İnşaat sektörünün öncü firmalarından Sakıcı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Sakıcı, inşaat sektörünü değerlendirdi. Arsa fiyatlarındaki spekülatif artışlar nedeniyle sektörün üç-dört aydır bir bocalama dönemine girdiğini belirten Ekrem Sakıcı, “Buna bağlı olarak daire fiyatları, halkın alım gücünü aşıyor, asıl tehlike de bu” dedi.

Gaziantep’te arsa fiyatlarının gerek göç, gerekse yeni imar alanlarının açılmaması nedeniyle aşırı oranda yükseldiğini, bununda daire fiyatlarına yansıdığını dile getiren Sakıcı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Sakıcı, “Göçten dolayı nüfus ve buna bağlı olarak talep arttı. Yeterli sayıda imarlı arsa üretilmediği için, sektörde korkunç bir arsa fiyat artışı yaşandı” dedi.

DAİRE FİYATLARI HALKIN ALIM GÜCÜNÜ AŞIYOR

‘Tekstilin hammaddesi pamuk, ekmeğin hammaddesi un, inşaat sektörününde ana maddesi arsadır’diyen Ekrem Sakıcı, “Sektör bir süre iyi gitti ama bunun böyle gitmeyeceği belliydi. Şimdi bizde malın fiyatını alıcı belirler. Eğer bir mal alıcının alım gücünü geçmişse, orda sıkıntı olur. Şu anda da Gaziantep’te 3+1, 4+1, 2+1 konutlar halkın alım gücünün dışına çıkmaya başladı veya bayağıda çıktı. Önceden emekli olan bir memur maaşıyla en azından küçük bir 3+1 daire alırdı veya 2+1 daire ve bir araba alırdı. Şimdi emekli olan bir memurun aldığı, bir dairenin ancak dörtte bir fiyatını karşılıyor. İnşaat malzemelerine aşırı zamlar gelmedi, ancak arsa fiyatları gittikçe artıyor. Arsadaki artış, daire fiyatlarına yansıyor. Gittikçe daire fiyatları halkın alım gücünü aşıyor, asıl tehlike bu” diye konuştu.

KRİZİN BAŞLANGICI GİBİ

Ekrem Sakıcı, arsa fiyatlarındaki artışın yanısıra, kat karşılığı işlerde arsa yüzdelerinin de arttığını, piyasada yüzde 50, 55,65’lerin konuşulduğunu belirterek, “Tabi o spekülatif olarak artan fiyatlarla daire satarsan bu yüzdeler kurtarır. Ama kazın ayağının öyle olmadığı görüldü. Şimdi bu daireler o fiyatlara satılmıyor. Satılmayınca da haliyle ben bunu, bir krizin başlangıcı gibi görüyorum. Şu anda İbrahimli 2’de bile İbrahimli 1 fiyatı olmuş daireler. Bu şartlarda bundan 3-4 sene önce metrekaresi 450-500 lira olan A3 arsaların, şu anda en kötüsünü 2.5 ‘a zor buluyorsunuz. 1000 metrekare bir arsadan 10 tane 180 metrekarelik daire çıkıyor. Kafadan bir daireye 150-170 bin lira arsa payı verirseniz, bu daireyi kaça yapmış olacaksınız? Haliyle bu fiyatlar insanların alım gücünü zorluyor. “

UMUT EDİYORUM

2009 öncesine göre sektörün iyi durumda olduğunu, ancak belediyeler tarafından bir an önce yeni imar alanlarının açılması gerektiğini söyleyen Sakıcı, “İbrahimli 2 imara açılmak üzere. Yine Yamaçtepe ve büyükşehir belediyesinin Kilis yolunda imar konusunda çalışmaları var. Buraların bir an önce imara açılması durumunda sektörün biraz durağanlaşacağını umuyorum” şeklinde konuştu.