Sektör temsilcileri “Tedarik zincirindeki gevşeme ve zaman zaman kopmalar krizi derinleştiriyor. Bütün sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüzde de hammadde sıkıntısı had safhada. Elbette bunun çözümü ve pandemi sürecinin sonlanması, global bir hareketten geçmektedir” dediler.

KRİZ BÜYÜYOR

Sektör temsilcileri, küresel bir kriz yaşandığını, pandemiyle başlayan bu süreci şimdi de küresel kuraklığın tehdit ettiğini ifade ederek “Bu kriz insanlığın ortak sorunu. Pandemiyle birlikte insan iş gücünün sahaya yansımaması, ardından dünya genelinde yaşanan kuraklık ve ona bağlı olarak üretimdeki düşüş elbette sektörümüzü olumsuz etkilemektedir. Diğer taraftan üretimdeki düşüş, hammadde tedarikini zora sokmakta ve uluslararası tedarik zincirinde sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır” dedi.

PANDEMİ FİYAT ARTIŞLARINA YOL AÇTI

Sektörel ihracattaki artışın sevindirici olduğunu ifade eden temsilciler, sektörün pandemi nedeniyle yaşadığı sıkıntıların fiyat artışlarına yol açtığını vurguladı. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde üretim faaliyetlerinin olumsuz etkilendiğini belirten Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği temsilcileri "Son dönemlerde gıda ürünlerindeki fiyat artışları dikkat çekiyor. Gıda ürünlerindeki fiyat artışları sadece ülkemizde değil tüm dünyada yaşanıyor. Avrupa'da, Amerika'da, daha doğrusu dünyanın her tarafında yaşayan insanlar gıda fiyatlarındaki artıştan şikâyetçi. Çünkü pandemi döneminde gıda üretimi ve ticareti olumsuz etkilendi. Bugün Avrupa’nın dev şirketleri üretim sorunu yaşıyor. Tedarik zincirindeki gevşeme ve zaman zaman kopmalar bu krizi derinleştiriyor. Kısacası bütün sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüzde de hammadde sıkıntısı had safhada. Elbette bunun çözümü ve pandemi sürecinin sonlanması, global bir hareketten geçmektedir” dedi.

KURAKLIK ENDİŞE VERİCİ

Pandeminin etkisinin azalması ve tamamen yok olması ile birlikte tüm dünyada gıda ürünlerinin fiyatlarının yeniden makul seviyelere çekilmesini beklediklerini de söyleyen temsilciler, kuraklık tehlikesinin de sektörü olumsuz etkilediğini bildirirken, “Kış mevsimi başlamasına rağmen maalesef yeterli yağış olmadı. Bu durum üretici kadar biz ihracatçıları da endişelendiriyor" şeklinde açıklamada bulundu. HALİL ŞARKLI