Bakırcılar Çarşısı esnafıyla artan hırsızlık olaylarını konuştuk. Bu konuda epey dertli olan esnaf içini Gazetemize döktü.

BÜYÜKÇAPAR:BİZE YARDIM EDİLMELİ

Yusuf Büyükçapar (59): “Güvenlik, belediyenin ve emniyetin tahsis edeceği güvenlik güçler tarafından sağlanması gerekiyor. Çarşının yedi girişi var, burada önlemler alınmalı bize bu şekilde yardım edinilmelidir “

KARLI:SÖZ VERDİLER

Salman Karlı (78): "Benim dükkanım açıldı. 4-5 bine yakın zarara uğradığım. Dernekte toplantı oldu, oraya görevlilerde geldi. Söz verdiler, güvenlik veririz diye. Hala bir haber yok. Benim dükkanım açıldı. Hırsızlık olayı şimdilik yok ama bu olmayacağı anlamına gelmiyor. Ben zarar gören yerlere tadilat yaptım. 4-5 bine yakın zarara girdim”

YILMAZ:GÜVENLİK OLSA İYİ OLUR

Nusret Yılmaz:"Geçen yılda böyle bir durum yaşandı, güvenlik önlemleri için belediyeye başvurdum. Yine bir önlem alınmadı. Güvenlik olsa iyi olur. Tahtadan daraba taktı belediye. Adamlar bir vuruyor içeriye giriyorlar. Yapabilecek bir şey yok. Biz değiştirmek istiyoruz, belediye izin vermiyor. Buranın görselliğini, dokusunu bozmayalım diyorlar, o zaman bir önlem alman gerekiyor. Bakır altın gibi bir şeydir. Bakırı almaya geliyor zaten boş gider mi, gitmez. Hiç olmazsa 10 bine yakın zarara uğruyorsun. Üzerine dükkan masraflarımızda oluyor.”

ÇIKLA:KENDİ ÇABAMIZLA ÖNLEM ALIYORUZ

Mehmet Hanifi Çıkla: "Dükkanlarımız tahta daraba olduğu için ve gece bekçimiz de olmadığı için bir tepik veya bir zorlama ile açılıyor. Hırsızlar bakırı kolay çaldıkları, kolay paraya çevirdiklerinden dolayı hırsızların uğrak yeri olduk sözlerini vurgulayan , “Elimizden geldiği kadarıyla kendi çabalarımızla önlem almaya çalışıyoruz. Saçla ve kilitleri çoğaltarak önlem aldık. Bunlarda yeterli önlem değildir. Benim yukarıdaki dükkanım açıldı. 25 ve 30 kiloya yakın bakırım gitti. Dernek, belediye yetkilileriyle görüşme yaptı. Isteklerimiz sunuldu. Özel güvenlik istedik. Kaç gündür ses yok. Derneğimiz uğraşıyor, mücadele etmeye çalışıyor. Önemli olan verilen sözlerin yerine getirilmesi. Biz güvenlik istiyoruz, hırsılık olaylarının son safhalarına ulaşmasını istiyoruz. Bakırcılar para kazanmıyor. Bakırcılık biten bir meslek ama gün geçtikçe çoğalıyoruz.

GAZİANTEP’İN EN GÖZDE YERİNDEYİZ

70-80 yıl öncesinde olduğu gibi darabalar tahtadan. Hırsızları kışkırtıyor, bizim buralar. Caydırıcı bir durum yok. Hırsızlar ise elini kolunu sallaya sallaya istediği şeyi alıp gidiyor. Ya burada güvenlik görevlisi olacak ya da demirden daraba. Zar zor geçinen esnafız. Evi, dükkanı, kira olan kişiler var burada. Tarihi dokuya zarar vermeyelim diye insanları ezelim. Hayır! Esnaf olarak emek veriyoruz. Dernekten gelen bilgiler doğrultusunda güvenlik önlemleri alınacak. Düşmanımın başına vermesin böyle bir durum"

KASILAN:KAPILARIMIZ ÇELİK OLSUN

Murat Kasılan (Bakırcılar ve Sedefçiler Odası İkinci Başkanı): “Benimde başıma geldi. Hırsızlık olayı hemen hemen haftada bir kere ya da dört kere oluyordu. Buranın güvenliğini istiyoruz. Kapılarımız çelik kapı olsun. Bakır pahalı bir madde. Dükkanlarımıza ahşap kapılarla önlem alındı”

HENÜZ BİR ÇÖZÜM YOK

Niyazi İncenacar: "Dışarıdan önlem alamadıklarını Dükkanların içine güvenlik olarak demir daraba olayından bahsedildiğini anlatan , Zaten dükkanımız küçük darabada olunca dar bir alan kalacak bize. O da bizim işimizi görmeyecek. Dışarıya dokunamayacaksak en azından bir güvenlik tutalım. Bu konuda hiçbir dektekçimiz yok. Olaydan sonra dernek başkanımız başkanımız toplantı yaptılar. Sağolsunlar bu duruma çözüm bulacaklarını söylediler. 15 gün geçti şimdilik bir çözüm yok. Beklememiz devem ediyor. Üzüntü duyuyorum. Gaziantep’in en gözde yerindeyiz. Bizim tek amacımız malların, can güvenliğimizin sağlanması. 25-30 tane esnafın dükkanlarını açmışlar. Yarın bizim başımıza gelmeyeceği ne malum. Çok değerli bir maden bugün kırıp satsan kilosu 16 ve 17 kilo. Biz emekle yapıyoruz. Ama adamlar kırıyo, satıyor. Esnaf olarak kıt kaanat geçiniyoruz. Burada tarihi yaşatmaya çalışıyoruz”

AÇIK:CEZAİ ÖNLEMLER ALINACAK

Celal Açık (Esnaf ve Bakırcılar Çarşısı Oda Başkanı):"Konuyu bayağı dillendirdik. Gaziantep için büyük bir sıkıntı ve bu tür olumsuz şeyler hoş değil. Hele ki, bugün dünyanın bir numaralı Bakırcılar Çarşısında hırsızlık olayının yaşanmış olması üzüntü verici. Biz tabi bunu büyükşehir Belediyesiyle de görüştük. Büyükşehir Belediyesi buraya bir güvenlik sağlayacağını söyledi. Çünkü burada hırsızlık olayı güvenlik olmayışından kaynaklı. Tarihi, kültürü canlandıralım diye tahta darabaları yaptığımızdan dolayı insanlar tepik atıp içeriye giriyor. Bunları önlemek lazım. Haklı olarak esnafın tepkisini aldık, Esnaf artık çileden çıkma noktasına geldi. Düşünebiliyor musun insanlar çalışıyor kazanıyor bir tanesi gelip, 5 dakikada alıp gidiyor. Ben bunu defalarca söylüyorum böyle bir dünya yok diyorum. Onun için sağolsun Büyükşehir Beklediyesi buna el attı. İşte onların güvenlik sağlamasını bekliyoruz”. Esnaf güvenlik istiyor. Tekrar bir restore etme durumu olmayışından biz güvenlik üzerine bastırıyoruz. Esnaf konuşuyorsa ciğeri yanmıştır. Ben onların oda başkanıyım olmasam bile buna duyarlı olmam lazım. Benim de herkesin de başına gelebilir. Cezai önlemleri alınacak. Net konuşuyorum bura güvenlik şart. Parkları, mezarlığı, üç beş ağacı bekletiyoruz. Bakırcılar çarşısını artık yeter, bekletelim" Haber Merkezi