Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, “Rekabet gücümüz giderek azalıyor” dedi. GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ise, “ Bugün geldiğimiz noktada ihracatımız az da olsa üst üste 4. ayda da geriledi. Mevcut ekonomik koşullar altında zorlandığımız süreçler oluyor. Artan işçilik maliyetleri ve yüksek seyreden finansman maliyetleri karşısında elimiz günden güne zayıflıyor” yorumunu yaptı.  Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ise,  “Maalesef en büyük pazarımız olan Avrupa’da ciddi bir durgunluk yaşanıyor. Bunla birlikte ülkemizin etrafına baktığımızda, bölge ülkelerinde çok büyük sorunlar söz konusu.Böylesi bir dönemde mevcut pazarlarımızı genişletmek, yeni pazarlara ulaşmak ve alternatif pazarlardaki ağırlığımızı artırmak ihracatımızın devamlılığına imkan sağlayacaktır” dedi. 

Hayvancılık Destekleme Sistemi kullanıma açıldı Hayvancılık Destekleme Sistemi kullanıma açıldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan eylül ayı ihracat rakamlarına ilişkin bir değerlendirme yapan  Yıldırım, “Açıklanan verilere göre Gaziantep'imizin eylül ayı ihracatı 841 milyon 941 bin dolar olarak gerçekleşti. Maalesef ihracattaki düşüşümüz devam ediyor. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,9 düşen ihracatımız Ocak-Eylül döneminde ise 7,3 milyar dolar oldu. Binbir zahmet ve emekle kent ve ülke ekonomisine katkı sağlayan tüm ihracatçı üyelerimiz, iş insanlarımız ve çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

SIKINTI BÜYÜYOR

GTO üyelerinin sorunlarını hazırladıkları kapsamlı raporlarla ele aldıklarını söyleyen ve Orta Doğu’da yükselen tansiyonun, Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik sorunların dış talebi daha da azaltabileceğine değinen Başkan Yıldırım, şöyle devam etti:  “Hazırladığımız tüm raporlarda, bulunduğumuz tüm platformlarda dile getirdiğimiz gibi ihracatçı üyelerimizin artan maliyetleri, finansmana erişim sorunları, yatay seyreden döviz kurları gibi faktörler nedeniyle rekabet gücü giderek azalıyor. Bunun yanı sıra Orta Doğu’da tansiyonun bir hayli yüksek olduğu bu dönemde, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik sıkıntılar dış talebi daha da azaltabilir. Dolayısıyla ihracatçılarımızın, iş insanlarımızın elini güçlendirebilmek için atılması gereken adımlar belli. GTO olarak tüm çözüm önerilerimizi çalmadık kapı bırakmayarak karar vericilerimize aktardık. Gerekli önlemlerin en hızlı şekilde alınacağını umut ediyorum.”

ÜNVERDİ: SORUNLAR BÜYÜYOR

Sanayi Odası  Başkanı Adnan Ünverdi, Avrupa’da yaşanan ekonomik yavaşlama ve AB pazarındaki daralmaya işaret etti.  Ünverdi, bu sebeple Afrika başta olmak üzere farklı pazarlarla sepetin çeşitlendirilmesine ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek, “Maalesef en büyük pazarımız olan Avrupa’da ciddi bir durgunluk yaşanıyor. Bunla birlikte ülkemizin etrafına baktığımızda, bölge ülkelerinde çok büyük sorunlar söz konusu. Böylesi bir dönemde mevcut pazarlarımızı genişletmek, yeni pazarlara ulaşmak ve alternatif pazarlardaki ağırlığımızı artırmak ihracatımızın devamlılığına imkan sağlayacaktır. Kamu tarafından da hedef pazarlarımızda rakiplerimiz karşısında rekabetçi olabilmemiz için kur politikasının yeniden gözden geçirilmesi ve daha rekabetçi hale gelmesi, maliyetlerin arttığı bir dönemde ihracatçıya lojistik desteği sağlanması, Eximbank, KGF ve benzeri destek enstrümanları aracılığıyla sağlanması öngörülen uygun şartlara sahip finansman imkanlarına erişmekte halen devam eden sorunların giderilmesi bu sürecin aşılmasına katkıda bulunacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

KİLECİ: SIKINTIMIZ VAR

Eylül ayı ihracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, ihracatta tam olarak toparlanmanın henüz sağlanmadığına dikkat çekerek: “İhracat rakamlarımız geçtiğimiz yılki seviyelerini sürdürüyor. Esasen arzu ettiğimiz hedeflerin gerisindeyiz. Bizim asıl hedefimiz önce 2022 seviyesine ulaşmak sonrasında da rakamlarımızı daha ileriye taşımak. Bugün geldiğimiz noktada ihracatımız az da olsa üst üste 4. ayda da geriledi. Mevcut ekonomik koşullar altında zorlandığımız süreçler oluyor. Bu zorlukları aşmak için Kamu-STK-Özel Sektör hepsi birden yoğun gayret sarf ediyor. Biz de GAİB olarak çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. İhracatçılarımızın sorunlarının çözülmesi ve beklentilerinin karşılanmasını umuyoruz. Artan işçilik maliyetleri ve yüksek seyreden finansman maliyetleri karşısında elimiz günden güne zayıflıyor.” dedi.
 

Editör: Ebru Kont