Aksoy, Gaziantep, ergen doğum oranlarının en yüksek görülen illerden bir tanesi olduğuna vurgu yaparak, bu konuda kanunların daha etkin hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Küçükali ise, kentsel dönüşüm kapsamında bütün kentlerin hafızasını kaybettiğini vurguladı.Gaziantep Tuğcan Otel’de düzenlenen kahvaltıda İYİ Parti kurucularından, Genel İdare Kurulu Üyesi İlay Aksoy ve Emine Küçükali, Gaziantep’te çalışan kadın gazetecilerle buluştu.

AKSOY: GÜÇLÜ BİR ÜLKE İÇİN YOLA ÇIKTIK

İYİ Partisi’nin halkın talepleri üzerine kurulduğuna işaret eden Genel İdare Kurulu Üyesi İlay Aksoy, esas amaçlarının; ayrıştırma yapmaksızın, sert bir dil kullanmadan yüzde 100 Türkiye vizyonu ile güçlü bir ülke için yola çıktıklarını belirtti. Aksoy, “Atatürk’ün bize sunmuş olduğu imkanlara tekrardan kavuşmak isitiyoruz. Bizler, ekonomide, kadın haklarında, sosyal-kültür alanlarında, eğitimde ve bilimde kalkınmak istiyoruz. Parti olarak bizi yıllarca yıpratan, birbirimize düşman eden unsurları tamamen kaldırmak istiyoruz. 78 ilde örgütlendik. 3 ay içerisinde her yerde ve her kitlede ilgi ile karşılaşıyoruz. Türkiye’de, rahat nefes almanın sebebi biz olacağız” şeklinde konuştu.

16 YILDIR NEREDEYDİNİZ

Cumhurbaşkanlığının başlatmış olduğu ‘Okuryazarlık Seferberliği’nin geç kalınmış bir çalışma olduğunu vurgulayan Aksoy, 16 yıldır neredeydiz? sorusunu yöneltti. Aksoy, sözlerine şu şekilde devam ederek, “Milli Eğitim, görevini yapmış olsaydı şimdi buna gerek kalmayacaktı. Bizler eleştiri yapmak için gelmiyoruz tamamlamak için geliyoruz. 12 yıl kesintisiz eğitim sağlayacağız. 45 yaşın altındaki herkesin okur-yazar olmasını isitiyoruz. Ve bu nedenle ilk 5 yıl içinde eğitim seferberliği başlatmak istiyoruz. Biz, eğitimle, tarımla ve sanayi ile kalkınırız, binalarla değil. Meslek Liselerinden mezun olan çocuklar, kendi mesleğini yapamıyor. Sanayiler ise teknik olarak yetersiz olduğu için gençleri işe almıyor. Bunun engellenmesi için doğru mefrudat uygulanmadı. Bu ülkede, 1 milyon 250 bin öğrenci, 49 gün sistemsiz kaldı. Ve yerine yeni bir eğitim sistemi geldi oda beş altı kere yine değişti” diye belirtti.

MADDE BAĞIMLISI ÇOCUKLARI, EN ÇOK ANNELER İHBAR EDİYOR

Madde bağımlılığına dikkat çeken Aksoy, şunları söyledi: “2 hafta önce TBMM’de Madde Araştırma Komisyo’nu araştırdığı verilerin sonuçlarını açıkladı. Korkunç bir şey. Madde bağımlılığı sayısı yükselmiş durumda. Bunlara etken olanlar ise birincisisi; ekonomi kötüleştikçe daha alternatif veri kaynakları araştırılıyor. Bundan en çok dar kesimden insanlar etkileniyor. İkincisi; bizim tedavi etmek için kadrolarda yetersiz. 2 bin küsür kadro var fakat sadece 900 küsürü çalışıyor. 2 bin kadro varsa bunların hepsi fiilen çalışması lazım. Araştırmalara göre en çok anneler çocuklarını ihbar ediyor. Yine araştırmalara göre 2 milyona yakın tedavi görmesi gereken kişiler var ancak yatak yok. Okullarda emniyet tarafından eğitim verilmeli. Çocuğun, ‘polis beni korur’ imajını yeniden güçlenmesi gerekiyor. Ve kayıt dışı çok cocuk var.”

KÜÇÜKALİ: BÜTÜN KENTLERİMİZ HAFIZALARINI KAYBETMİŞ

Genel İdare Kurulu Üyesi Emine Küçükali, 6 bin yıllık bir geçmişi olan Gaziantep’i tanımak ve buradaki sorunların diğer illerde tesbit ettiğimiz sorunlardan ne kadar farklı olduğunu görebilmek adına buraya geldiklerini aktardı. Küçükali,“Çarpık yapılaşmalara, kentsel dönüşümle birlikte insanların kandırılarak, dar gelirli ailelerin barınma ihtiyacını sömürerek, kentlerin kimliklerini kaybetmelerine sebep oluyorlar. Sonuç olarakta bütün kentlerimiz hafızalarını kaybetmiş oluyor. 15 sene önce okuduğum okulu çocuklarıma gösteremez oldum. Anılarımı çocuklarıma aktaramaz oldum. Bu neye sebep oluyor, geçmişimi gelecek nesile aktaramıyorum. Dolayısıylada geçmişini aktaramayan bir millet kültürünü sahiplemez hale geliyor.

BUNLAR BİLİNÇLİ YAPILIYOR

Çarpıcı açıklamalarda bulunan Küçükali, şunlara vurgu yaptı: “Bir avuç binayı alıyoruz. O binaları alıp Gaziantep’e de koyuyoruz. Bunlar bilinçli yapılıyor çünkü birey olarak içimize kapanmamızı istiyorlar. Devamlı mağdur olalım ve mevcut iktidara ihtiyacımız olsun isteniliyor. Yapılanlara artık ‘dur’ diyoruz. Bizler, ilkokul dönemlerindeyken Türkiye Haritası kendine yeten bir ülkeydi. Hangi ilimizde ne yetişirdi onların hepsini biliyorduk. Coğrafyamızı çok iyi biliyorduk. Gaziantep kendi özelinde kendine yeten bir tarımı vardır ama ülkemizde tarımla ilgili yanlış politikalar uygulandığını biliyoruz. Bugün iktidarın torbadan çıkararak çiftçiye destek olduğunu söylemesini aklımız almıyor. Yıllarca bu ülkeyi geriye götüreceksiniz şimdi seçim yaklaşıyor diye, torbadan destek çıkarıyorsunuz. Tarım diyorsunuz fakat tarımı imara açıyorsunuz. Türkiye artık iyi oynayanların değil iyi olanların olacak.” AYŞEGÜL BAĞCI