Uzmanlar, idrar yolu enfeksiyonlarının kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi böbrek hastalıklarının habercisi olduğunu söyledi. İdrar yolu enfeksiyonlarının çoğunlukla çocuklarla ve yaşlılarda daha sık görülen bir enfeksiyon olduğunu ifade eden uzmanlar, mikropların idrar yoluna 4 farklı yoldan girebildiğini söyledi.

Sağlık problemleri arasında önemli bir yeri olan idrar yolu enfeksiyonları hastalığının kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi böbrek hastalıklarının habercisi olduğuna değinen Prof. Dr. Bülent Oktay, “Mikroplar önce mesaneye, oradan da böbreğe ulaşarak böbrek iltihabına yol açabiliyor. İdrar yolunun daha kısa olması sebebiyle çoğunlukla kadınlarda gözlenen bir hastalık. Çoğu zaman hastaların kendi kendilerine teşhis koyduğu ve kulaktan dolma tedavilerin benimsendiği idrar yolu enfeksiyonları kontrol altına alınmadığında ciddi sağlık sıkıntılarına yol açabiliyor. Özellikle enfeksiyonun böbreğe sıçradığı durumlarda böbrekte de iltihap gözleniyor ve bu sıkıntı ilerleyen dönemlerde kronik böbrek yetmezliğine kadar ilerleyebiliyor” diye konuştu.

"ÇOCUK VE YAŞLILARA DİKKAT"

En sık görülen giriş yolunun dış idrar yolu çevresi olduğunu, ayrıca kan, lenf ve komşu organlarda oluşan enfeksiyonun idrar yoluna ulaşmasıyla bu sorunun görüldüğünü belirten uzmanlar, 5 yaş altı çocuklara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. İdrar yolu enfeksiyonlarının basit bir iltihap şikayetinden şiddetli böbrek enfeksiyonlarına kadar geniş bir yelpazede kendini gösterdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Oktay, “Bu enfeksiyonlar sıklıkla çocukluk ve yaşlılık dönemlerinde gözleniyor. Gençlik dönemlerinde ise çoğunlukla cinsel ilişki sırasında mikrop kapılmasıyla oluştuğu biliniyor. 5 yaş altı çocuklarda görülen iltihapların temelinde ise genellikle doğumsal idrar yolu bozuklukları yer alıyor. İdrar tıkanıklığı, idrarın geri kaçması ve mesanenin kendini boşaltmasındaki bozukluklar idrar yolu enfeksiyonlarına sebep olabilir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu hastalığı olan çocuklarda bu sorunun var olup olmadığının mutlaka araştırılması gerekiyor. Bunun dışında şeker hastalığı, nörolojik hastalıklar, gebelik gibi durumlar da idrar yolu iltihaplanmalarını kolaylaştırıyor” dedi.

İHA