Gaziantep İl Müftü Vekili Mahmut Karatepe, heves için kuş beslenmemesi gerektiğini söyledi.
Karatepe, kuşları hürriyetinden alıkoymanın İslam alimlerince caiz görülmediğini belirterek, “Yaratılanlar içinde hürriyeti bir bakıma en geniş olan kuş tayfasıdır. Yerde, havada insanın çok arzu edip de fakat uçamadığı böyle bir geniş sahada hürriyeti geniş olan kuşları hürriyetinden alıkoymak İslam alimlerince uygun görülmemiştir” dedi.
Merak ve heves için güvercin gibi kuşları beslemenin İslam alimleri tarafından boş eylemler olarak değerlendirildiğini aktaran Karatepe, “Bir kısım güvercin gibi merak konusu olarak böyle ‘hevesimizi gideriyoruz’ tarzındaki yaklaşımlar da İslam alimleri tarafından boş eylemler olarak değerlendirilmiş, boş eğlenceler olarak değerlendirilmiş, faydasız olarak değerlendirilmiş. Bununla uğraşılmasının kimseye fayda sağlamadığını kendi zevkiniz, keyfiniz uğruna bu hayvanın hürriyetini engellemenin caiz olmadığını belirtmişler” açıklamasında bulundu.
Karatepe, av yapmak için şahin, kartal gibi kuşların evcilleştirilmesinde bir beis olmadığını kaydederek, “Ancak bunlar içerisinde bir kısımları var ki av yapmak düşüncesiyle şahin gibi zannederim tabi işin ehli bilir. Onların hangileriyle av yapılıyorsa, av yapmak amacıyla bir kısım hayvanların eğitilerek bu maksatla değerlendirilmesinin mahsurunun olmadığı belirtilmiş. Bir kısım hayvanların da kendi başına tabiatta yaşamını, hayatını sürdürmesinde güçlük, çok naif, nazik hayvanlar olması hasebiyle evcil ortama alışkın olan hayvanın kafes içerisine geçici bir süre alıştırıldıktan sonra mesela onların ev ortamında yaşamasında da mahsurun görülmediğini -muhabbet kuşu gibi-, hürriyeti engellenmiş anlamda düşünülmeyen, ihtiyaçları karşılanmak suretiyle bir süre sonra insanlara alıştıktan sonra bıraksanız bile gitmeyen bu tür evcil hayvanların da kafeste beslenmesinin mahsurunun olmadığı belirtilmiş” diye konuştu.
Akvaryumda beslenen canlılara da değinen Karatepe, “Öyle akvaryumlar var ki işte İstanbul'da dünyanın sayılı akvaryumlarından. Öyle bir ortamda tefekkürle bakma, seyretme, izleme ciddi manada onu yaratana şükretme. Bakınız Allah ne güzel şeyler yaratmış doğal ortama yakın bir ortam içerisinde onların beslenmesinde bir mahsur yok ama buyurduğunuz gibi alıp uygun olmayan şartlarda sadece zevkini giderebilmek için bir fanus içerisinde, küçük, dar bir ortamda eğlence anlamında, onun hayatını ıstıraba sokacak tarzdaki uygun olmayan elverişsiz ortamlarda beslenmesine de sıcak bakmamak lazım” şeklinde konuştu.