Kartlı ödemeler haziranda rekor kırdı Kartlı ödemeler haziranda rekor kırdı

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Başkanı Celal Kadooğlu ve Yönetim Kurulu Üyelerini makamında kabul eden Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, ziyaretten dolayı Başkan Kadooğlu ve yönetim kuruluna teşekkür ettikten sonra Mardin ekonomisi ve yatırımlarla ilgili bilgi verdi. Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, Vali Tuncay Akkoyun’a, bölge ihracatının genel durumu hakkında açıklamalarda bulundu ve Irak pazarının bölge için önemine dikkat çekti.  

MARDİN BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

Kadooğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri daha sonra Mardin iş dünyasının temsilcisi olan Sivil Toplum Kuruluşlarının yöneticileri ile bir araya geldi. Toplantıya TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da katıldı. Başkan Celal Kadooğlu, Mardin’in hububat alanında Türkiye’nin üretim üssü olduğunu belirterek, “Mardin bölgemizdeki ikinci büyük ihracatçı şehir. Bu nedenle Mardin’i çok önemsiyoruz. Mardin’de sorun varsa kanadımızın birisi kırık demektir” dedi. 

DUYAN: IRAK PAZARI DARALIYOR 

Toplantıda söz alarak konuşan Mardin iş dünyasının temsilcileri özellikle Irak pazarında yaşanan sorunlara dikkat çektiler. Mardin Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nasır Duyan, Mardin ihracatının büyük ölçüde Irak pazarına bağlı olduğunu belirterek, yaşanan sorunlardan dolayı alternatif Pazar arayışlarına girdiklerini ifade etti. OSB Başkanı Duyan, “Irak pazarı daralıyor. Bizim en fazla ihraç ettiğimiz ürünler un, makarna ve bulgurdur. Alternatif pazarlar arıyoruz ancak nakliye ücretlerinin yüksek olmasından dolayı rekabet etmekte zorlanıyoruz” diye konuştu. 

ÇELİK: TÜRKİYE’NİN HUBUBAT AMBARIYIZ

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hatip Çelik ise, sorunların çözümü için güç birliği ve işbirliği yapmak gerektiğini ifade etti. Başkan Hatip Çelik, Mardin sanayisinin tarıma dayalı sanayi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Biz Türkiye’nin hububat ambarıyız. Bölgemizin un, bulgur, makarna ve mercimek üretiminde önemli bir yeri var. İhracatımız da büyük ölçüde Irak pazarına bağlı. Irak pazarındaki en küçük daralma ilin ekonomisini olumsuz yönde etkiliyor. İlimiz ekonomisinin yaşanacak olumsuzluklardan etkilenmemesi için planlamaya önem vermeliyiz ve birlikte hareket etmeliyiz.”

KADOOĞLU: SEKTÖRÜMÜZÜ ETKİLİYOR 

Başkan Kadooğlu, Irak pazarında yaşanan sorunların en fazla Mardin’i ve hububat sektörünü olumsuz etkilediğini belirterek, “Başta Mardin olmak üzere bölgemiz ihracatı büyük ölçüde Irak’a bağlı. Irak pazarında yaşanan sıkıntıların çözümü için büyük gayret gösteriyoruz. Birlik olarak bu konuda yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerimizi raporlar hazırlayarak Ticaret Bakanımıza, Cumhurbaşkanı Yardımcımıza ve Cumhurbaşkanımıza sunduk. Raporda, Irak pazarında yaşanan sorunların sadece ekonomik sonuçları olmayacağını, sorunların çözülmemesi halinde sosyolojik ve demografik sorunlara da yol açacağına dikkat çektik. Bu konudaki mücadelemiz devam edecektir. Çünkü Irak’a yapılan ihracattaki sorunların çözümü bölgemiz için hayati önem taşıyor” şeklinde açıklamada bulundu. 

TİRYAKİOĞLU: ÇABA GÖSTERİYORUZ

TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da, toplantının sonunda STK başkanlarının sorularını yanıtladı ve Sektör Kurulu olarak Irak pazarı ile ilgili sorunların çözülmesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkan Tiryakioğlu, “Irak pazarı ile ilgili yaşanan sorunları her platformda dile getiriyoruz. Bu sorunlar en çok Mardin’i etkilese de tüm sektör etkileniyor. Yani herkesin sorunu, sektörün sorunu. Bu nedenle Sektör Kurulu olarak tüm gücümüzle sektörün sorunlarını dile getirip, çözülmesi için çaba gösteriyoruz. Ancak pazardaki gelişmelere bakıldığında, Irak’ın yerli sanayisini güçlendirmek istediğini görüyoruz. Bu da her devlet için son derece doğal bir durumdur. Bu durumda bizlerin B ve C planlarının olması gerekmektedir” diye konuştu. 

Editör: Leyla Özekşi Polat