Adım başı Suriyelilerin bulunduğunu söyleyen bir kısım esnaf, caddenin adeta Suriyeliler Caddesi olduğunu ileri sürerek "İnönü Caddesi, eski havasını kaybetti. Önüne gelen Suriyeli, caddeyi işgal etti. Biz, bir dükkan açarken, maliye, çalışma ruhsatı, iş yeri açma ruhsatı gibi bir sürü masraf yapıyoruz. Ama Suriyeli esnaf, bin lira harcayıp, hemen dükkan açabiliyor" diye konuşuyor. Bunun karşılığında bazı esnaflar ise Suriyelilerin işlerini olumlu yönde etkilediğini söyleyerek "Suriyeli esnaf işimizi pek etkilemiyor. Yerel halkın buradan geçerken tedirgin olmasının nedeni farklı. Çünkü, Suriyelilerin üzerinde doğru düzgün kimliği yok, parmak izleri yok. Bir şey olsa kim vurduya gideriz. Bir de dükkan çalıştıranlar müziğin sesini sonuna kadar açıyorlar, haliyle gelip geçenler tedirgin oluyor"şeklinde konuştular.

ASLAN: YETKİLİLER BU KONUYA EL ATSIN

"İnönü Caddesi’nin tamamını Suriyeli esnaflar, istila etti" şeklinde konuşan lokantacı Salih Aslan, "Bütün esnaf Suriyeli. Yetkililerin bu duruma el atması ve çözüm üretmesi gerekiyor. Halk tedirgin, caddede yürüyemiyor. En azından belirli saatlerde yetkililerin buna dur demeleri gerekiyor. Biz, bir dükkan açarken, maliye, çalışma ruhsatı, iş yeri açma ruhsatı gibi bir sürü masraf yapıyoruz. Ama Suriyeli esnaf, bin lira harcayıp, hemen dükkan açabiliyor. Şu an emniyet güçlerimiz çalışıyor. Onlarıda kayıt altına alıyor. Bu durum esnafa rahatlık sağladı" ifadesini kullandı.

YILDIRIM: İŞİMİZİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEDİLER

“Suriyeli esnaf işimizi olumsuz yönden etkiledi” diyen berber Yusuf Yıldırım, “tabii ki etkiledi. Bizim halkımız, bu caddeden artık pek fazla geçmiyor. Antep Lisesi’nin orayı daha yoğun şekilde kullanıyor. Esnafın halini görüyorsunuz. Eskiden bu caddenin bir adı vardı. Antep’liler eskiden bu caddeyi daha çok kullanıyordu. Şimdi her yer, arapça yazılan dükkanlarla doldu. Suriyeliler, caddesi oldu. Bunun için alternatif çözümler üretilsin” açıklamasını yaptı.

ALTUNBAŞ: SUÇ YEREL HALKTA

35 seneden beri İnönü Caddesi’nde esnaflık yapan saat tamircisi Ökkeş Altunbaş, “Bu caddenin hemen hemen hepsi Suriyeli. Suriyeli esnafın burada olmuş olması benim işimi etkilemiyor. Hatta gelip, işlerini bana yaptırıyorlar. Bu meslekten geriler. Suriyeli esnaf daha çok, lokanta, dürümcü gibi sektörde faaliyet gösteriyor. Buradan geçen yerel halkı görmezsiniz çünkü buradaki esnafın çoğunluğu Suriyeli. Eski Garajın oradan tut Perilikaya’ya kadar giden sağlı sollu yolların çoğunluğu Suriyeli esnaftan oluşuyor. Bunların hepsi bizim suçumuz. Zamanında yerel halk para karşılığında dükkanları Suriyelilere verdi. Bu yüzdende burada Antep’li esnaf kalmadı. Kalmışsa da, burada 5-10 tane kaldı. Kalanlarda burada tedirgin oluyor. Benim hiçbir sorunum yok” dedi.

YETER: SURİYELİ ESNAF PEK İŞİMİZİ ETKİLEMİYOR

Suriyelilerin burada olması işlerini olumlu etkilediğine işaret eden esnaf Alihan Yeter, 4 yıldan beri bu caddede esnaf olduğunu aktararak konuşmasına şöyle devam etti: "Suriyeli esnaf işimizi pek etkilemiyor. Yerel halk buradan geçerken tedirgin olmasının nedeni ise, üzerinde doğru düzgün kimliği yok, parmak izleri yok. Bir şey olsa kim vurduya gideriz. Bir de müziğin sesini sonuna kadar açıyorlar, çevre kirliliğine neden oluyor bu durum. Bu konuda duyarlı olmalırını istiyoruz."

ELMA: MÜŞTERİLERİMİZİN ÇOĞU SURİYELİ

Suriyeli vatandaşın, yerel halktan daha çok alış-veriş yaptığını belirten Seda Elma, “Dil, konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bu nedenle yanımızda Suriyeli elemanlar çalıştıyoruz. Zaten çoğu müşterimiz, Suriyeli. Olumsuz bir durum yaşamıyoruz. Suriyeli vatandaşlarımız, normal vatandaşlarımızdan daha çok alış-veriş yapıyorlar” şeklinde konuştu. AYŞEGÜL BAĞCI