Büyükelçi'ye Zeytin Dalı Harekatı'ndan da bahseden Şahin, "Bu harekât bittiğinde 350 bin kişi Afrin'e toprağına kavuşacak. Toplamda 1 milyon kişinin vatanına geri döneceğini düşünüyoruz" dedi. Şahin'in sözlerini dinleyen Büyükelçi Miyajima ise, "Söylediklerinizi ivedilikle Tokyo ile paylaşacağım" yorumunu yaptı.

ŞAHİN: JAİKA ELİMİZİ GÜÇLENDİRDİ

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima’yı makamında ağırlayan Başkan Fatma Şahin, "Japon ve Türk halkı tarih boyunca dost ve kardeş iki halk olarak en zor zamanlarda bir araya gelmiş ve hep çözüm odaklı, dünyanın daha yaşanabilir olması, daha sağlıklı ve adaletli bir dünya ve savaşların bittiği bir dünya noktasında çok sağlam duran iki halktır. Bu iki halkın sesini çok güçlü bir şekilde dünyaya duyurması gerekiyor. 4 yıl önce Gaziantep Büyükşehir Belediye başkanlığına geldiğim zaman Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı bizlere, Türkiye’nin gelişmişliğinden dolayı Türkiye’den çıkarak Afrika ülkelerine destek vereceklerini söylediler. Bölgede yaşanan göç yüzünden 500 bin Suriyeliyle artan altyapı ve üst yapı ihtiyaçlarına yönelik hazırlanan projelerimize Jaika’nın vereceği destekle belediyecilik görevimizi yerine getirmekte elimizi güçlendireceğini anlattık. Hazırlanan projelerimize destek verildi" dedi.

200 MİLYON LİRA HİBE ALMAYI BAŞARDIK

"Hibe programlarından yeteri kadar destek alabilmeniz için önce kurumsal kapasitenize paralel olarak projeler üretme gücünüzün olması gerekiyor" diyen Şahin, "Büyükşehir Belediyesi Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürlüğü, güçlü kurumsal yapısıyla altyapı çalışmalarında hibe desteği aldı. Dış Kaynaklardan Sorumlu Daire Başkanlığı, 200 milyon lira hibe desteği almayı başardı. Yaşanan zorlukta ciddi bir devlet desteğinin yanı sıra dış kaynaklardan güçlü hibe desteği alarak halkımızın yaşam kalitesini aşağıya çekmeden ciddi bir yatırım hamlesine dönüştürdük. Bu bakımdan örnek bir belediyeyiz” diye konuştu.

BİR MİLYON SURİYELİ'NİN DÖNECEĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima'ya Zeytin Dalı Harekatı'ndan da bahseden Şahin, operasyon sonunda 1 milyon Suriyeli'nin tekrardan Suriye'ye döneceğini kaydetti. "Fırat Kalkanı Operasyonuyla Cerabluslular Cerablus’a, El-Bablılar El-Bab’a döndüler. O toprağın gerçek sahiplerinin geri dönmesini amaçlayan Zeytin Dalı Operasyonu devam ediyor" diyen Şahin şöyle devam etti: "Bu harekât bittiğinde 350 bin kişi Afrin'e toprağına kavuşacak. Toplamda 1 milyon kişinin vatanına geri döneceğini düşünüyoruz. Bir taraftan aldığımız desteklerle büyük yatırımlar yaparken bir taraftan da komşularımızın kendi toprağına dönmesi noktasında onları destekliyoruz. Güvenli bölge, huzur koridoru oluşunca iki yönlü çözümü yakından takip edeceğiz. Sonuçlandıracağız. Birlikte yaşamak felsefesiyle ‘Gaziantep Göç Yönetimi Modeli’ni geliştirdik. Göçmenlerin sosyal hayata entegrasyonunu sağlamak için mücadele ettik. Gaziantep’e özel modeli, uluslararası camiaya sunduk. Bir Gaziantep modeli oluşturduysak Japonya’nın, Japon halkının ve Japon hükümetinin gerçek dost olmasının sayesindedir. En büyük paydaşımız, en büyük ortağımız, en büyük destekçimiz oldunuz."

MİYAJİMA: SÖYLEDİKLERİNİZİ TOKYO İLE PAYLAŞACAĞIM

Fatma Şahin’in söylediklerini Tokya ile paylaşacağını söyleyen Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, "Girişiminizle 500 bin Suriyeli mültecinin sıcak bir ortamda kaldığını gördük. Sizin yükünüzü azaltmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz" dedi. Mültecilerin Gaziantep'te kalmasının uzadığını belirten Miyajima, "Mültecilerin şehirde kalması uzuyor. Suriyelerle Gaziantepli yerel halkın birlikte yaşama pratiği karşımıza çıkıyor. Sizler bu noktada dikkatli ve girişimci bir şekilde konuya yaklaştınız. Bu iki halkın sorunsuz bir şekilde birlikte yaşadığını gözlemliyoruz. Ankara’da uluslararası yetkililer, Suriyeli mülteciler konusunda Gaziantep’in büyük bir başarıya imza attığını, tüm Dünya’ya mükemmel bir model olduğu kanaatindeyiz ve model olarak konuşulmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Ziyaret sonrasında Şahin, "Bizim buralarda bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır. Biz de dostlara kahve fincan takımı hediye ederiz" diyerek Büyükelçi'ye bakır fincan takımı hediye etti. NARİN DEMİRCİ