TÜBİTAK tarafından düzenlenen 45. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na 7 ayrı proje ile katılan Gaziantep Kolej Vakfı Fen Lisesi öğrencileri iki projeyle Gaziantep’i bölgede temsil etme hakkı kazandı. Mersin’de gerçekleştirilecek olan bölge elemelerinden umutlu olan öğrencilerin en büyük hedefi finalde yarışmak.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da, Gaziantep Kolej Vakfı Özel Liseleri, TÜBİTAK yarışmalarında başarılarını ortaya koyarak bilimsel çalışmalara yönelik duyarlılıklarını ortaya koyuyor. Son olarak TÜBİTAK için hazırlanan yüzlerce projenin yarıştığı TÜBİTAK 45. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda rakiplerini eleyerek Gaziantep’i temsil etmeye hak kazanan GKV Fen Lisesi öğrencileri Gaziantep kamuoyunun ortak konusu olmayı başardı.
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan GKV Özel Okulları Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Atanur Vergili, “Bilimsel çalışmalar kurumlarımızda eğitim gören öğrencilerimiz için büyük önem taşımaktadır. Henüz okul öncesi dönemlerden itibaren tanıştıkları bilimsel çalışmaları ilerleyen dönemlerde kendi geliştirdikleri projeleriyle pekiştiren öğrencilerimiz bu alandaki kurumumuzun yarım asırlık etkisini ve ağırlığını her yarışmada hissettirmektedirler. Son olarak TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilecek olan 45. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda hazırladıkları önemli bir Biyoloji projesiyle çalışmalarını sürdüren öğrencilerimiz ön elemelerde Gaziantep’i temsil etme hakkı kazandılar. Ortaöğretime devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve beşeri bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, araştırma ve geliştirme odaklı bilgi ve becerilerini geliştirmelerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen 45. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda, GKV Özel Fen Lisesi’nin hazırladığı 7 biyoloji projesinden 2’si Mersin’de düzenlenecek bölge yarışmasına katılmaya hak kazanmıştır. Bölge yarışmasına katılacak olan projelerden biri; Fen lisesi 10.sınıf öğrencileri Mete Birışik ve Baran Yolcu tarafından hazırlanmış olan; “Yerli, Kurutulmuş Sera Domates Bitkisi (Lycopersicon Esculentum) ve Yeşil, Kırmızı Biber (Capsicum Annuum) Bitkisinin Biyolojik Aktivitesinin Araştırılması’dır. Bu projenin amacı; sera bitkisi ve mevsiminde doğal olarak yetiştirilmiş olan sebzelerin insan sağlığına etkisini araştırılmasıdır. Danışman biyoloji öğretmeni Sinem Çevik’in desteği ile yapılan bu proje sonucunda genel olarak mevsiminde tüketilen sebzelerin insan sağlığına daha faydalı olduğu tespit edilmiştir. Yarışmaya katılan diğer biyoloji projesi ise; Fen lisesi 11.sınıf öğrencileri Selenay Akar ve Ece Uçar tarafından hazırlanmış olan;“Sumak (Rhus Coriaria) Bitkisinin Biyolojik Aktivitesinin Araştırılması’dır. Biyoloji öğretmeni Olun Asal’ın danışmanlığında hazırlanan bu projede amaç; doğal antimikrobiyal ve antioksidan ihtiyacına bağlı olarak bu özelliğe sahip bitkilerin belirlenmesi gerekmektedir. Yapılan araştırma sonucunda Sumak bitkisinin; iyi bir antioksidan olduğu belirlenmiştir ve bitki özütlerinin UV ışınlarına karşı koruyucu etkisi olduğu saptanmıştır. Bu iki projeyi hazırlayan öğrencilerimize, Mersin Bölge Yarışması’nda da başarılar diliyorum” dedi.