Necati Binici: Gaziantep’te Suriyelilerin doğurganlık oranı 5.6
Hakan Özseven: Zor bir süreçten geçiyoruz
Kuleyin: OSB’ler içinde Bilgi ve Öğrenme Merkezleri kuralım
Alkin:Belirsizlik yaşıyoruz

Emre Alkin’in konuşmacı olarak yer aldığı konferansın açılışında konuşan Necati Binici, “Gaziantep’te 4 kişiden biri Suriyeli. Suriye’de doğum oranı 2.4 ama Gaziantep’te 5.6. Gaziantep’te 20 sene sonra Suriyeli oranı ne olacak? Hükümet politikası şehir politikasının mahvolmasına sebep olamaz”derken, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, “Gaziantep’in halı hal değil. Şu anki süreç içinde 10 yıl sonra bu şehirde şu anda aklımıza hayalimize gelmeyecek problemleri hep beraber yaşayacağız, görünen köy kılavuz istemez. Misafirliğin süresi bitti ister hükümet politikası, ister ülkemizdeki yapısal problemler diyelim bir an önce çözülmesi gerekiyor”dedi.

Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ev sahipliğinde, Gaziantep Sanayi Odası ve Ticaret Odası iş birliği ve LOGO Yazılım Çözüm Ortaklığında yapılan Prof. Dr. Emre Alkin’in konuşmacı olarak yer aldığı “Dijitalleşmenin Kaldıraç Etkisi” konulu  konferansta önemli mesajlar verildi. 

BİNİCİ:KOBİ’LERİN SORUNLARINA ÇÖZÜM BULMALIYIZ

Meriç’in gündeminde Furkan Apartmanı var Meriç’in gündeminde Furkan Apartmanı var

TOSYÖV Gaziantep Destekleme Derneği Başkanı ve aynı zamanda TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necati Binici toplantıda, TOSYÖV olarak, ülkemizin her bölgesinde ve her sektöründeki KOBİ’lerin sorunlarına çözüm bulmak, yol göstermek ve kalıcı rekabet gücünü arttırarak ülkemizin potansiyelini harekete geçirmek amacı ile böyle bir toplantıyı düzenlediklerini söyledi.

GAZİANTEP’TE 4 KİŞİDEN BİRİ SURİYELİ

Gaziantep’te  Suriyeli göçmenlerin hızla nüfuslarının arttığını, önümüzdeki on yıl içinde ilimizin ne zorluklar yaşıyacağını ve nelerle karşı karşıya kalacağımızın tedirginlik ve korku yarattığını söyledi. Binici, “Gaziantep’te 4 kişiden biri Suriyeli. Suriye’de doğum oranı 2.4, ama Gaziantep’te Suriyelilerin doğurganlık oranı 5.6. Gaziantep’te 20 sene sonra Suriyeli oranı ne olacak? Tamam bu bir hükümet politikası ama hükümet politikası, şehir politikasının mahvolmasına sebep olamaz. Dünya Bankası kredileri beni ürküttü, krediyi kullanma şartlarına baktığınızda Suriyeli çalıştırma zorunda olduğumuzun şartlarını gördük. Biz ne kadar daha mülteci alabiliriz. Birde Gazze’den gelecek senaryo gerçekleşirse halimiz ne olacak” diye konuştu.

ARTIK TÜRKİYE’DE YA FAKİR, YA ZENGİN VAR

KOBİ’lerin ortadan kaktığını da değinen Binici şunları söyledi:”Türkiye’nin bu şartlarında ekonomi 2024 yılında nereye gidecek, nereye evrilecek merak ediyorum. Orta sınıfın ortadan kalktığı gibi KOBi tarifi de ortadan kalktı. Artık Türkiye’de ya fakir ya zengin var, ya küçük ya büyük işletme var. KOBİ’ler bu anlayışla bir yere gidemezler. KOBİ’ler çok güçlü sermaye sahibi değiller, krediye ulaşım imkanları hemen hemen yok. KOBİ’lerin istihdama oranı yüzde 96 iken krediye ulaşım oranları yüzde 20’lerde.

YATIRIMCILAR ÖNÜNÜ GÖREMİYOR

Bunun yanı sıra yatırım yapacak insanlar da önünü göremiyor. Diyelim  cebimde 2 milyon var, ben ne yapabilirim? Geçmiş yıllarda Devlet Planlama Teşkilatı vardı. Bugün hangi iş kolunda ihtiyaç var, hangi alanda üretim yaparsam başarılı olurum, yatırım maliyeti, finansman maliyeti bunları bilmezsem nasıl yatırım yapabilirim? Bu veriler elimizde olsa birçok işadamı yatırım yapma imkanına sahip olur.”

KULEYİN:OSB’LER İÇİNDE BİLGİ VE ÖĞRENME MERKEZLERİ KURALIM

TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Ş. Nezih Kuleyin, KOBİ’lerin üretimlerini rekabetçi kılabilme yolunda iki önemli görevi olduğunu belirterek, “Etik ve ahlak yapımızı güçlendirmek’ ve ‘nitelikli insan kaynağının geliştirilmesi.’ TOSYÖV içinde bir Etik Kurulu’muz var. TOSYÖV, Türkiye Avrupa İş Etiği Ağı’nın (European Business Ethics Network Turkey-EBEN-TR) Türkiye’deki temsilcisidir. Nitelik insan kaynağının geliştirilmesi için yeni bir strateji önerdik. OSB’ler içinde Bilgi ve Öğrenme Merkezleri kuralım. İhtiyaç olan her alanda simülasyona dayalı eğitim verelim. Bu ikisini başarırsak rekabetçi yapımızın da güçleneceğine inanıyoruz.” diye konuştu.

