Yamaçtepe Mahallesinde düşük yoğunluklu konut alanı iken, şahıslardan ucuz yolla satın alındıktan sonra, plan değişikliği ile 8-10 kat yapılabilecek konut alanına çevrilen ve belediye meclislerinde CHP'lilerin tepkisine neden olan 50 bin m2 taşınmazın ihalesi yapılacak. CHP Şehitkamil Belediye Meclis üyesi Zeynel Güçyetmez, "Belediyelerin salt belediyeye finansman temin etmek amacıyla meskun alan içerisine böylesine yoğunluk artırıcı plan değişiklikleri yapması kabul edilemez bir durumdur" dedi.

YEŞİL ALAN KALDIRILDI

Güçyetmez, Gaziantep Üniversitesi'nin kuzeyinde, çocuk hastanesinin güneyinde bulunan ve imar planında Yamaçtepe Mah. Pafta:N38C-22A-Ia, Ada:262, parsel 3 ve 4'te kayıtlı 0.50 emsal değeri ile 2 kat konut yapılabilecek 50 bin m2'lik taşınmazların, Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı Gazi Danışmanlık Şirketi tarafından, düşük yoğunluklu konut alanı kullanımında iken, şahıslardan ucuz yolla satın alındığını ve imar değişikliğiyle yüksek yoğunluklu hale getirildiğini söyledi.Güçyetmez, "Bu taşınmazlar Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.06.2015 tarih ve 417 sayılı “alana özel” ayrıcalık tanıyan plan değişikliği karar işlemi ile 1.50 emsal değeri atanarak, 8-10 kat yapılabilecek Ticaret+Konut alanı (TİCK) karma kullanım getirildi ve Resmi kurum alanı ile 7000 m2'lik yeşil alan kaldırıldı. Şimdi ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı Gazi Danışmanlık Şirketince bu taşınmazlar ihale yoluyla satışa çıkarıldı" dedi.

GEREKÇESİ OLAMAZ

'Belediyenin yasayla tanımlanmış görevi, barınma sorununu çözümleyememiş toplumun dar gelirli kesimlerini, konut sahibi yapabilmektir' diyen Güçyetmez, "Ancak planlama kurumu olan belediyenin, değişiklik yapılan taşınmazların dar gelirli kesimlere değil, ihale ile satışı suretiyle çok üst gelir gruplarına hitap edeceği görülmektedir. Belediyenin kendi veya bağlı şirketinin mülkiyetine geçen alanlara gelir getirecek kullanımlar ataması, sadece belediyelere gelir elde etmek ve kentsel rant üreten kullanımları dağıtmak planların öncelikli aracı haline gelirse, planlamanın adalet ilkesinden bahsedilemez. Çünkü planlamada; kaynakların özel ya da kamu mülkiyetinde olması bu konuda bir değişiklik yaratmaz. Kaynakları ve ulusal zenginliği üreten nüfusun tümü olduğu için, planlama bu kaynakları bir denge içinde kullanmasını gerektirir. Belediyelerin halk sağlığı, çevre ve hava kirliliğini önlemek yasayla verilmiş asli görevleri olmasına karşın, salt belediyeye finansman temin etmek amacıyla meskun alan içerisine yasa ve yönetmeliklere aykırı şekilde böylesine yoğunluk artırıcı kullanımı öngörmesi kabul edilemez bir durumdur. Belediye mülkiyetinde gelir artışı yaratmak bir plan değişikliğinin gerekçesi olamaz, plan değişikliği yapılmasını zorunlu kılan bir koşul olarak da değerlendirilemez. Anayasa gereğince (md.56) sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkına sahip kişiler olarak, yapılan değişiklikten, Gaziantep halkının kazanacağı hiçbir şey yoktur" diye konuştu. Meral KINACILAR