İŞVEREN YANLARINDA ÇALIŞTIRDIKLARI SiGORTALIDAN DAHA AZ PRİM ÖDEYEBİLİRLER Mİ?

SGKnın geriye dönük incelemesi sonrasında 2013 için yanında çalışan SSKlı işçinin gelirinden daha az gelir beyan ettiği iddiasıyla Bağ-Kur primi yatıran herkese Bağ-Kur üyesi işverene prim farkı ve gecikme zammı çıkarıldı.

Gün itibariyle geriye dönük olarak borç çıkarılan Bağ-Kur üyesi sayısının 550 bin olduğu açıkla- nıyor.Mükellefin bilgisi dışındaki bir hesaplama
ile değişikliği yüzünden ortaya çıkan bu borçlar ilgilisine tebliğ edilmeden ve bilgi verilmeden kesiliyor ve çıkan bu borç miktarı , geriye dönük olarak 2008 yılına kadar borç hesaplanma işlemle- ri kurumca devam edeceği bildiriliyor.

Bizim irdelemek istediğimiz konu bu uygulamanın doğru yada yanlışlığı olmayıp,asıl olan 2008 den bu yana sistemden kaynaklanan eksikliğin mükel- lefe toplu olarak yansıtılması.

Yaklaşık 6 bin 800 eczacının prim borcu bir defada kesildi.SGK ile yaptıkları sözleşmeye dayanılarak bu para cezaları, eczacıların fatura bedellerinden doğrudan kesilen bu kesintiler eczane başına 3 bin lira ile 30 bin lira arasında değişiyor.

Bu cezaların uygulanmasında hesaplamalar çok daha önce yapılmış olmasına rağmen Şubat 2015 sonunda torba yasanın getirdiği imkan olan yapılandırmanın da bitmesinin beklenmiş olması düşündürücü.

Uygulamadan habersiz işveren borçlu olduğun- dan kendisi ve ailesi sağlık hizmeti alamayacak. 2008de yürürlüğe giren yasal düzenleme herkesi bağladığından, yanlış yorum ve uygulamalarla 550 bin Bağ-Kur sigortalıyı mağdur ediyor

SGK yetkilileri ise bu borçların sistemde önceden tanımlandığı için şu an itibariyle yapacakları bir şey olmadığını, ancak bundan sonraki borç kesinti- leri için bir çalışma yaptıklarını kaydediyorlar. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu- nun 4üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında (Bağ-Kur) sigortalı olanların primleri,

daha önceleri basamak sistemine göre ödenirken, sosyal güvenlik reformuyla birlikte 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren ücret/kazanç beyanına göre ödenmeye başlanmıştır.

Reformla getirilen diğer bir düzenlemeye göre; Bağ-Kur sigortalısı aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas kazancının en yükseğinden az olamayacaktır. Aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıdan daha düşük olduğu tespit edilenlerin primleri yükseltilmekte ve aradaki farkın primi, gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilmektedir' denildi.

SGK kurumu bu kuralı bugüne kadar dosya üze- rinden manuel kontrol ederken, 2014 yılı Ağustos ayından itibaren geliştirilen bir program sayesinde elektronik olarak kontrol etmeye başlamıştır.

Kurum müfettişlerince 2013 yılı içerisinde yanla- rında çalıştırdıkları işçilerin prime esas kazançla- rının en yükseğinden beyan etmeleri gerekirken bunu yapmayarak daha düşük beyanda bulunan sigortalılar tespit edilmiş ve primlerinin yükseltil- mesi rapor edilmiştir.

Diğer taraftan, Sosyal Güvenlik Kurumunca her- hangi bir hak ediş ödemesi yapılırken, kişilerin prim borçları başta olmak üzere bütün borçları sorgulanmakta ve bu borçlar ödemelerden kesinti yapılmak suretiyle otomatik olarak tahsil edilmek- tedir.

Meslek kuruluşları,Odalar yapılan bu yanlışlığa sessiz kalmamalı,çıkacak olan yeni torba yasasın- da konu ile ilgili mükellef lehine en azından öde- meyi kolaylaştırıcı maddeler konulması hususunda harekete geçmelidir. Ancak zaman geçmeden.