Ruminant (geviş getiren) hayvanların beslenmesinin temelinde Kaba Yemler vardır. Neden mi?

Ruminant hayvanlar yani Sığırlar, Koyunlar ve Keçiler gibi hayvanlar insan gıdası olarak tüketilemeyen bir çok besin maddesini tüketerek bunları et ve süt gibi çok değerli protein kaynaklarına çevirebilecek özel bir biyolojik dizayna sahiptirler.

Ruminant hayvan çiftliklerinin maliyetlerinin % 70 - 85'ini besleme maliyetleri oluşturmaktadır. Bu çok ama çok önemli bir oran olup, işletmenin kar edip edemeyeceğini direk olarak etkileyen bir etkendir.

Kaba yemler; Hemi Selüloz, Selüloz, NDF (Neutral Detergent Fiber), ADF (Acid Detergent Fiber) ve ADL (Acid Detergent Lignin) içerikleri yüksek, hayvanların özellikle yaşama payı ihtiyaçlarını karşılamaya yarayan ve geviş getirmeyi tetikleyen yemlerdir.

a) Sulu Kaba Yemler (Mısır Silajı, Şeker Pancarı Posası vb)

b) Kuru Kaba Yemler (Buğday Samanı, Yonca Kuru Otu vb) olmak üzere temel olarak 2 grup altında incelenebilir.

Kaba yemler olmadan sağlıklı ve karlı bir hayvancılık yapmak mümkün değildir. Ruminant hayvan besleyen çiftliklerin mutlak suretle kaba yem kullanmaları ve bu kaba yemi mümkün olan en ucuz şekilde mal etmeleri gerekmektedir. Şöyle ki; 600 TL / ton olan bir kaba yemin nakliye bedelinin 220 TL / ton, hamaliye maliyetinin 35 TL / ton olduğu düşünülürse toplam maliyet (220 / 850 )*100 = % 25.88 oranında nakliye oranı ve (35 / 850)*100 = % 4.11 de hamaliye maliyeti eklenmektedir. Yani toplam maliyet olan 850 TL / ton tutarının yaklaşık olarak %25.88 + % 4.11 = % 29.99 / ton oranında bir nakliye ve hamaliye bedeli ödenmektedir. Yani her ton kaba yem için yaklaşık 1/3 oranında nakliye ve hamaliye gideri söz konusudur. Bu çok ciddi bir orandır ve maliyetleri ciddi anlamda etkilemektedir.

Eğer kendi kaba yemimizi kendimiz üretebilirsek %30 oranında ki bu ek maliyeti minimuma indirip karlılık oranlarımızı artırmamızda kolay olacaktır.

Hayvan besleme biliminde besin piramidi olarak bilinen bir kurallar düzeneği vardır. Bu piramidin temelinde KABA YEMLER yer almaktadır. Bunun anlamı net olara şudur ki; kaba yem olmadan ruminant hayvancılık yapılamaz! Kaba yem olmadan sağlıklı, dengeli ve ekonomik bir hayvancılık yapma şansımız SIFIRDIR!

Ruminant Hayvanlar İçin Besin Piramidi

Kaba yemler mevsime bağlı ve dönemsel olarak üretilebilen ürünlerdir. Yani eğer ruminant hayvancılık yapıyorsanız sezonunda kaba yemlerinizi alıp onları doğru bir depoda düzgün bir şekilde istifleyip depolamak zorundasınızdır. Aksi taktirde kış ortasında kaba yemleri bulamama veya çok pahalıya alma ile karşı karşıya kalma şansınız çok yüksektir.

Ruminant hayvan işletmelerine tavsiyem şudur ki; önceliğiniz her zaman kaliteli kaba yemleri temin etmeniz ve bunları rasyonunuzda uzmanların önerdiği miktarlar ve sınırlar içerisinde kullanmanızdır. Bu sayede döl verimi, süt verimi, süt kalitesi, ayak ve rumen (işkembe) sağlığını daha da iyileştirmiş ve çok daha ekonomik hayvancılık yapmış olacaksınız. Hayvanlarınızın verim özelliklerine göre kaba yemlere ilave olarak besin piramidinde adı geçen diğer yem ham madde ve katkı maddelerini kullanarak karlı ve verimli bir hayvancılık yapmış olacaksınız.