Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, hükümetin terör sorununu çözmeye yönelik başlattığı sürece destek verdiğini açıkladı. Özdemir, “Hükümetin başlattığı daha çok demokrasi, daha çok hürriyet, daha çok insan hakları ile terör sorununu çözme sürecini destekliyorum” dedi.

Rektör Özdemir, üniversitelerde Kürtçe eğitimiyle ilgili ilk adımı atan üniversitenin de HKÜ olduğunu kaydetti. ÖSYM’nin Ağrı’da düzenlediği bir toplantıya katıldığını ve doğu illerinden her kesimden birçok vatandaşla terör sorununun çözümüne yönelik süreci değerlendirdiğini söyleyen Rektör Özdemir, görüştüğü herkesin çözümü desteklediğini ifade etti.

800 KİLOMETRE BOYUNCA

ÇÖZÜM SÜRECİNİ KONUŞTUM

Doğu illerinde 800 kilometrelik bir karayolu boyunca hemen her ilden ve her kesimden vatandaşla çözüm sürecini konuştuğunu anlatan Rektör Özdemir, “Ağrı’da ÖSYM’nin 25 Şubat 2013 tarihinde düzenlediği ve bazı rektörlerin katıldığı bir toplantıya katıldım. Karayolu ile giderken, terör ve faili meçhuller sonucu bu toprakların 30 yılı aşkın bir süredir barışa hasret olduğunu hatırladım. Göç etmiş, ettirilmiş ve harabeye dönmüş köylerin yanından geçtim. Dağ tepelerinde nöbet bekleyen evlatlarıma selam verdim. OHAL’in kaldırılmasından sonraki göreceli iyileşme ve umuda rağmen, hala terörün, faili meçhullerin ve bunların sebep olduğu psikolojinin etkilerine tanık oldum. Diyarbakır, Batman, Siirt, Bitlis ve Ağrı’da yolumun düştüğü her yerde ve her noktada karşılaştığım herkesin ve her kesimin görüş ve eğilimlerini öğrenmeye çalıştım. Bunların içerisinde petrol istasyonunda çalışan işçiden tutun bölgenin en saygın kanaat önderleri, din alimleri, akademisyenleri, medya mensupları, ev hanımları, öğrenciler ve esnaf olmak üzere birçok kesim var. Farklı görüşler olmasına rağmen görüştüğüm kesimlerin büyük ekseriyetinin demokratik çözüm sürecini desteklediğini ve gelecekle ilgili umutlu olduğunu gördüm. Dahası, bölgede görev yapan İzmir, Denizli, Yozgat, Konya, Edirne gibi farklı şehirlerden karşılaştığım kamu görevlileri de bu sürecin başarılı olmasını temenni ediyor, barış ve huzuru bekliyor” şeklinde konuştu.

BUGÜN VERİLECEK KARAR

ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ BELİRLEYECEK

Gaziantep’in geçtiğimiz Ramazan Bayramı’ndaki terör patlaması ile terörün çirkin yüzünü gördüğünü hatırlatan Rektör Özdemir, “Bayramımızı zehir eden, bizi acı, keder ve hüzne boğan bu acının bir daha yaşanmaması en büyük temennimizdir. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin kapsamlı bir strateji çerçevesinde, maddi-manevi kayıp ve acılarla dolu bir dönemi tarihe gömmek ve mevcut sorunları demokrasi ekseninde çözmek için yeni bir süreç başlattığı da malumunuzdur. Türkiye’yi geleceğe taşımak için siyasi irade ezberleri bozan bir anlayışla yeni adımlar atmakta, daha önce yapılmayan ve yapılamayanlar yapılmakta, ortak bir barış dili oluşturulmaya çalışılmaktadır. Güneydoğu’da kurulan bir vakıf üniversitesi olmanın getirdiği bilgi ve birikim kadar; aydın olmanın sorumluluğu ile teröre son verecek bu yeni süreçle ilgili düşüncelerimi sizlerle paylaşmak ve kamuoyunun da dikkatlerine sunmak istiyorum. Zira bugün vereceğimiz karar, göstereceğimiz irade, ülkemizin ve insanımızın geleceğini belirleyecektir. Çocuklarımız ve torunlarımız yaşanabilir bir dünyada mı oturacaklar, yoksa bizi nefretle anarak bir cehennemin içinden mi geçecekler? Bunları bizim bugünkü duruş ve davranış tarzımız belirleyecek. Onlara yaşanabilir bir ülke bırakmak için hepimizin sorumluluk üstlenmesi gerekiyor.” dedi.

UYUŞTURUCU KAÇAKÇILARI İLE NASIL BAŞA ÇIKARIZ?
Özdemir, silah ve uyuşturucu kaçakçılarına yönelik nasıl önlem alınacağını da şu şekilde anlattı: “Şu an dünyada silah üreten sanayi 3 vardiyada çalışıyor ve sürekli silah satıyorlar. Bu silahları da bütün gruplara da satıyorlar. Nasıl ki bizim ülkemizdeki 70 adamımızın her yerde bayisi var, onların da herkese hitap eden bayileri var. Bunların talebini azalttığımız takdirde, bu uyuşturucu ve silah kaçakçılarını önleyebiliriz”