İzmir'de, 2012 yılında yapılan operasyonda 5'i tutuklu 60 sanığın yargılandığı Sınav Çetesi davasına devam edildi. Tutuklu sanıklardan İbrahim Halil Demir, Ercan Tizar ve Ali Ender Elyakut tahliye edilirken, Mehmet Kenan Öztürk ile Mehmet Ali Bülbül'ün tutukluluğun devamına karar verildi.

GİZLİ TANIĞIN İTİRAFI ÖRGÜTÜ ORTAYA ÇIKARDIÖSS ve KPSS'de başkasının yerine sınava girerek iki kez 'joker'lik yaptıktan sonra pişman olan Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisinin ihbarıyla İzmir Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri operasyon başlattı. 2012 yılı Temmuz ve Kasım aylarında PKK/KCK bağlantılı sınav çetesine yönelik operasyon yapıldı. 7 Temmuz 2012 günü, KPSS sırasında İzmir, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Gaziantep, Mardin, İstanbul ve Ankara'da 34 kişi, Kasım 2012'de düzenlenen ikinci dalgada 9'u kamu görevlisi 19 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan sanıklardan 22'si tutuklandı. 'Joker' denilen başarılı öğrencileri para karşılığında başkalarının yerine ÖSS, YGS, LYS, ALES, ÜDS, KPSS, KPDS, DGS ve STS gibi sınavlara sahte kimlik düzenleyerek sokan PKK/KCK bağlantılı suç örgütüyle ilgili iddianame hazırlandı.
TMK 10. Maddesi ile görevli İzmir 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dördüncü duruşmasına tutuklu yargılanan İbrahim Halil Demir, Ercan Tizar, Ali Ender Elyakut, Mehmet Kenan Öztürk ve Mehmet Ali Bülbül ve avukatları katıldı. Avukatlar, müvekkillerinin tahliyelerini talep etti. Karar için duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, bugüne kadar yakalanamayan 2 sanık hakkındaki yakalama kararının devamına karar verdi. Tutuklu sanıklardan İbrahim Halil Demir, Ercan Tizar ve Ali Ender Elyakut'un tahliyesine, Mehmet Kenan Öztürk ve Mehmet Ali Bülbül'ün kaçma şüphesi ve kanıtların henüz toplanmamış olmasından dolayı tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.