YILDIRIM:GAZİANTEP BAŞARIRSA TÜRKİYE BAŞARIR

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, dijitalleşmenin hayatımızın her alanına girdiğini, ne yazık ki kur, faiz, enflasyon gündeminden çıkıp enerjimizi tam olarak dijitaleşme yolculuğuna harcayamadığımızı söyledi. Yıldırım, “Gaziantep başarırsa Türkiye başarır. Ürün çeşitliğiliği, ihracatı, krizler karşısında Gaziantep’i daha dirençli kılıyor. Önemli olan bu esnekliği yönetebilmek, başarıyı sürdürebilmek. İşletmesini geleceğe taşımak isteyen KOBİ’ler dijital dönüşüme katılmak zorunda. Ancak iş dünyası enflasyon, kur ve faiz gündeminden çıkıp dijitalleşmeye, yeşil dönüşüme çok sınırlı şekilde enerji harcayabiliyor.” Dedi.


GAZİANTEP’İN HALI HAL DEĞİL


İçinde bulunduğumuz durumla ilgili Antep’te halımız hal değil diye bir ifade kullanırız. Gaziantep’in halı hal değil. Şu anki süreç içinde 10 yıl sonra bu şehirde şu anda aklımıza hayalimize gelmeyecek problemleri hep beraber yaşayacağız görünen köy kılavuz istemez. Misafirliğin süresi bitti ister hükümet politikası, ister ülkemizdeki yapısal problemler diyelim bir an önce çözülmesi gerekiyor. Gaziantep şu anda toplumsal bir erozyon yaşıyor. Bir de yatırım konusuna gelince, bizde göz fizibilitesi var, maalesef komşu hangi arabaya biniyor, onun oğlu hangi okula gidiyor, bağ evi var mı bu tarz bir fizibiliteyle iş yapıyoruz. Umut ediyorum ki liyakatın hakim olduğu, insanların birbirine saygı duyduğu, bizi Gaziantepli yapan değerlere ve hasletlere tekrar kavuştuğumuz önümüzde güzel günler olacaktır.” Diye konuştu.

ÖZSEVEN:ZOR GÜNLERDEN GEÇİYORUZ

Toplantının açılışında konuşan Gaziantep SMMM Odası Başkanı Hakan Özseven, zor günlerden geçtiklerini belirterek, “Enflasyon muhasebesi düzeltmesi geçici vergi beyannamelerinde uygulanmamalıdır. Yoksa piyasaları büyük zarara sokacaktır. Ayrıca resesyon dönemlerinde teşvik, hibe ve desteklerin artırtılmalı. İnşallah enflasyon tam olarak  stagflasyona dönmez” dedi.

KOÇAK: DAHA FAZLA ÜRETİM VE İHRACAT

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Can Koçak, teknolojiyle birlikte dünyada büyük değişim yaşandığına dikkat çekerek, dijitalleşme ve doğaya duyarlı üretimin bu dönemin en önemli ana unsurları olduğunu vurguladı: “Ukrayna-Rusya Savaşı ve bölgemizdeki gerilimler, sadece bölgemizi değil tüm dünyayı tedirgin etmiştir. Tabii gerçek şu ki ekonomimizin gücü kadar dünyada söz sahibisiniz. Bu sebeple ülke olarak son zamanlarda yaşadığımız sorunları aşarak ekonomimizi düze çıkarmak zorundayız. Yüksek faiz, yüksek enflasyon sorunlarımızın en başında gelmektedir. Ekonomide öngörülebilirlik ve güven ortamını daha fazla üretim ve ihracatla gerçekleştirebiliriz.”

ALKİN:BELİRSİZLİK YAŞIYORUZ

Toplantıda, Logo Yazılım Ürün Danışmanı Sevda Taşdemir’in “Enflasyın Muhasebesi’nden Gömülü Finans’a Logo ERP ile Yenilikçi Uygulamalar” konulu sunumunun ardından İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü ve aynı zamanda Ekonomist ve Yazar Prof. Dr. Emre Alkin “Muhasebeden Finansal Planlamaya: Geçmişten Geleceğe Dünya ve Türkiye” konulu konferansı gerçekleştirdi. Emre Alkin, “Dijitalleşmenin Kaldıraç Etkisi” ni Gaziantepli Mali Müşavirlere, KOBİ ve Sanayicilere Prof. Dr. Emre Alkin anlattı. Alkin, djitalleşme sürecinin orta ve uzun vadede risklerini anlatırken, faiz, kur ve enflasyonda belirsizlik yaşadığımızı dile getirdi. Dünyadaki silah satışlarından Ukrayna Rusya savaşının çıkacağını önceden tahmin ettiğini de dile getiren Alkin, silah satışlarıyla ilgili veriler sundu. Meral KINACILAR ERBEKTE
 

Editör: Ebru Kont