Yılın 9 aylık döneminde 160 ülkeye yaklaşık 1,6 milyar dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihraç eden Güneydoğulu iş adamları, ihracatı artırmak için Gana ve Rusya'nın ardından Çin, Cibuti ve Somali'de de "Türk Lezzetleri Festivali" düzenleyecek.

ÖNEMLİ BİR MİSYON ÜSTLENDİLER

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, yılın 9 ayında 4,8 milyar dolar tutarında hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı yapıldığını, bunun 1 milyar 543 milyon dolarlık bölümünün Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gerçekleştirildiğini söyledi. Altunkaya, bu tablonun sektörün bölgenin ekonomik durumu açısından önemini ortaya koyduğunu dile getirerek, bölgenin komşu coğrafyalara gıda sağlanması açısından da önemli bir misyon üstlendiğini aktardı.

FESTİVAL YAPILACAK

Altunkaya, ülke ve bölge ihracatını artırmak için yoğun şekilde çalıştıklarına işaret ederek, "Ülkemiz ve bölgemizden gerçekleştirilen ihracatın artırılması, global pazarlarda aktif roller üstlenmemiz ve mevcut pazarların korunarak yeni pazarların bulunması için çalışmalarımız sürüyor. Sektörümüzle ilgili ihracat pazarlarımızın genişlemesi, farklı pazarlarda rekabet gücümüzü daha da artırmamız, ihracat hedeflerimize ulaşmamız noktasında hayati önem taşıyor." diye konuştu. Gerçekleştirilen tanıtım çalışmalarının sonuçlarının olumlu olduğunu dile getiren Altunkaya, bundan sonraki süreçte ise hedef ülkelerden Çin'de 5-14 Kasım'da, Cibuti'de 1-9 Aralık'ta ve Somali'de 15-23 Aralık'ta festival gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi. AA