IT uzmanları, IT ortamlarının mutlaka doğru ve düzenli bir şekilde izlenmesi gerektiğinin farkındadır. Çoğunlukla bu izlemeyi gerçekleştirmek için ise kolay yüklenen ve anında çalışan uygulamalar kullanırlar. Bir süre sonra farklı bir sistemi daha izlemeye ihtiyaç duyan IT uzmanları, mevcut uygulamanın bu anlamda çok da yetenekli olmadığını keşfederek süreci aynı şekilde tekrarlayıp sorunu geçici olarak çözebiliyor. Ancak bu durum, farkına varılmadan IT ortamını farklı açılardan izleyen uygulama yığınına neden oluyor. Her biri kendi içinde iyi çalışıyor gibi gözüken uygulamalar, olması gerekenin aksine birbirleriyle iletişim halinde olmuyor ve her biri şirket için oldukça değerli olan kaynakları fazlasıyla tüketiyor. Bu kadarla da kalmayıp her birine ayrı ayrı ücret ödemek, yenilemelerini takip etmek ve güncellemek durumunda kalıyor.

IT ekibini yoran uygulama kullanımları yerine IT altyapısına adapte edilen yönetilen izleme hizmetleri, IT gücünün amacına en uygun ve etkili şekilde kullanılmasına olanak veriyor. Riskleri daha önceden fark edip müdahale etme şansı sunan ClonEye yönetilen izleme hizmetlerinin, şirketlere sağladığı temel faydalar 5 başlık altında toplanıyor.

1. Sisteme kolay adapte oluyor. Uzman Clonera ekibinin desteği ve bazı şablonlar sayesinde kolayca kurulan ve işlevsel hale gelen ClonEye yönetilen izleme hizmetleri, müşteri yapısına bağlı olarak bağlı olarak birkaç gün içerisinde kaliteli veri sunar hale gelebiliyor. Clonera ClonEye yönetilen izleme hizmetleri, benzeri paket çözümlere kıyasla bu konuda oldukça hızlı hizmet sunuyor.

2. IT yapısı şeffaf ve yönetilebilir hale geliyor. Yönetilen izleme hizmetlerinin kullanılmadığı bir sistemde IT ortamı bir süreliğine doğru çalışsa bile, IT departmanının yapılan her değişikliği sistemin geneli üzerindeki etkilerini incelemesi ve sorun yaratmayacağını detaylı bir şekilde kontrol etmesi gerekiyor. Elde hazır ve güncel bir şema ve bağımlılık analizi olmadığında, bu süreç büyük zaman kaybı yaratıyor ve bazı kısımların gözden kaçması riskini de beraberinde getiriyor.

3. Raporlama gereksinimlerine yardım ediyor. Yönetilen izleme hizmetlerinden faydalanılmadığında ortaya çıkan karmaşanın yarattığı en büyük sorunlardan biri de böyle bir düzensizlik içerisinde rapor hazırlamak oluyor.

4. Çok daha uygun maliyetlerle hibrit IT ortamlarından rahat veri toplanmasını sağlıyor. Her bir uygulamanın kendisine ait farklı bir ara yüz ile dokümantasyon sistemi kullanması ve farklı veri gruplarına sahip olması yönetilen izleme hizmetleri kullanımı öncesinde karşılaşılan başka bir sorun haline geliyor. Bu uygulamaların hiçbiri birbiriyle etkileşim içerisinde olmadığından, manuel olarak kontrol edilmesi gereken pek çok nokta oluşuyor. Uygulamaların sayısı arttıkça, dikkat edilmesi gereken noktaların bazıları kaçırılıyor.

5. İhtiyaç duyulan her anda destek veriyor. Zamanı kısıtlı ve değerli olan IT ekibi, şirketin karını arttıracak proje ve görevlere odaklanması gerekirken dağınık izleme uygulamalarını yönetmeye çalışıyor. Diğer taraftan mesai dışı saatlerde meydana gelen sorunları görmek ve müdahale etmekte yaşanan faz farkı nedeniyle, daha uzun süren hizmet kesintileri ve itibar kaybı IT ekiplerini zor durumda bırakıyor.