İç savaş sebebiyle ülkelerini terk edip Türkiye’ye gelen Suriyeli Türkmenlerin sorunlarıyla ilgili olarak Türk Ocakları Osmaniye Şubesi önderliğinde, Osmaniye Arpacı Ali Güzel Ahlakı ve Milli Kültürü Yaşatma Derneği ile Suriye Türkmenleri Oğuz Boyları Derneği Gaziantep Temsilciliği’nin katılımlarıyla panel düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, Türkmen Muhammed Tab tarafından Kur’an-ı Kerim okundu. Ahmet Şekip Ersoy Kültür Merkezinde düzenlenen “Geçmişten Bugüne Suriye Türkmenleri” konulu panelin açış konuşmasını yapan Türk Ocakları Osmaniye Şubesi Başkanı Mehmet Çetinkaya; “Organizasyonda ortağımız olan derneklerimize, emeği geçen Türk Kızılayı Osmaniye Şubesi Başkanı İsmet İpek, Dünya Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir ve etkinliğimizi takip ederek kamuoyuna duyuran Haberde ÖNDER Gazetesi ve YENİSES Dergisi’ne teşekkür ediyoruz” dedi.

“TÜRKLÜĞÜMÜZÜ YAŞATMALIYIZ”

Türk Kızılayı Osmaniye Şubesi Başkanı İsmet İpek tarafından yönetilen panelde; Suriye Türkmen Gençlik Hareketi İstanbul Sorumlusu ve İTÜ Öğrencisi Enes Şubat Türkmenoğlu, Suriye Türkmenleri Oğuz Boyları Derneği Gaziantep Şubesi Başkanı Av. Semir Alou, Adana Aydınlar Ocağı Başkan Yardımcısı Veysel Erdem Bozdoğangil ve Adana Türk Ocağı Eski Başkanı Halil Altıparmak birer konuşma yaptılar. Oturum Başkanı İsmet İpek, Suriye’nin 1084’te Kutalmış Oğlu Süleyman Han tarafından Antakya ve Çukurova ile birlikte fethedilerek Anadolu Selçuklu Devleti’ne dahil edildiğini, Fırat Nehrinde boğularak şehit olan Kutalmış Oğlu Süleyman Han’ın Caber Kalesi’ndeki, adına Mezar-ı Türki denilen türbesinin hala Türk Jandarması tarafından beklendiğini hatırlatarak, Türkiye genelindeki ve Osmaniye’deki Suriyeli misafirler hakkında aydınlatıcı bilgiler verdi.

TÜRKÇE KONUŞUYORLAR VE HANEFİLER

Suriye Oğuz Boyları Derneği Başkanı Av. Semir Alou ise, “Şam, Hama, Humus, Halep ve Lazkiye şehirlerinde ve köylerindeki Suriye Türkmenlerinin çoğu Bayır Bucak Türkmeni ve Yörük’tür. Türkçeyi çok iyi konuşuyorlar. Hanefi mezhebine mensup ve ehli-sünnete uygun davranmaktadırlar. Dernek olarak, çok zor şartlarda hayatını sürdürmeye çalışan Suriyeli Türkmenlerin dertleriyle ilgileniyor ve sorunlarını çözmeye gayret ediyoruz” dedi.

TÜRKMENLERİN KİMLİK HAKLARI KORUNMALI

Konuşmacılardan Enes Şubat da, Suriyeli Türkmenlerin Türkiye’den ve Birleşmiş Milletler’den neler beklediklerini dile getirerek, şöyle konuştu: “Sesimizin dünyaya duyurulmasını, Suriye’de oluşacak yeni devlet sisteminde kimlik ve haklarımızın yeni anayasa çerçevesinde korunmasını ve Suriye’yi oluşturan üç ana unsurdan (Arap, Türkmen, Kürt) biri olarak kabul edilmesini, eğitim hakkıyla diğer sosyal ve kültürel haklarımızın verilmesini ve Türkiye’nin daha aktif rol üstlenmesini bekliyoruz.”