81 yıllık yaşantısı boyunca mücadele ederek geçiren Hamdoş Dayı'nın cenazesine çeşitli emek güçlerinden ve sendikalardan temsilciler katıldı. Vasiyeti üzerine tabutu başında semah dönüldü. Yoğun katılımın olduğu cenaze töreninde mezarı başında Gündoğdu Marşı, Yidiğim Aslanım ve Memik Oğlan türküleri söylendi.

dayiii.jpg

Gaziantep'in ilk sosyalistlerinden birisi olan Hamdoş Dayı, yaşamına büyük bir mücadeleyi sığdırmıştı. 1 ay önce Gaziantep Gençlik Muhalefeti üyeleriyle yaptığı söyleşide 15 yaşındayken Hasan Bayaz'ın ve Kürt Reşit'in yardımlarıyla da köy köy emeği anlattıklarını ve neden emekçi insanların örgütlenmesi gerektiğinden bahsetmişti. Mücadele boyunca birçok zorluk çekildiği buna rağmen asla mücadeleden geri adım atmadıklarını belirterek gençlere şu tavsiyelerde bulunmuştu:

''Size tavsiyem köylüye köylünün diliyle konuşmanızdır. Onların diliyle konuşun. Onların sorunlarını bilin. Öyle sohbet edin. Yoksa karın tokluğuna onlarla çalışmak bir işe yaramaz. Emperyalizmden kapitalizmden kitap diliyle bahsetmek işe yaramaz. Gençler için söylersem bir lokomotifi düşünün. Gençler işte bu lokomotifin, makinenin su deposudur. Ama esas makine işçidir, emekçidir. Emekçi olmadıkça su kaynar buharlaşır kaybolur. O yüzden emekçi her zaman olmalıdır. Sizleri(gençleri) bu sistem okulunu bitirdikten sonra kendi çarkları arasına alıp sıkıştırır. Sizi sınıfınızın insanı haline getirir. O yüzden bu kavganın asıl emekçi mücadelesi olduğunu unutmayın. İnanıyorum ki bunları bilirseniz başarırsınız.''

dayiiii25.jpg