SANKO Üniversitesi’nde koronavirüs salgını nedeniyle sanal ortamda düzenlenen konferanslar devam ediyor. Moderatörlüğünü Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Efsun Karabudak’ın yaptığı konferansta, Beytepe Catering’den Uzm. Diyetisyen Hasan Keskin, “Catering Sektöründe Diyetisyenin Yeri” konusunda bilgi paylaştı. Keskin, ülkemizde catering (yiyecek içecek sağlama) sektörünün gelişiminin 1985-1987 yıllarında özel sektörde firmaların Türkiye pazarına girmesi, kamuda ise 1990 yılında Sağlık Bakanlığı’na bağlı eski adı ile Muhittin Ülker Acil Yardım ve Travmatoloji Hastanesi’nin yemek hizmetlerini özelleştirmesi ile başladığını söyledi.

CATERING SEKTÖRÜNDE DİYETİSYENİN YERİ

Keskin, diyetisyenliğin catering sektörünün tüm konularına yönelik eğitim alınan tek disiplin olduğunu, ancak günümüzde özel sektör için yapılacak işin eğitimini almanın yetmeyeceğini, okulda alınan temel eğitimin sahada pratik uygulama ile birleştirilmesi gerektiğini kaydetti

ÖZEL SEKTÖRÜN DİYETİSYENDEN BEKLENTİSİ

Özel sektörün diyetisyenden beklentilerine değinen Keskin, “Mesleğinizle ilgili iyi bir eğitim. Problem çözebilme ve kriz yönetimi ve sakinliği koruma. Araştırma, muhakeme, bilgiye ulaşma becerisi, öğrenmeyi bilme. Bilgisayar ve dijital teknoloji. Sürücü belgesi. Yabancı dil. İyi bir menü planlama bilgisi. Yemek ve reçete bilgisi ve maliyet analizi. Mutfak kültürleri ve yemek tarihi. Gıda malzemeleri bilgisi. Teknik şartname, satın alma, mal kabul, lojistik bilgisi. Endüstriyel mutfak planlaması ve ekipman bilgisi. Kalite Yönetim Sistemleri. Yeni pişirme ve servis sistemleri. Kamu İhale Kanunu, Gıda Kodeksi, diğer mevzuatlar ve kanunlar” ifadelerini kullandı.