Sağlık çalışanlarının yoğun katılım gösterdiği eylemde, hem Gaziantep özelinde hem de Türkiye genelinde artan keyfi uygulamalara dikkat çekildi.
Eylem kapsamında yapılan basın açıklamasında, sağlık çalışanlarının görev yerlerinin hiçbir somut gerekçe sunulmadan değiştirildiği, bu uygulamaların idari tasarruf adı altında yürütülse de gerçekte bir baskı ve yıldırma aracı haline geldiği vurgulandı. Basın açıklamasını yapan Hep-Sen Genel Başkanı Sn. Yunus Şimşek, yaşanan sürecin münferit bir durum olmadığını, Türkiye genelinde sağlık çalışanlarına yönelik sistematik bir uygulamanın parçası olduğunu ifade etti.
AÇIK BİR SBASKIDIR
Şimşek, görev yeri değişikliklerinin hizmet gerekleri doğrultusunda değil, tamamen idari keyfiyetle yapıldığını belirterek, bu durumun sağlık çalışanları üzerinde ciddi bir baskı unsuru haline geldiğini dile getirdi. “Bugün burada sadece birkaç çalışan arkadaşımız için değil, Türkiye’nin dört bir yanında aynı uygulamalara maruz kalan tüm sağlık emekçileri için konuşuyoruz. Görev yeri değişiklikleri artık bir ihtiyaç değil, açıkça bir baskı ve sindirme aracıdır,” dedi. Şimşek, yaşanan sürecin zamanlamasına da dikkat çekerek, Gaziantep genelinde sendikal yetki sürecine girilmesiyle birlikte bu tür uygulamaların artmasının tesadüf olmadığını belirtti.
DİSİPLİN CEZASI KAPSAMINDA BİLE DEĞİL
Şimşek, yapılan yer değişikliklerinin hukuki dayanağına da dikkat çekerek, bu tür uygulamaların disiplin cezası kapsamında dahi yer almadığını vurguladı. “Bugün yapılan bu işlemler, kanunda disiplin cezası olarak bile tanımlanmamıştır. Buna rağmen çalışanlara fiili bir ceza gibi uygulanmaktadır. Bu durum açıkça hukuka aykırıdır,” dedi. Bu keyfi uygulamaların önüne geçilmesi için çözüm önerilerini de paylaşan Şimşek, Türkiye genelinde tüm sağlık kurumlarında “Yer Değiştirme Komisyonları” kurulması gerektiğini ifade etti.
KILINÇ’DA SÜRECİ PAYLAŞTI
Eylemde söz alan Hep-Sen Gaziantep Şube Başkanı ve ebe Ayşe Kılınç, yaşanan sürece ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kılınç, yıllarını doğumhanede geçirdiğini ve meslek hayatı boyunca hiçbir disiplin cezası almadığını vurgulayarak, hakkında herhangi bir soruşturma dahi bulunmamasına rağmen görev yerinin değiştirildiğini ifade etti. “27 yıldır aynı birimde, doğumhanede görev yapıyorum. Meslek hayatım boyunca tek bir disiplin cezası almadım, hakkımda yürütülmüş bir soruşturma dahi yok. Buna rağmen hiçbir somut gerekçe gösterilmeden görev yerim değiştirildi,” dedi. Yapılan işlemin hizmet gereklerinden değil, tamamen idari keyfiyetten kaynaklandığını belirten Kılınç, kararın arkasında farklı saiklerin bulunduğunu ifade etti.




