Oda yönetimi mahkeme kararının tebliğ edilmesinin ardından yürütmenin durdurulması için idari mahkemesine başvuracak. Yönetim ayrıca kararı temyiz için yüksek yargıya da başvuracak.

Önceki yönetim tarafından son altı ay içerisinde yapılan toplantıların yarısından bir fazlasına katılmadığı iddiasıyla 37 nolu meslek komite üyeliğinden düşürülen Ali Yener'in hukuk mücadelesini kazanmasının ardından gözlerin çevrildiği Ticaret Odası'nda yapılan toplantılar ve istişareler sonucu bir karara varıldığı öğrenildi. Yönetimin, resmi olarak kararın tebliğ edilmesinin ardından yargı süreci başlatacağı, bir taraftan yürütmenin durdurulması için idare mahkemesine başvururken, diğer taraftan kararın temyizi için yüksek mahkemeye gideceği öğrenildi. Temyizden gelecek karara göre Ali Yener'in görevine dönüp dönmeyeceği belli olacak.

ALİ YENER'İN SAVUNMASI

Ali Yener, komitedeki görevinden haksız yere düşürüldüğünü belirterek 1. İdare Mahkemesine açtığı davada, "04.05. 2013 tarihinde yapılan Gaziantep Ticaret Odası seçimlerinde 37 nolu meslek komitesi üyeliğine seçildiğini, 37 nolu meslek komitesinde son altı ay içerisinde yapılan toplantıların yarısından bir fazlasına katılmadığı iddiasıyla melek komite üyeliğinin sona erdirilmesine yönelik tesis edilen 31.08.2016 tarihte alınan kararının hukuka aykırı olduğu, görevli olduğu yıllar itibariyle hiç bir ceza almadığı, kurumu zarara uğratacak herhangi bir eylem ve davranışta bulunmadığı komite toplantılarına katıldığı, diğer üyelerin katılmaması nedeniyle toplatıların iptal edildiği komite tutanaklarının ve genel sekreterlik tarafından tutulan devamsızlık çizelgelerinin kendisine tebliğ edilmediği, komite tutanaklarının değiştirildiği, bu konu ile alakalı resmi belgede sahtecilik suçundan Gaziantep Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulduğu, haksız ve mağduriyete sabep olduğu ileri sürülerek kararın iptaline karar verilmesini istemişti.

İŞTE MAHKEMENİN KARARI

Gaziantep 1. İdare Mahkemesi kararında, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun kapsam başlıklı 2. maddesinde ticaret ve sanayi odaları ticaret odaları sanayi odaları deniz ticaret odaları ticaret borsaları ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin kuruluşlarına organlarının nitelikleri ve seçim usulleri ile organlık vasfını yitirme hal ve usullerine görev ve yetkiler çalışma içeren ve organ başkanının gözetiminde genel sekreter veya görevlendirdiği yardımcı şubelerde ise şu müdürü tarafından tutulan hazirun cetvelinin tanzim edileceği, oysaki dava dosyasına ibraz edilen hazirun cetvelleri incelendiğinde organ başkanının gözetiminde genel sekreter veya görevlendirdiği yardımcısı tarafından tanzim edildiğine ilişkin herhangi bir imza veya ifadenin olmadığı başka bir deyişle hazirun cetvellerinin anılan yönetmeliğin 29. maddesinde belirtilen usule uygun olarak tutulmadığının görüldüğü belirtildi.

KAMERA KAYITLARI MAHKEMEYE SUNULMADI

Mahkeme, bu durumda meslek komite üyeliğinin kendiliğinden sona ermesi için ilk olarak ilgili kişinin yapılan toplantılara katılmadığının usulüne uygun olarak ortaya konulması gerektiğini, davacının komite toplantılarına katılmadığı yönünde düzenlenen hazirun cetvellerinin usulüne uygun olarak düzenlenmediğinin anlaşıldığına hükmederken şu görüşleri savundu:"Muhtelif tarihlerde yapılan toplantılarda tutulan tutanaklara istinaden tesis edilen dava konusu işleminde de hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Öte yandan gerek davacının olaya ilişkin kamera kayıtlarının delil olarak ileri sürülmesi, gerekse de davalı idarece yapılan savunmada istenildiği takdirde kamera kayıtlarının ibraz edilebileceğinin belirtilmiş olmasına karşın, Mahkememizce farklı tarihlerde yapılan ara kararların verilen cevaplarda kamera kayıtlarının geriye dönük olarak 45 gün içerisinde kendiliğinden silindiği, beyan edilerek mahkememize sunulmadığı görülmüştür. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline, toplam 311,30 TL yargılama giderinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine oy birliği ile karar verildi" denildi. Meral KINACILAR