GAP Gümrük Muhafaza Müdürlüğü tarafından, ‘Dünya Gümrük Günü’ çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Kutlama etkinlikleri kapsamında GAP Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Fikret Erol, GAP Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü çalışanları ile Gaziantep Vali Erdal Ata’yı makamında ziyaret etti.

Ata, gümrüğün bir ülke için çok önemli olduğunu belirterek, “Gümrükler bir ülke için çok önemli bir kurum. Bazen şu soruyu kendimize sorarız. Eğer dünyada gümrük teşkilatı olmasaydı? Yani ülkeler arasındaki mal ve hizmetlerin ticareti serbest yapılabilseydi acaba dünyanın ekonomik yapısı nasıl olurdu. O zaman gelişmiş olan ülkeler kalkınmak da olan ülkelere adeta ekonomik yönden tamamen bitirirdi” dedi.

2013 YILI VERİMLİ GEÇTİ

GAP Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Fikret Erol ise 2013 yılının işadamları acısından oldukça verimli geçtiğini ifade ederek, “Gümrükler ülkelerin sosyal, ekonomik, kültürel hatta güvenlik konularında önemli bir işleve sahip olduğu hepimizin malumudur. Teşkilatımızda bu bilinçle ve hareketle görevlerini ifa etmektedirler. 2013 yılı teşkilatımız ve işadamları acısından oldukça verimli geçmiştir. 2013 yılında 5 milyar 350 milyon dolarlık Gaziantep ilinde ihracat, 1 milyar 605 milyon dolarlıkta ithalat gerçekleşmiştir" dedi.

ARTIŞ DİKKAT ÇEKTİ

"İhracatımız yüzde 14.13, ithalatımız ise yüzde 12.6'lık bir artış göstermiştir" diyen Erol, "Türkiye genelindeki ihracatımız aşağı yukarı bir önceki yıla göre aynı oranda gerçekleşmiştir. Gaziantep başarısını burada görmek mümkündür. Biz bu ithalat ve ihracat işlemleri yanı sıra kaçak olarak el konulan işlemlerin satışında da büyük bir mesafe aldık. 2013 yılında 87 ihale uyguladık bu ihalelerde aşağı yukarı 5 milyon dolar bir gelir elde ettik. Bunun yanı sıra bölge müdürlüğümüz bağlantıları ve Suriye'ye açılan gümrük kapılarımızda işin doğası gereği bir takım zorluklar yaşandıysa da oradaki personelimizde de büyük bir özveri ve hoşgörü içerisinde görevlerini ifa etmektedirler” şeklinde konuştu.

İHA