Lise üstü eğitim veren bir kurum, adı Gaziantep Lisesi ve onun irfan ordusunda görevli ışık öğretmenler.

Ali Fuat Bilen, Ferit Ginal, Elvan Atay, Vakıf ve Nevzat Arı, Ömer Arpacıoğlu, Fazıl Arısoy, Adil Dai, Nahit Güçlü, Asaf İlbay, Hatice Güllü, Sabri Turan ve tabiki Celile göğüş.

Gaziantep Lisesi'nde Tiyatroyu ve Edebiyatı öğrencilere sevdiren, Kültürü ve Sanatı onların hayatına yediren Birsen Göğüş ve Elvan Atay gibi öğretmenlerden sadece biriydi Celile Göğüş.

O efsane kadronun efsane öğretmenlerindendi. Kent Konseyi, Kültür-Sanat ve Turizm Çalışma Grubu'nun 'Antep Ağzı'yla ilgili yaptığı çalışmayı duyduğumda ilk Ömer Asım Aksoy'un ve Celile Göğüş'ün isimleri belirdi dimağımda.

Zira 'Antep Ağzı'yla ilgili çalışmalarını, Ömer Asım Aksoy'un 'Antep Ağzı' adlı 3 ciltlik temel eserinin 1. Cildinde 'Gramer(fonetik-Morfoloji-Sintaks) Başka Diller ve Ağızlarla ilgiler, Halk Ağzından Parçalar' adlı kitabının 354'ten 357.sayfalara kadar yer verdiğini biliyordum.

Tuzlacacı Zengin Ağanın Antep Ağzıyla yaptığı Tuzluca satışını Celile Göğüş kaleme almıştı.

Celile Göğüş Antep Ağzıyla ilgili yaptığı bu çalışmalar ve kayıtlarla, yerelden evrensele açılan kültür koridorunda Antep Kültürüne önemli katkılar sağladı. İsmi kitaplarda, dergilerde ve bu kabil çalışmalarda yaşayacak.

Nurel Taner'in 'Gaziantep Tarih ve Kültür Dergisi'nde kaleme aldığı 'Bir Demet Zerafet, Celile Göğüş' adlı yazısı kayda değer bir Celile Göğüş anısıdır.

Celile Göğüş'ün kaleme aldığı Antep Ağzı örneklemeleri Gaziantep'in binlerce yıllık kültürel birikimini yansıtması açısından son derece önemlidir. Antep Ağzı aksiyoner bir kültür hareketi olarak Gaziantep'in sosyal, tarihsel, kültürel ve etnik aidiyetiyle ilgili bir tapu kaydıdır.

Zira toplumlar dilleri, kültürleri ve sanatlarıyla yaşarlar, diğer toplumlar tarafından ise mensubiyetleri ve söz konusu sosyo-kültürel, sosyo-tarihsel gerçeklikleriyle karşılanırlar.

Bu karşılama sonunda sosyo-siyasal aidiyete tekamül eder.

Bugün gazete ve dergi koleksiyonlarında kendine yer bulan haber, inceleme ve araştırma yazıları geleceğin en emin başvuru kaynakçaları sayılacaktır. Bugün yapılan bir haber, yazılan bir değini yarım asır sonra tarihi bir vesika ve bir belge olarak toplumların önüne çıkaracaktır.

Bir anlamda bugün yazdıklarımızla tarihi kayıt altına alıyor, istikbalin tarihi vesikalarını yazmış oluyoruz.

Dünyaca ünlü Dilbilimcimiz Ömer Asım Aksoy'un ve Beşir Göğüş'ün çalışmalarına, Celile Göğüş'ün Antep Ağzıyla ilgili olarak sağladığı katkıyı önemsiyorum.

Onun ayak izlerini takip ederek bu konuda özgün çalışmalarıyla dikkat çeken Gülay Çil'i ayrıca işaret ediyorum.

6 Haziran 2012 tarihinde ebedi aleme hicret eden Gaziantep Lisesi'nin efsane Edebiyat öğretmenlerinden Celile Göğüş hanımefendiyi hayırla yad ediyorum. Makber-i Şerifi pir-nur olsun.

Kaynaklar

1) Antep ağzı, Ömer Asım Aksoy, 1945 İstanbul
2) Bir Demet Zerafet Celile Göğüş, Nurel Taner Gaziantep Tarih ve Kültür Dergisi Sf.27-52
3)Gaziantep Lisesi Tarihçesinde Kültürel Boyut, Tamer Abuşoğlu, 22-23-24 Nisan 2008 'Gaziantep 27' Gazetesi.