fikri ve sınai hak uyuşmazlıkları gibi pek çok sorun dava açmadan, 3. kişinin desteği ile çok kısa bir zamanda ve yargıya nazaran çok daha az masrafla çözüme kavuşturulacak.

SENDİKALAR BİLGİLENDİNDİRİLDİ

Türk-İş Temsilcisi, Koop- İş Sendikası Şube Başkanı M.Akif Sarıca, Tez- Koop Şube Başkanı Bilal Öztokmak, Güvenlik İş Sendikası İl Temsilcisi Mehmet Genç ve Tarım-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi İmam Yılmaz,‘İş hukukunda zorunlu arabuluculuk uygulaması’yla ilgili Gaziantep Alternatif Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (GATAM) üyeleriyle biraraya geldi.
GATAM adına konuşan Avukat- Arabulucu Serdar Serçe, İş hukukunda zorunlu arabuluculuk uygulamasına’ dair sendika temsilcilerine bilgi verdi.

SORUNLAR KOLAYCA ÇÖZÜME KAVUŞUYOR

Serçe, “1 Ocak 2018 tarihi itibariyle ülkemizin yeni bir döneme girdiğini belirterek, şunları aktardı: “Arabuluculuk iş mahkemesinde önemli dava yükünü oluşturan işe iade davası ve işten alacak davaları bakımından dava şartı haline geldi. Mal rejiminin tasfiyesi, maddi ve manevi tazminat davaları, kiracı- kiralayan uyuşmazlıkları, ticari uyuşmazlıklar, alacak- borç uyuşmazlıkları, fikri ve sınai hak uyuşmazlıkları gibi tarafların serbest iradeleri ile karar verebilecekleri bir çok uyuşmazlıkta ise öncesinde olduğu gibi taraflar uyuşmazlıklarını mahkeme yolu ile değil, mahkeme ilamı niteliğinde belge elde edebilecekleri arabuluculuk yolu ile çözüme kavuşturabilecekler.”

SORUNLARIN YARGIYA TAŞINMASINA GEREK KALMADI

Hukuki uyuşmazlıktan kaynaklı sorunların yargıya taşınmasına gerek kalmadığına dikkat çeken Serçe, “Gaziantep’te bir grup avukat olarak uyuşmazlıkların dostane şekilde çözüme kavuşturulması için çalışıyoruz” vurgusunu yaptı. Serçe aynı zamanda, günlük hayatta sıklıkla yaşanan işçi-işveren, ticari uyuşmazlıklar, tazminat, Kiracı-Kiraya veren, alacak, fikri ve sınai hak uyuşmazlıkları gibi pek çok sorun dava açmadan önce veya dava sırasında tarafsız bir 3. kişinin desteği ile çok kısa bir zamanda ve yargıya nazaran çok daha az masrafla uyuşmazlıkları çözüme kavuşturma imkanı sunduklarını söyledi.

BİR SAATTE SORUNLAR ÇÖZÜLEBİLİYOR

Arabulucuğu neden tercih etmemiz gerektiğini anlatan Serçe, bir günde hatta bir kaç saatte tarafların sonuca varacağını dile getirdi. Yargıya nazaran çok ekonomik olduğuna dikkat çeken Serçe, “Sadece Arabuluculuk ücret tarifesinde belirlenmiş arabuluculuk ücreti var ve toplantı yeri masraflarının karşılanması gerekiyor. Bir de vekille temsil durumlarında tarafların avukatlarına ödeyecekleri ücret var. Gizliliği esas alıyoruz. Masada konuşulan masada kalır” dedi.

DOSTANE ÇÖZÜM YÖNTEMİDİR

Arabuluculuğun dostane bir çözüm yöntemi olduğunu kaydeden Serçe, “Yargı yolunda bir kazanan bir de kaybeden olmak zorunda, başka alternatifi yok. Ancak arabuluculukta kazan-kazan prensibi geçerli. Masadan her iki taraf da kazanarak kalkar. Böylece çoğu zaman eski ilişkiler korunur. Aile içinde doğan uyuşmazlıklarda, komşuluk ilişkilerinde yahut ticari faaliyet yürüttüğünüz kişilerle aranızda doğan uyuşmazlıklarda, kısaca günlük hayatta pek çok alanda sorun yaşayabiliyoruz. Bazen sadece iletişim bozuklukları yüzünden dahi ticari ilişkiler sona erebiliyor, dostluklar bozuluyor, aileler parçalanıyor. Arabuluculuk tam da bu noktada taraflara büyük kolaylık sağlıyor. Başvurucular müzakereler sonunda kendi çözümlerini üreterek ortak bir paydada buluşma fırsatı buluyor, böylece alışverişleri ve hatta dostlukları bozulmuyor. Bu yüzden biz bu yönteme, “dostane çözüm yöntemi” şeklinde konuştu. AYŞEGÜL BAĞCI