Temmuz ayında en az 163 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Böylece 2019 yılının ilk yedi ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sayısı 1000’in üzerine çıkmış oldu. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Temmuz ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. “Fabrikada, tarlada, atölyede, büroda omuz omuza çalışırken ölüyoruz…” alt başlıklı rapora göre, Temmuz ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin sayısı en az 163.

İSİG, 2019 yılının ilk yedi ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sayısının ise en az 1004 olduğunu duyurdu.

“Ocak ayında en az 159 işçi, Şubat ayında en az 127 işçi, Mart ayında en az 114 işçi, Nisan ayında en az 153 işçi, Mayıs ayında en az 163 işçi, Haziran ayında en az 125 işçi ve Temmuz ayında en az 163 işçi olmak üzere; Türkiye’de 2019 yılının ilk yedi ayında en az 1004 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi…”

Temmuz ayında 163 iş cinayeti

Temmuz’daki iş cinayetlerinde yaşamını yitiren 163 işçiden altısının mülteci/göçmen olduğu kaydedilen rapordan öne çıkanlar ise şöyle:

• İş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerden 10’u kadın, 153’ü ise erkek işçilerden oluşuyor.

• Yaşamını yitirenlerin altısını mülteci ya da göçmen işçiler oluşturuyor. Mülteci/göçmen işçilerin ikisi Suriyeli, ikisi Türkmenistanlı, biri İtalyalı ve biri Gürcistanlı.

• Altı çocuk da çalışırken yaşamını yitirdi.

• İş cinayetleri en çok tarım, inşaat, taşımacılık, belediye/genel işler, ticaret/büro, metal ve madencilik iş kollarında gerçekleşti.

• İş cinayetlerinin sebebi olarak trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi, şiddet, elektrik çarpması, zehirlenme/boğulma ve intihar öne çıkıyor.

• En çok iş cinayeti Kocaeli, Manisa, Aydın, Gaziantep, Ankara, İzmir, Mersin, Samsun, Van, Adıyaman, Konya ve Muğla’da yaşandı. / HABER MERKEZİ