Rekabet Kurulu, fiyat artışının normal olduğunu savunurken, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Metehan Gündüz, inşaat sektörünün bu artış karşısında durduğunu ve fiyat yüksekliğinin rekabet kurulu tarafından rededildiğini belirterek, Birçok inşaatın durma aşamasına geldiği şu günlerde Rekabet Kurumu nezdinde başlatılan girişimlerin hükümet tarafından bir an önce değerlendirilerek sonuca bağlanmasını, Şyatların makul seviyelere çekilerek inşaat sektörünün canlı günlerine yeniden dönmesini arzu etmekteyiz dedi.

TÜM MALZEMELERİ GERİDE BIRAKTI

İnşaat demiri fiyatlarındaki artış oranının tüm malzemeleri geride bıraktığını ve fahiş Şyat artışı olduğunu vurgulayan Gündüz, ?İnşaat faaliyetlerinin yoğun olduğu dönemlerde, gerçekçi olmayan ve aşırı talepten kaynaklanan yüksek kar beklentisine dayalı olduğu açıkça görülen yüksek Şyat artışlarını döviz fiyatlarındaki artışla, enerji ve hurda maliyetleri ile açıklamak mümkün değildir. Bu Şyat artışlarının demir çelik üreticilerinin keyŞ bir uygulaması olduğu düşünülmektedir diye konuştu.

ARTIŞI İRDELEDİK

Şubede çok sayıda toplantı yaptıklarını ve konuyu irdelediklerini belirten Gündüz, artış karşısında ellerinin bağlı olduğunu söyledi. Sac Şyatlarının her zaman inşaat demiri Şyatlarına orana daha yüksek olduğunu ama yapılan kıyaslamada sac Şyatlarında yüzde 12.7, demir Şyatlarında ise yüzde 24 artış olduğunu anlatan Gündüz, ?Bu kıyaslamadan da görüldüğü üzere, inşaat faaliyetlerinin yoğun olduğu dönemlerde, gerçekçi olmayan ve aşırı talepten kaynaklanan yüksek kar beklentisine dayalı olduğu açıkça görülen yüksek Şyat artışlarını döviz Şyatlarındaki artışla, enerji ve hurda maliyetleri ile açıklamak mümkün değildir diye konuştu.

REKABET KURULU RED ETTİ

Yaptığımız araştırmada, demir çelik üreticilerinin ?aralarında anlaşmak ve arzı kısmak? suretiyle Şyatları artırdıkları iddiaları ile ilgili şikâyetler daha önce birçok sivil toplum kuruluşu tarafından Rekabet Kuruma iletilmiştir diyen Gündüz, ?Rekabet Kurulunun bir ön araştırma yaparak hazırladığı rapordaki tespitlere istinaden, konunun 14.07.2011 tarihli Rekabet Kurulu toplantısında karara bağlanıp şikâyetlerin reddedildiği görülmüştür. Rekabet Kurulunun, ön araştırmasında Ekim 2006 ile Mayıs 2011 arasındaki dönemde Türkiye uzun demir-çelik piyasasında gerçekleşen Şyatları, aynı dönemdeki dünya Şyatları ile karşılaştırmıştır. İncelenen teşebbüslerde hervürlü inşaat demiri için uygulanan Şyatların, dünya Şyatlarıyla büyük ölçüde paralellik gösterdiği, arzın kısıtlandığı iddialarına yönelik incelemelerde ise, teşebbüslerin üretimlerinde radikal ve açıklanamayan bir azalış ve buna karşılık stok miktarlarında radikal bir artış olmadığı tespit edilmiştir. Tüm bu tespit ve değerlendirmeler neticesinde Rekabet Kurulu, uzun demir-çelik piyasasına yönelik şikayetlerin reddine? karar vermiştir şeklinde konuştu.

HÜKÜMET EL ATMALI

Birçok inşaatın durma aşamasına geldiği şu günlerde Rekabet Kurumu nezdinde başlatılan girişimlerin hükümet tarafından bir an önce değerlendirilerek sonuca bağlanmasını, Şyatların makul seviyelere çekilerek inşaat sektörünün canlı günlerine yeniden dönmesini arzu ettiklerini belirten Gündüz, sorunun çözülmesini istedi.

GEREKEN NE İSE YAPILSIN

Gündüz açıklamasında şunları söyledi: ?Şubemiz tarafından bu kararda göz önüne alınarak Rekabet Kurumuna bir yazı gönderilmiştir. Gönderdiğimiz bu yazıda ?Alınan kararın geçerliliği göz önüne alındığında Şyat artışlarının sebeplerinin neler olduğunun araştırılarak meslektaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi, lokomotif sektör olan inşaat sektörünün önünün açılması ve sektörün önemli hammaddelerinden biri olan inşaat demiri üzerindeki spekülatif Şyat artışlarının önlenmesi konularında gerekenlerin yapılması? gerekliliği vurgulanmıştır