Yıkılacak yere 3 ay önce neden 500 bin Tl harcandı

Belediye Pasajı’nın yıkılıp otopark yapılacak olması kararı, pasaj esnafı kızdırdı… Pasajda işyeri bulunan 120’yi aşkın esnaf Büyükşehir Belediye Meclisi’nde böyle bir kararın alınmasından sonra kendilerinin durumunun ne olacağını kara kara düşünmeye başladı. “Her 6-7 yılda bir kentin en önemli pasajlarından biri olan bir yerde böyle çocuk oyuncağı gibi düzenleme yapılmaz” diyen esnaf, yıkılması planlanan pasajın üstünde yaklaşık 3 ay önce yapılan düzenleme için 500 bin TL masraf edildiğini ve yıkılacak bir yer için neden böyle bir harcama yağıldığını anlamadıklarını söylüyor.

YIKIM KARARI İPTAL EDİLMELİ

Pasajda işyeri bulunan esnaf toplanarak Büyükşehir Belediye Meclisi’nin pasajın yıkılmasıyla ilgili aldığı kararı kınadıklarını ve doğru bulmadıklarını söyleyerek, pasajdaki herhangi bir esnafın söylediği bir sözün, oradaki bütün esnaf için geçerli olduğunu belirtiyor. Tek tek isimlerini açıklamak istemeyen, ama toplu halde aynı fotoğrafta yer alarak Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karara tepki gösteren Belediye Pasajı esnafı kararın iptal edilmesini ve Belediye Pasajı’nın yıkılmaması gerektiğini belirtiyor.

İşte Belediye Pasajı esnafının pasajın yıkılacak olmasıyla ilgili düşünceleri

YIKILACAK YERE 3 AY ÖNCE NEDEN 500 BİN TL HARCANDI?

Toplu fotoğrafta yer alan ve ismini vermek istemeyen bir esnaf: “2006 yılında belediye tarafından bu pasajdaki 120’den fazla dükkân şahıslara satıldı. Buradan dükkân alan her vatandaş uzun vadeli planlar yaptı ve dükkânları kendilerine bir işyeri haline getirdi. Ama aradan henüz 6-7 yıl geçmişken belediye bu defa da bu dükkânların kamulaştırılması ve pasajın yıkılması yönünde bir karar alıyor. Belediye bu kadar tutarsız olmamalı, madem şimdi kamulaştıracaktın, 2006 yılında neden şahıslara bu dükkânları sattın? Üstelik 3 ay önce belediye pasajının üstünde belediye tarafından bir düzenleme yapıldı ve o düzenleme için yaklaşık 500 bin TL masraf edildi. Belediye kararlarını anlık mı alıyor? Neden planlı programlı iş yapmıyor? 3 ay önce burasıyla ilgili bir yıkım kararı varsa neden burası için 500 bin TL gibi bir rakam harcandı?”

PASAJDAN KARNINI DOYURAN BİN VATANDAŞ NE OLACAK?

“Her şey vatandaş için deniliyor ama vatandaşın menfaatleri hiç düşünülmüyor" diyen esnaf, "Burada 6-7 yıl önce dükkân alan ve işyeri açan birçok vatandaş bu pasajın yıkılmasıyla şimdi ne yapacak? Yeniden bir işyeri açsa nerede açacak ve açtığı yeni işyerinde buradaki işini yapabilecek mi? Bu pasajda 120’den fazla işyeri var. Bu pasajda işyeri çalıştırıp evine ekmek götüren insanları düşündüğümüzde buradaki 120 işyerinden neredeyse bin kişinin geçimini sağladığını görüyoruz. Belediye bu bin insana nasıl bir iş kapısı ve ekmek kapısı sağlayacak, gerçekten merak ediyorum. Buraya çok yakın yerde zaten İl Özel İdaresi’nin yaptırdığı otopark var. O otopark sürekli yarısı boş halde duruyor. Şimdi burada bir otoparka ihtiyaç olduğu birden nasıl tespit edildi de böyle bir yıkım kararı alındı? Birilerinin bu işten çıkarı var ve esnaf da bu yüzden mağdur ediliyor.”

BELEDİYE SEÇİM ZAMANI ESNAFIN YANINA GELMESİN

Pasajda işyeri bulunan bir başka vatandaşın söyledikleri: “Belediye Pasajı’nda işyeri bulunan bütün vatandaşlar belediyenin bu kararından rahatsız. Çok net bir şekilde belirtmek istiyorum ki, pasajdaki hiçbir esnaf belediyenin bu kararından memnun değil. Bu dükkânlar yıkılacaksa öncelikle buradaki esnafın düşüncesine başvurulmalı ve esnafın da görüşü alınmalıydı. Yıllardan beri bu tür belediyecilik anlayışından bıkmış durumdayız. Artık sadece seçim zamanında değer gören vatandaş olmak istemiyoruz. Her dönemde belediyenin ve yöneticilerin gözettiği kolladığı vatandaş olmak istiyoruz. Buradaki esnafı düşünmeden hareket eden ve belediye pasajının yıkılmasına karar veren belediyeyi ve belediye meclisinde yer alan meclis üyelerini kınıyoruz. Gerekirse dava ederiz ve dükkânlarımızın yıkılmasına izin vermeyiz. Ayrıca, esnafı böyle rezil eden bir belediye de seçim zamanı bu esnafın yanına gelmesin.”

3 AY ÖNCE DÜZENLEME YAPILDI

Büyükşehir Belediyesi’nin mart ayı ikinci birleşiminde gündeme Belediye Pasajı’nın yıkılıp otopark yapılması kararlaştırıldı. Gaziantep’in merkezinde bulunan Belediye Pasajı’ndaki 120’nin üzerindeki dükkân 2006 yılında vatandaşa satılmıştı. Belediye meclisinde görüşülüp karara bağlanan madde sonucu 2006 yılında şahıslara satılan dükkânlar şimdi yeniden kamulaştırılacak ve bu alanın altı otopark, üstü ise park yapılacak. Otopark, İl Özel İdaresi’ne ait çok katlı otopark ile de alttan birleştirilecek. Ancak Belediye Pasajı’nda dükkânı bulunan ve ekmek parasını bu dükkânlardan kazanan birçok esnaf da durumdan hayli rahatsız… Esnaf bu dükkânları yeniden kamulaştırılacaksa 2006 yılında neden bize satıldı diyor. Esnafın merak ettiği bir başka konu ise, yıkılması kararlaştırılan Belediye Pasajı’nda yaklaşık 3 ay önce neden birtakım düzenlemeler yapıldı ve buranın düzenlenmesi için neden 500 bin TL civarında para harcandığı konusu.