Geniş yollar, bol yeşil alan var...

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, inşaat müteahhitlerine revize edilen İbrahimli 2 planını tanıttı. Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği’nde yapılan toplantıda konuşan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, İbrahimli 2 ile ilgili yapılan spekülasyonların hepsinin havada kaldığını belirtirken, Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer ise, İbrahimli 2 planıyla bu şehirde arsa sıkıntısının bitmeyeceğini söyledi. Köksüzer, “Yamaçtepe’nin de biran önce planlanması, revize edilmesi, gerekiyor” dedi. Toplantıda derneğe katkı veren inşaat firmaları altın ve gümüş plaketle ödüllendirildi.

ÖNCEDEN UYARMIŞTIK

Toplantının açılışında konuşan Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer, 3-4 yıldır inşaat sektörünün çok önemli bir süreçten geçtiğini, özellikle kont fiyatarının artışı nedeniyle yaşanan sıkıntıları zama zaman kamuoyuna yansıttıklarını belirterek, “Özellikle 5 yıl önce biz şayet İbrahimli, Yamaçtepe imar planları hayata geçirilmezse, bu şehirde arsa fiyatları artar, dolayısıyla konut fiyatlarının da çok artacağını söylemiştik. Ama maalesef o günden bugüne bizim istediğimiz doğrultuda bu planlar, hayata geçirilemedi. Tabi bunun sonuçlarnı hep beraber yaşadık, yaşıyoruz” dedi.

İBRAHİMLİ 2’NİN REVİZESİ YETERLİ DEĞİL

Özellikle İbrahimli 2 ve Yamaçtepe planının çeşitli nedenlerle hep ayak sürterek geciktirilmek istendiğini ifade eden Rıdvan Köksüzer, “Bugün İbrahimli 2 planı gerçekleşecekse, bunu bugün konuşmak doğru değil ama, sadece İbrahimli 2 planıyla da bu şehirde arsa sıkıntısının bitmeyeceğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Özellikle İbrahimli’nin devamı İbrahimli 2 ve yanı başındaki Yamaçtepe’nin biran önce planlanması, revize edilmesi, gerekiyor. Bugün İbrahimli 2 planı bu noktaya geldi bu sevindirici. Tabi bu noktaya gelirken biz dernek olarak sayın Şehitkamil belediye başkanımızın bu konudaki istekliliğini çok yakından biliyoruz, bu planın çıkması için o da çok çaba sarfetti, fakat çeşitli engellerle karşılaşıldı. Ama bugünden itibaren biran önce Yamaçtepe imar planının da hayata geçirilmesi lazım” diye konuştu. ‘Toplumu zorlayarak bir yöne kaydırmak istemek bence mantıklı bir yol değil’ diyen Köksüzer, “Bununda olmayacağı zaman içinde görülecek. Yani illa bir bölgenin gelişmesini özelllikle istemek, buraları geciktirmek bu şehre yapılabilecek en büyük kötülüktür. Bunun da sonuçlarını inşallah zaman içinde göreceğiz. Görmek istemiyorum ama, benim öngörüm bu. Çünkü siz şehrin çeşitli bölgelerinin planlarını yapın, bırakın insanlar nerde yaşamak istiyorlarsa orda yaşasınlar bunun önünü açmak lazım. Bu doğrultuda çalışmak lazım. Bu plan şehrimize hayırlı olsun” diye konuştu.

SPEKÜLASYONLAR BOŞ ÇIKTI

Rıdvan Fadıloğlu, İbrahimli 2’nin yıllar önce planlanmasını herkesin istediğini, zaten burasının plansız bir alan olmadığını belirterek, “Fakat günün koşullarına göre mutlak suretle revize edilmesi gerekliydi. Bu konuda hepimiz fikir birliğine varmıştık. Ancak değişik spekülasyonlar oldu, ama gönül rahatlığı ile söyleyebilirizki kesinlikle orada şunun malı vardı, burada bunun malı vardı, gibi bir yaklaşım doğru değil. Çünkü bu laflar çıkınca tapu kayıtlarını çıkarttık. 100 bin metre arazisi olan kimse yok. Şu ailenin mülkü var, şu şahsın mülkü var denenlerinde mülkünün olmadığını gördük. Böyle bir yakıştırma neticesinde şehir başka bir noktaya kaydırılıyor şeklinde bir laf çıktı. ben bunu da kesinlikle kabul etmem” dedi.

