Türkiye Hokey Federasyonu Başkanı Sadık Karakan, önceden Avrupa’da sıradan bir ülke olduklarını ama şimdi hem milli takımlar hem de kulüp takımları düzeyinde Avrupa’nın ene iyi ülkeleri arasında olduğunu söyledi. Dünya sıralamasında hızla üst sıralara tırmandıklarını kaydeden Karakan, geçmiş yıllarda bu başarıları sadece hayal ettiklerini ama şimdi gerçeğini yaşadıklarını belirtti. Ülkemizde Hokey sporunun her geçen gün yaygınlaştığını ifade eden Karakan, önümüzde ki yıl içerisinde Gaziantep’te Avrupa şampiyonası yapılması konusunda girişimde bulunduklarını açıkladı. Ülkemizde Hokeyin yaygınlaşmasında, sevilmesinde ve Avrupa düzeyinde gelişmesinde önemli başarılara imza atan Federasyon Başkanı Sadık Karakan, spor muhabirimiz Muharrem Türkoğlu’na son gelişmelerle ilgili bilgileri aktardı.

HOKEYİN KALİTESİ ARTIYOR

Hokey sporunun ülkemizde gün geçtikçe ivme kazandığını söyleyen Türkiye Hokey Federasyonu Başkanı Sadık Karakan, “Sporcu ve kulüp sayılarının artması, iller bazında ki artış bakımından şu anda Türkiye’de ki en çok faal olan, en çok başarılı olan ve en çok yaygınlaşan branşlar içerisinde hokey ilk sıraları alıyor. Tabi bu böyle olunca ülkemizde ki hokeyin kalitesi de artmış oluyor. Son zamanlarda ki Avrupa’da yapılan müsabakaların başarısına baktığımız zaman bunu çok açık ve net görebiliriz” dedi.

AVRUPA’DA EN İYİLERDENİZ

Göreve ilk geldiğinde alt yapıya önem vermeleri gerektiğini söyleyen Karakan, “O zaman ki alt yapılarla yapmış olduğumuz çalışmaların şu anda iyi neticelerini görüyoruz. Mesela 21 yaş altında ki milli takımlarımız hem kızlarda hem de erkeklerde salonda Avrupa’nın en üst liginde oynuyorlar. Yani biz direk şampiyonlar liginde mücadele ediyoruz. Hal bu ki bundan 4 yıl önce Avrupa’nın 4’üncü lig’indeydik. Şu anda artık Avrupa’nın en iyi 8 ülkesi arasındayız. O zaman ki alt yapıya verdiğimiz değer ve sporcu sayısının artmasıyla daha nitelikli ve daha elit sporcularla daha iyi seçilmiş oluyor. A milli takımlar düzeyinde aynı şekilde. Gittiğimiz bütün organizasyonlarda derecelerle geliyoruz. Bu sene İsviçre’de erkeklerde çok önemli bir turnuva var ve oradan da şampiyonluk bekliyoruz. Orada ki şampiyonluk bizi olimpiyatlara bir adım daha yaklaştıracak. Bu turnuvaya çok iyi hazırlanmamız gerekiyor. Kızlarımız yine aynı şekilde Atina’da şampiyonaya katılacaklar ve onlardan da çok umutluyuz” dedi.

GÜZEL GELİŞMELER YAŞANIYOR

Tesis sıkıntılarının devam ettiğini belirten Karakan, “Tabi devam ediyor ancak o da bu sene bakanlığın yatırım planına alındı. Nizami tesisler olunca gelişme hokeyde ki kalite dolayısıyla uluslararası başarılar çok daha artmış olacak. Zaten daha hazırda bizim Türkiye milli takımı olarak veya kulüpler bazında katıldığımız Avrupa şampiyonalarında ülkemiz her zaman favori olarak gösteriliyor. Hal bu ki 3 – 4 sene önce gerek milli gerekse de kulüpler bazında ki bütün yaş kategorilerinde katıldığımız müsabakalarda herkes bizi çantada keklik gibi görüyordu. Türkiye’ye gol yağdırıyorlardı ama şimdi tam tersi oldu. Bazı ülkelerin teknik ekipleri bizlere gelip ‘Bize fazla gol atmayın’ dediklerine şahit oluyoruz. Yine katıldığımız şampiyonalardan sonra o ülke basınının bizim teknik ekip ve sporcularla röportaj yarışına girdiklerini görüyoruz. Bunlar çok güzel gelişmeler fakat yeterlimi derseniz henüz değil, çünkü olimpiyat hedefimiz var. Olimpiyatlara katılmak meşakkatli ve çok zor bir yol. Düşünün olimpiyat tarihinde biz takım sporlarında ilk defa Londra’ya voleybol ve basketbolda katılabildik. Onun için çok zor ama bu zorluğu başarabilecek kabiliyet, yetenek ve donanım bizim yönetimimizde mevcut. Buna bağlı olarak antrenörlerin eğitimine çok büyük önem veriyoruz, netice de sporcuları yetiştirecek olanlar teknik adamlar, onlarında kendilerini yetiştirmeleri gerekiyor. Yurt dışından duayen eğitmenler getirip seminerler verdiriyoruz. Yani ne gerekiyorsa onlar yapılıyor” dedi.

AVRUPA’DAN TRANSFER TEKLİFLERİ VAR

Kulüpler bazında da büyük başarılara imza atıldığını kaydeden Karakan, “Ülkemizi temsilen Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Avrupa şampiyonasına gitmişti orada da 8 ülke vardı ve takımımız namağlup şampiyon olup trompi yani o da kulüpler bazında Avrupa’nın en iyi 15 ülkesi arasına girdi. Bunlar hayaldi yani bunları diğer kulüplerle mukayese ettiğimiz de örneğin milyar dolarların döndüğü futbol branşında veya çok büyük seyircisinin olduğu başka branşta Avrupa sıralamasında yerimiz yok. Hem de bizim bir özelliğimiz kulüpler bazında bizim yabancı sporcumuz yok ama futbola baktığımız zaman bu ülkenin çok büyük paraların yabancı ülkelere gittiğini görüyoruz. Buna rağmen ortada elde edilen bir başarı yok. Bunun tam tersi hokey de sporcularımıza Avrupa’nın bir çok ülkesinden transfer teklifleri gelmeye başladı. Bunların içerisinde bir erkeklerde ve bir de kızlarda olmak üzere Gaziantepli sporcularda var. İsteseler yarın gidip Avrupa’da üst düzey kulüplerde hokey oynayacak düzeydeler. Almanya’dan direk olarak bir sporcumuzla alakalı beni arıyorlar. ‘Gelsin burada iş imkanı sağlarız, hokeyde oynar’ diyorlar. Tabi bunlar çok güzel gelişmeler, bir zamanlar hayaldi ama bunlar gerçekleşti” dedi.

OKUL SPORLARINDA İHTİLAL YAPILDI

Hokey’in hem üniversitelere girmesini hem de okul sporlarına dâhil olmasını ihtilal olarak değerlendiren Karakan, “Göreve ilk geldiğimde hayalim olan işlerden birisi de buydu ve hokeyin geleceği açısından bu çok önemli bir gelişmedir. Bu sene üniversiteler arası hokey şampiyonası yapıldı. Erkeklerde 8 ve bayanlarda 7 olmak üzere toplam 15 üniversitenin katılımıyla turnuva düzenlendi. Bunların içerisinde Hacattepe, Gazi, Gaziantep üniversitelerinde olduğu ve ilk defa olmasına rağmen ciddi bir organizasyon oldu. Okul sporlarına dâhil edildi ve bu sene 16 ilde pilot uygulama yaptık. Yıldızlarda ve gençler de bunların toplamında kız, erkek 64 tane takım Türkiye şampiyonasına katılacak. Bu iller kendi aralarında il şampiyonalarını belirlediler ve şimdi Mayıs sonunda açık alanda Ankara’da yıldızlar kız ve erkekler, 2 Haziran’da da Gaziantep’te gençler yine kız ve erkekler açık alan okullar şampiyonası yapılacak, bunlar çok önemli” dedi.

ASKF’LERLE ÇALIŞACAĞIZ

Türkiye genelinde 65 ilde federasyon olarak teşkilatlarının bulunduğunu kaydeden Karakan, “Bu da çok önemli bir gelişme. İllerden ziyade artık ilçelerde de hokey yayılmaya başladı, bazı iller var ki 4 -5 tane ilçesinde hokey oynanıyor. Mesela Antalya’yı ele aldığımızda Alanya’da, Kemer’de Demre’de çok iyi alt yapılarımız var yani artık ilçelere de hokey yayılıyor. Daha başka projelerimizde var, ASKF’ lerle ortak hareket etmek istiyoruz. Amatör spor denildiği zaman sadece futbolla yatıp kalkmamaları gerektiğini söylüyoruz. Onlarda bunu kabul ediyorlar, mesela Ankara’da bu konuda çok ciddi çalışmalarımız var orada 15 kulüp branşlarına hokey sporunu da eklettirdi ve şu anda onun çalışmaları yapılıyor bu diğer illere de sirayet edilecek. Malatya’da, Diyarbakır’da bunların çalışmaları var. Ben gittiğim her ilde ASKF’lerin başkanlarını ziyaret ediyorum ve onlarla da bu işi daha hızlı bir şekilde büyüteceğiz” dedi.

