Gaziantep Ticaret Odasında biraraya gelen aralarında baklavacı, kadayıfçı ve katmercilerinde bulunduğu 30 civarındaki sektör temsilcisi, fıstık fiyatlarındaki artışı gündeme getirerek, çözüm yolu aradı. Rekolte düşüklüğünün yanısıra, bazı tüccarların fıstığı stok yaparak piyasaya sürmemesi nedeniyle fıstık fiyatlarının yükseldiğini öne süren baklavacılar, kilosu 120 TL'ye dayanan fıstık fiyatlarının kontrol altına alınmasını istedi. Sektör temsilcileri, bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunmak için karar alırken, sunacakları raporda fıstığın prim desteği kapsamına alınmasını talep edecekler. GTO Meclis Başkan Yardımcısı İbrahim Aksu, "Bu durum üreticilerin yanında tüketicileri sıkıntıya sokarken aynı zamanda kent kimliğimizin imajını da etkilemektedir" derken, Abdulkadir Katmerci, "Fıstık az diye fırsatçılık yapılıyor. Stokçuların elinde daha 2015'in fıstığı var" dedi.

fistik4.jpgGaziantep Ticaret Odası'nda sektörel toplantılar devam ediyor. Et fiyatlarının yüksekliği için yapılan toplantının ardından fıstık fiyatlarındaki artış içinde sektörde faaliyet gösteren firmalar biraraya geldi. GTO Meclis Başkan Yardımcısı İbrahim Aksu’nun başkanlığında yapılan toplantıda, baklava ve tatlı sektöründe yaşanan sorunlar masaya yatırıldı. Sektör temsilcileri, Antepfıstığı fiyatlarının sektörü etkisini ele alarak bu konuda yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Sektör temsilcileri, tayıtsız olarak yapılan ürün stokçuluğu ve rekoltenin düşüklüğünden kaynaklanan yüksek fiyatlar nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını anlattı.

AKSU:İMAJIMIZI ZEDELİYOR

GTO Meclis Başkan Yardımcısı İbrahim Aksu, Antepfıstığında bu yılki rekolte azlığının fırsata çevrilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, “ Antepfıstığı bizim kültürümüz, markamız. Dünyaca ünlü mutfağımızın sırlarından biri. Ancak ürünlerinde Antepfıstığını hammadde olarak kullanan birçok sektör son dönemde artan fiyatlardan olumsuz etkileniyor. Bu ürünümüzle ilgili birçok sektörde yaşanan sıkıntı fiyat değişiminin rekor düzeye taşınmasıdır. Bu durum bizim gibi üreticilerin yanında tüketicileri sıkıntıya sokarken aynı zamanda kent kimliğimizin imajını da etkilemektedir. ”dedi.

SUNİ ARTIŞ

Antepfıstığının baklava ve tatlı sektörünün çok önemli bir girdisi olduğunu ve antepfıstığının her anlamda ilimizin çok önemli bir şansı, aynı zamanda kültürel mirası olduğunu belirten Aksu, "Hedef antepfıstığının katma değeri yüksek bir ürün haline getirmek olmalı. Girişimcilik kültürümüzü antepfıstığının geleneksel üretim tekniklerinden modern tarım teknikleri ve katma değer yaratan ürün temelli üretime taşımak için kullanmalıyız. Yapılması gereken suni fiyat artışlarının önüne geçilmesi yanında çiftçi, üretici, sanayici, akademisyen birlikteliğini sağlayabilmek ve işin içine inovasyonu katabilmek olmalıdır ” diye konuştu.

KATMERCİ:FIRSATÇILIK YAPILIYOR

Toplantıda konuşan Abdulkadir Katmerci, fıstığın kontrol altına alınmasını istediklerini belirterek, "Fıstık fiyatları son 15 günde yükseldi. Fıstık az diye depoculuk ediliyor. Stokçuların elinde daha 2015'in fıstığı var. Bu da tüketiciye yansıyor. İki ay önce 82-83 TL'ye aldığımız fıstığa 115 lira fiyat çektiler. Bizim derdimiz halk etkilenmesin. Fıstık 15 gün geç çıktı, fırsatçılık ediliyor. En az kullanan günde 10 kilo fıstık kullanıyor. Bu artış fiyata yansıyor. Fıstık denetim altında değil. Orman ürünü diye geçiyor, fıstığa destekleme yok, olsa kayıt altında olur" dedi.

FİYATLARA YANSITAMIYORUZ

Tatlıcılar, her dönem ayrı sorunu yaşadıklarını belirterek, neredeyse altın fiyatlarına yaklaşan fıstık fiyatlarıyla ilgili önlem alınmasını istedi. Et ithalatında olduğu gibi fıstığın da sıfır gümrükle ithal edilmesinin önünün açılmasını isteyen tatlıcılar, maliyetin yükseldiğini, bunu fiyatlara yansıtamadıklarını dile getirdi.

CEVİZE DÖNELİM

Fıstık fiyatlarındaki artışa çözüm bulamamaları halinde cevizle üretime dönme önerisinde bulunan bazı tatlıcılar, fıstık fiyatlarının kontrol altına alınmasını istedi. Aradaki komisyoncuların fiyatı yükselttiğine de vurgu yapan tatlıcılar, "Tatlıcılar, sahipsiz. Gerekirse dernekleşelim. Biz her sene bu sorunu yaşıyoruz. Fıstık fiyatları neredeyse altının gramına yaklaştı. Bazı önlemler alınması gerekiyor" dediler.

ANKARA'YA GİDECEKLER

Sorunları tartışan ve çözüm önerileriyle ilgili görüşlerini söyleyen tatlıcılar,toplantının sonunoa Ankara'ya gitme kararı aldı. Tatlıcılar Bakanlığa giderek sorunlarıyla ilgili rapor sunacak. Meral KINACILAR

FOTO: Sektör temsilcileri fıstık fiyatlarından yakındı

FOTO: Toplantıya katılım yoğundu