BİNLİĞİNİ DE, BEŞBİNLİĞİNİDE BÜYÜKŞEHİR YAPTI

Şehrin makro düzeyde planlamasının yapılmasıyla ilgili alınan karara mutlak suretle saygı duyulması gerektiğini ifade eden Fadıloğlu, “Şehrin bir banliyö şeklinde planlamasına eğer büyükşehir karar vermişse buna saygı duymak zorundayız. Eğer dairesel büyümek sözkonusuysa buda bu çemberin içerisinde kalıyorsa bunun da mutlak suretle revize edilmesi gerekiyor. Biz şu anda buranın 18 uygulamasıyla ilgili ihalesini de yaptık. Çevre yolu bunun üzerinden geçiyor. Kamulaştırmasıyla ilgili yıllardır olan sıkıntılar vardı. Karayollarıyla irtibata geçtik. Yazışmalar son noktada. Biz istiyoruzki, biran önce bu işlemi yapıp bitirelim. Fakat diğer taraftan, özellikle ideal bir planmada yüzde 40’la bu işlemi yapma imkanımız yok. Bizi mahkemeye verenlerde var. Ortak noktada buluşmalıyız. Herkes üstüne düşen görevi yerine getirmelidir. Şaibe olmasın diye ilçe belediyesinin üstünde olan sorumluluğu yetkisini devrederek beş binliğini ve binliğini de buyurun büyükşehir siz yapın, nasıl derseniz ben o şekilde uygulayacağım dedim” diye konuştu.

EŞİT NİMET, EŞİT KÜLFET

‘Burada yapılan spekülasyonların hepsi havada kalmıştır. Kesinlikle Aliye, Veliye göre bir uygulama değildir’ diyen Fadıloğlu, “Ama en ideal bir proje yarışma sonucu elde ettiğimiz bir projede mutlaka yorum kaldırır, tartışılabilir burada bakmış olduğumuz gözlük önemli. Burada biz bir an önce yapıcı olarak bu şehrin önünün açılmasına yönelik olarak bakacaksak, biz bu projeden en seri şekilde bu memlekete arsa üretmiş olacağız. Aksi takdirde bunu öteledikçe öteleyeceğiz, hem şehircilik açısından sıkıntı yaşayacağız, hem de mülk sahiplerine kötülük etmiş olacağız. Eğer yıllar önce 18 uygulanmış olsaydı bugün 100. Yılda mülkü olan şahıs rezil olup karşı taraftaki arsada 2 milyar etmezdi. Herkese eşit nimet, eşit külfet anlayışıyla bu işin yapılması gerek. Biz istiyoruzki baştan plan notları aklı başında otursun, sistem baştan kurulsun. Amacımız nitelikli bir planlama” dedi.

GENİŞ YOLLAR, BOL YEŞİL ALAN VAR

Şehitkamil Planlama Müdür Yardımcısı İsmet Şahin, İbrahimli 2 revize imar planıyla ilgili teknik bilgi verdi. Şahin, “Doğuda Şehirgösteren, Atatürk ve Batıkent mahallesi, batıda Sarısalkım köyü, kuzeyde Erikçe ormanları, güneyde Osmangazi mahallesi ile sınırlandırılmış durumda. 220 hektar konut alanını kapsıyor. Ticaret alanları, ünite merkezleri ve Pazar alanları 32 hektar. 57 hektar sosyal donatı alanı olacak. Ayrıca 135 hektar yeşil alan var. Konut alanları emsali 1.50, yüksekliği 21.50 olan, 1.05 ve h 9.50, 0.25 ve 1.25 hmax 15.50 olmak üzere 3 imar bulunmakta. 20-22 metre yollar yapıldı. Gölgeli kavşağı, Borazan Kavşak, 3 tane alt geçit, bir tane de üst geçit olacak” dedi.

ALTIN VE GÜMÜŞ PLAKETLE ÖDÜLLENDİRİLDİ

Toplantıda Derneğe katkısı olan firmalara altın ve gümüş plaket verildi. Edacan İnşaat Ahmet Selim Ener, Ediz İnşaat Ediz Karagülle, Sakıcı İnşaat Ekrem Sakıcı, Sezbeci İnşaat Mehmet Sebzeci’ye plaketlerini Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu verdi. Yine Gümüş plaket dalında, Halil Durmaz İnşaat’tan Halil Durmaz, E.E. Gayrimenkul İnşaat’tan Selçuk Karslıgil adına Doğan Özdinç’e plaketlerini Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu verdi.