Müteahhit'e 19, mimara 16 yıl hapis cezası Müteahhit'e 19, mimara 16 yıl hapis cezası

Anadolu Basın Birliği Yönetim Kurulu, her ay farklı bir şehirde yerel basın temsilcileri ile bir araya geldiği projesi kapsamında Kastamonu’ya geldi. “Anadolu Basını, Çözüm Yolunda” projesi kapsamında şehirleri dolaşan ABB Yönetimi’nin Samsun’dan sonra ikinci durağı Kastamonu oldu. Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Anadolu Basın Birliği Genel Başkanı Mehmet Bora Zor ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

ÇÖZÜMÜ BİRLİKTE BULACAĞIZ

Sunuculuğunu Fatma Bölükbaş’ın yaptığı, Saygı Duruşu’nun yapılması  ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Anadolu Basın Birliği Kastamonu Şube Başkanı Sabahattin Büyükoral; “Samsunda gerçekleştirdiğimiz ilk toplantının ardından sayın genel başkanıma ikinci toplantıyı Kastamonu’da gerçekleştirelim dedim. Bizi kırmadılar ikinci toplantıyı Kastamonu’da gerçekleştirmek nasip oldu. Bu güzel çözüm yolunu başarı ile yürüteceğiz. Buna gönül veren siz değerli şube başkanlarım, dostlarım bu konuda adımlarını atarak bu onursal çözüm arayışına destek verdiğiniz için sizlere de ayrıca teşekkür ederim.” dedi. 

YAŞAM SAVAŞI VEREN GAZETELERİMİZ VAR

Kastamonu’da çok uzun tarihlere dayanan bir basın kültürü var olduğunu söyleyen Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Yılmaz; “Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti hizmet binasındayız. Cemiyetimiz 1984’te kuruldu.2017 yılından bu tarafa bu cemiyet çatısı altında Anadolu Basın Birliği ve Türk Basın Birliği ile birlikte hizmet vermekteyiz. Kastamonu’da çok uzun tarihlere dayanan bir basın kültürü var.150 yıldır Kastamonu’da gazete var. Şuanda il merkezinde 3 tane gazetemiz var. İlçelerimizde ise 6 olmak üzere toplamda 9 gazetemiz hizmet veriyor. Kastamonu basının yerel basının yanı sıra tüm Anadolu basınında sorunları oldukça fazla. Âdeta yaşam savaşı veren gazetelerimiz var. Ve her geçen günde büyüyen sorunlar bunlar. İnşallah bu sorunlar da hem değerli genel başkanımızın katkıları diğer konfederasyonları katkıları ile de en kısa sürede bu sorunlar çözüm bulur. Biz her zaman Anadolu Basın Birliğinin yanındayız.” ifadelerine yer verdi. 

ÇÖZÜM İÇİN ANADOLU BASINI DİNLENMELİ
CHP Temsilcisinin Anadolu Basının sorunları ile ilgili önemli konuları dile getirdiğini belirten Zor, “Ekonomik sıkıntılar, yeni internet yasası, basını kontrol altına almaya yönelik yeni uygulamalarla boğuşan Anadolu Basını, görevini yerine getiremez hale geldi. Ama artık bir çözüm üretmek gerekiyor. Biz inanıyoruz ki çözümü yine, Anadolu’nun bağrından çıkan Anadolu Basın Birliği üretecektir.” dedi.

12 SAYFA ZORUNLULUĞU

Zor, “Yine özellikle pandemi ile birlikte bayilerden gazete alma geleneği bitmiş gibi görünmektedir. Bir çok bayi artık gazete satışı yapmak istememektedir. Şehirlerde gazete dağıtımı gerçekleştiren tek dağıtım şirketi kalmıştır. Gazeteler bu şirketle sorun yaşadığında yapabileceği bir şey yoktur. Birleşmeler sonrası şehirlerde gazetelerin sayısının azalması ile birlikte baskı yapan matbaalar da birer birer kapanmaktadır. Gazeteler, mecburen yakın şehirlerde baskı yaptırma yoluna gitmektedir. Ancak burada da ‘farklı şehirde bastıran gazeteler 12 sayfa çıkmak zorundadır.’ Uygulaması karşımıza çıkmaktadır. Kendi şehrimizde bastırdığımızda 8 sayfa çıkarabildiğimiz gazetemizi, başka bir şehirde bastırdığımızda neden 12 sayfa çıkmak durumunda kaldığımız bir başka soru işaretidir.  Bu örneklerden de anlaşıldığı gibi Basın İlan Kurumu’nun bu sıkıntılı süreçte, sorunun göbeğinde iliklerine kadar bu sıkıntıları yaşayan Anadolu Basınını dinleyerek, yönetmeliği güncellemesi gerekmektedir. Bizleri dinlediklerinde bu süreci çok daha rahat aşacağımıza inanıyoruz”dedi.

Editör: Ebru Kont