, "Onlara olduğu gibi eserlerimizi buraya getirmişsiniz. Bizde bu kadar yok. Anadolu medeniyetlerini tamamen çalmışsınız dedim. Onlarda dediki, 'biz çalmadık. Bunları bir şekilde getirdiler, sattılar. Mesela Beyşehir'deki mihrapla ilgili, bu parçalar halinde eser satılıyor dediler, bizde parça parça aldık, biz bunları almasaydık, belkide bunlar kaybolacaktı derdiler. Kendilerini haklı çıkarmaya çalışıyorlar ama biz bunları alacağız. Bunların adımlarını attık. Tabi bu hukuki süreçlerle oluyor. Unesco'nun kararı var, kültür varlıkları ait oldukları topraklara aittir diye. Bu işin bir güzel tarafı var, adamlar eserleri korumuşlar" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR