*Pahalılıkta en çok şikayet kale altı çevresinden geliyor
*Kuralsızlığı bir kural olarak işletenlere göz açtırmayacağız 
*Unesco'ya dahil olan bu şehirde turistler niye şikayetçi olmalı
*Kapı önüne ve masalara fiyat etiketleri konulmuyor
*“Vatandaşlarımız CİMER’e, il Müdürlüğü ve bakanlığa şikayet etsin
*2 porsiyon yerine 1,5 porsiyon veriliyor, fiş verilmiyor
*Çevre illerden en pahalısı olarak Gaziantep görülüyor

Gaziantep’te yeme-içme sektöründeki fiyat artışlarıyla ilgili şikayetler gözardı edilmedi. Dün ‘Gaziantep’in Gastronomi Yolculuğu ve Geleceğe Doğru Yenilenmesi’ konulu toplantıda bu konu ele alındı ve esnaf uyarıldı. Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Hüseyin Kaptan, amaçlarının bağcıyı dövmek değil üzüm yemek olduğunu belirterek, “Ancak kuralsızlığında bir kural olarak bu şehirde işletilemeyeceğini ifade etmek istiyorum” dedi. İl Ticaret Müdür Yardımcısı Ahmet Açıkgöz, en fazla şikayetin Kalealtı çevresinden geldiğini belirtirken, konuşmasının sonunda çevre illerde kebap ve baklava fiyatlarıyla ilgili bir liste sundu. Açıkgöz, “Karşılaştırdığımız zaman Gaziantep pahalı gözüküyor. Özellikle Ticaret Odasından bizim ricamızdır. Uhdesinde faaliyet gösteren Restaurant ve iş yeri, tatlıcı ya da  baklavacı bunların fiyat tarifesini hazırlaması” dedi. 

TÜİK'ten utandıran veriler TÜİK'ten utandıran veriler

Panaroma Müzesi’nde yapılan toplantıya  Vali Yardımcısı Hüseyin Kaptan, Ticaret İl Müdürü İsmail İncesoy, Kültür ve Turizm Müdürü Selçuk Korkmaz, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi  Uğur Acıoğlu, GTO Meclis Üyesi Mehmet Akıncıoğlu, Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Abdulkadir Katmerci, Gaziantep Ciğer Kebapçılar Odası Başkanı Mehmet Gül, Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce ve sektör temsilcileri katıldı.

VALİ YARDIMCISI KAPTAN TÜM DİKKATLER GAZİANTEP’İN ÜZERİNDE

Vali Yardımcısı Hüseyin Kaptan, Gaziantep tarihinin her dönem, üretim,  Ticaret ve Kültürel olarak Merkezi olma özelliğinin yanı sıra güneşten topraktan ve tarihten gelen lezzetleriyle de tüm dünya mutfaklarının arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu belirtti.  Bu toprakların zengin bir mirası olan yemek ve beslenme kültürünün yine bu topraklarda yaşayan insanların yaşam şekli ile yakından ilişkili olduğunu söyleyen Kaptan, “Gaziantep’in yerel mutfağını oluşturan yemek çeşitliliği,  ulusal mutfaklar arasına girmesini sağlamıştır. Gaziantep mutfağı bu çeşitliliğinin yanı sıra yemekleri yönünden de  incelemeye değer özellikler taşır. Bu özellikleriyle Gaziantep 2015 yılında Unesco'nun yaratıcı şehirler ağına girdi ve dünya mutfakları arasında gastronomi alanında tüm dikkatleri üzerine çekti. Gaziantep'in zengin mutfağı bugün dünyanın her tarafında tanıtılmaktadır” diye konuştu.

AMACIMIZ ÜZÜM YEMEK

Gerek tatil dönemlerinde, gerekse kısa hafta sonu tatillerinde turistlerin şehrimize uğrayıp  özel lezzetlerini tattığını belirten Kaptan, “Bu yönüyle bu şehre yapılan her yolculuk bitmeyen bir zerafet özelliği taşımaktadır. Gaziantep hem kültürel özellikleriyle, hem de zengin yemek kültürüyle hepimizin bildiği gibi son dönemde Türkiye'de ve dünyada ön plana çıkan önemli merkezlerden biri haline geldi. Bu durum iyi değerlendirildiği sürece bu şehrin gelişimi açısından çok önemli bir fırsattır. Ancak bu fırsat da kaliteli hizmet anlayışıyla olur. Kaliteli hizmet sürdürülebilir bir düzene oturtulmadıkça insanlar buradan mutlu ayrılmaz. Bu konuda eksikliklerimizi ve avantajlarımızı ortaya koyarak konuşmak istiyorum. İdarenin amacı üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil, ancak kuralsızlığında bir kural olarak bu şehirde işletilemeyeceğini ifade etmek istiyorum. “ dedi.

AÇIKGÖZ: FİYAT TARİFESİNE UYMAYANA CEZA

İl Ticaret Müdür Yardımcısı Ahmet Açıkgöz ise konuşmasında,  yiyecek içecek sektöründe fiyat etiketi yönünden denetimler gerçekleştirdiklerini bu denetimlerde kurum personelinin yanı sıra kendilerine Büyükşehir zabıta Müdürlüğünün de destek verdiğini söyledi. Açıkgöz, “Onlara da burada teşekkür ediyorum. Yiyecek sektörünün menü ve fiyatlandırma zorunluluğu var. Restoran, Kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunan iş yerlerinde iş yerinden giriş kapısının önüne fiyat etiketi zorunluluğu var. Fiyat etiketi ayrıca masayada konulmalı. Fiyat etiketi tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir şekilde yerleştirilmeli. Fiyat etiketini tüketicinin okuyabilmesi lazım. Biz il müdürlüğü olarak fiyatın tüketiciye girişte ve masa üzerinde ilan edilip edilmediğini kontrol ediyoruz. Eğer ilan edilmişse bizim için bir uygunsuzluk yok. Denetimlerimiz bu aşamada. Bunu yapmayanlara idari para cezası uygulanıyor” dedi. 

EN ÇOK ŞİKAYET KALE ÇEVRESİNDEN

Gelen şikayetler konusunda da bilgi veren Açıkgöz, en çok şikayetlerin Kale çevresinden geldiğini söyledi.  “Vatandaşlarımız CİMER’e, il Müdürlüğüne veya bakanlığa şikayette bulunabilir. İlginç şikayetler geliyor. Özellikle Gaziantep Kalesi çevresinde bulunan işyerlerinden çok şikayet geliyor. Örneğin bir dönerciden döner dürüm sipariş ediyor vatandaş döneri tartmadan koyuyor artı fiyat etiketinde 220 tl olması gerekirken 270 liraya satıyor, aradaki fark içinde fazla koyduk diyor. Bir başka şikayet 1.5 porsiyon için 2 porsiyon parası talep etmiş, bu yapılan da zorbalık. Bir başka şikayette iki tane döner dürümü isteniyor. Tüketici fiş istediği zaman vermeyen işletmeler var, yandaki bakkaldan fiş alıp veriyorlar. Bu da bir para cezası gerektiren durum. Artık bizim esnafımız içinde şehrimiz içinde bir çok veya hoş olmayan davranışlar söz konusu. Yine balık pişiren bir işletme hizmet bedeli olarak kişi başı 40 TL olmuş. Oysa hizmet bedeli fiyatın içindedir. Fiyat listesinde ilan edilmeyen bir ücret tüketiciden talep edilemez.”

GAZİANTEP PAHALI GÖZÜKÜYOR

Genellikle fiyatlar konusunda çok ciddi şikayetle geldiğini, ancak ticaret il müdürlüğünün sadece fiyat listesi olup olmadığını denetlediğini dile getiren Açıkgöz, “Çevre illerdeki fiyatlarla bir karşılaştırma yaptık. Bu fiyatları  Şanlıurfa il müdürlüğünden aldığımız fiyatlarla yaptık. Karşılaştırdığımız zaman Gaziantep pahalı gözüküyor. Gaziantep baklava fiyatı Lokantacılar odasının belirlediğine göre 650 lira. Ama ticaret odasına bağlı iş yerlerinde fiyat bunun üzerinde, o yüzden özellikle Ticaret Odasından bizim ricamızdır. Uhdesinde faaliyet gösteren Restaurant ve iş yeri, tatlıcı ya da baklavacı bunların fiyat tarifesini hazırlaması sektör açısından yararlı olacağını düşünüyorum” dedi.

ACIOĞLU: BÖYLE BİR YETKİMİZ YOK

GTO Başkan Yardımcısı Uğur Acıoğlu, “Bizim böyle bir yetkimiz yok” deyince Açıkgöz, “Bunu yayınlayan odalar var. Şunu da söyleyeyim. Odaların yayınladığı fiyatta iş yerleri bunun altında satış yapabilir anca üzerinde satamaz. Yani diğer illerdeki fiyatlarla karşılaştırdığımızda Gaziantep'teki fiyatların daha pahalı olduğunu görüyoruz. Ama dediğim gibi bizim amacımız pahalı olup olmaması değil yönetmeliğe uygun fiyat listelerini uygulaması” dedi. Toplantıda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Turizm Tanıtım Şube Müdürü Ayşe Ertürk de bir sunum yaptı.  Ertürk sunumda, işletmelere yönelik turistlerden gelen eleştirileri anlattı. Ertürk, işletmelerin özellikle yabancı turistleri, yemekler konusunda bilgilendirmesi, açılış ve kapanış saatlerini belirten yazıları kapılarına asmaları, hijyen kurallarına uygunluk konusunda önerilerde bulundu.  Meral KINACILAR ERBEKTE, Leyla ÖZEKŞİ POLAT

İŞTE PAYLAŞILAN O TARİFE