ÜLKE PUANIMIZ ARTTI

Kızlarda ve erkelerde Türkiye şampiyonu olan takımların Avrupa şampiyonasında büyük başarılar elde ettiklerini ifade eden Karakan, “Erkeklerde Gaziantep Polisgücü Slovakya’nın Bratislava kentinde ve bayanlarda Ankara Keçiören Belediyesi Bağlumspor kulübü Portekiz’in Porto şehrinde 8 ülkenin şampiyonlarının hepsini galibiyetle ve bir kısmına da fark atarak Avrupa şampiyonu oldular. O rakipler bundan 2 – 3 sene önce bize atıyorlardı. Mesela Gaziantep Polisgücü 2 sene önce de bu şampiyonaya katılmıştı ama orada derece elde edememişti, şimdi kendilerini öyle geliştirdiler ki Avrupa’nın şampiyonu olarak ülkemize döndüler. Bu şampiyonluğun ardından Avrupa’da bir üst lige çıkmayı başardılar. Bu başarılar bizim Avrupa ve Dünya genelinde ki ülke puanını da etkileyecek” dedi.

SORUMLULUĞUMUZ ARTIYOR

Yakaladıkları standardı geliştirerek devam etmek zorunda olduklarını kaydeden Karakan, “Her gün geçtikçe sorumluluğumuz hokey federasyonu olarak daha da artıyor. Spor bakanlığı genel müdürlüğü nezdinde de federasyonumuzun önemli bir prestiji var. Yönetim bazında başarımız, yaygınlaşma ve faaliyetlerde bizim çalışmalarımızı göz önüne alındığında dini bayramlar dışında ve sınavları çıkın bir tek gün dahi boş zamanımız federasyon olarak yoktur. Sürekli faaliyet ve aktiviteler var. Her zaman kurslar açıyoruz, antrenör ve hakem kursları yapıyoruz. Bazı illerde bir ve bazı illerde 2’inci kademe kursları açıyoruz. Örneğin Bolu’da 2’inci kademe antrenör kursu 22 Mayıs’ta tamamlandı. Ben onları da ziyaret ettim. Bu sene 3’üncü kademe kursunu açmayı düşünüyorum ama onun için Dünyaca ünlü antrenörlerin gelip ders vermesi gerekiyor. Bunların çok ciddi planlamasını yapıyoruz. Bir taraftan sportif aktiviteler, bir taraftan eğitim çalışmaları, bir taraftan yurt dışı müsabakaları, hazırlıklar, seçmeler son hızıyla devam ediyor. Allah utandırmasın” dedi.

AVRUPA ŞAMPİYONASI GAZİANTEP’TE OLABİLİR

Gaziantep’te çok fazla organizasyon yapmak istediğini fakat bazen şansların el vermediğini anlatan Karakan, “Şehir büyük, tesis az zaten burada ki tesislerde de birçok faaliyetler yapılıyor ondan dolayı zaman zaman Gaziantep’e organizasyon veremiyoruz. Tabi Avrupa şampiyonası farklı bir durum, onunla ilgili biz Avrupa federasyonuna girişimde bulunduk. 2014 Şubat ayı içerisinde Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Yahya Şahan Bey ile bu konuyu görüştüğümüzde sıcak baktı ve Karataş Şahinbey Spor Salonunu bize tahsis edeceğini söyledi. Bizde bu durumu Avrupa federasyonuna bildirdik ve bizden detaylı bilgi istediler. Bu tip organizasyonlarda çok ince eleyip sık dokuyorlar ama Karataş’ta ki salon bu kriterlere çok uyuyor. Belki geç müracaat ettik ama ısrarcı olacağız. Öyle bir organizasyonu Gaziantep’e alırsak hem hokeyin tanıtımı hem de turizme katkısı açısından da çok iyi olur. Organizasyon gerçekleştiği anda Gaziantep ismi Avrupa’da ki bütün ülkelerin internet sitelerine düşmüş olacak, bu nedenle birçok yönden faydası olacak. Eğer gerçekleşirse de yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerine büyük işler düşecek. Bende bir Gaziantepli olarak bundan mutluluk duyarım. Gençlik Hizmetleri İl Müdürümüzün de bu işe sıcak bakması bizi şevklendirdi ve destek olma gayretinde” dedi.