Generalsolar Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ali Demirdaş, Yeni Çatı Yönetmeliğine istinaden “Enerjide kendin üret kendin tüket” modeliyle tamamladıkları Türkiye’nin ilk çatı GES projelerinden olan Gaziantep OSB’de bulunan 2.2 MW’lık Güler Sentetik GES'in sektör için örnek gösterilecek öncü bir yatırım olduğunu ve ülke ekonomisine katkı sağlayan, enerjide dışa bağımlılığı azaltan bunun gibi projeleri hayata geçirmekten onur duyduklarını belirtti.

ali-001.jpg

Demirdaş, proje ile ilgili dikkat çeken bilgiyer verdi. 12 Mayıs 2019 tarihinde “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği”’nin yayınlanması akabinde başvurunun sağlandığını belirten Demirdaş, "Türkiye’nin yeni yönetmelikle çağrı mektubunun alındığı ilk projelerden birisi olan 2.2 MW Güler Sentetik GES (Güneş Enerji Santrali) için Gaziantep 5. Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan fabrika çatısı üzerine Generalsolar tarafından projelendirme ve kurulum sağlanarak tamamlandı.. Projede 275W polikristal panel, 6 MPPT’si bulunan çatı projelerinde avantaj sağlayan ABB firmasının 100 KW’lık dizi inverterleri kullanılmış ve Güler Sentetik GES projesinin geçici kabulü yapılarak devreye alındı. Generalsolar 100 MW’ı aşan GES projesi gerçekleştirmiş olup arazi uygulamalarının yanı sıra 2013 yılında Çanakkale ve Gaziantep’te başladığı Çatı GES projesi kurulumları serüvenine daha sonra İZKA kapsamında İzmir Torbalı ve Kemalpaşa’da devam ediyor.. İlerleyen dönemlerde Gaziantep Gülen Mantar çatısına, Afyon Cumhuriyet Sucukları tesisinin çatısına ve Bursa Olca Salça fabrikasının çatısına kurulan projeler Generalsolar’ın öne çıkan diğer çatı projelerinden biri. Türkiye’nin birçok yerinde kurulum gerçekleştirerek büyüyerek ilerlemeye devam eden Generalsolar tecrübeli kadrosuyla yeni yönetmelikte de sektöre yön vermeye devam edecek" dedi.

g1uler1.jpgÖNCELERİ HAYALDİ

10-15 yıl öncesine kadar gerek alt yapı yetersizliği ve gerekse kurulum maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle güneş enerjisine dayalı sistemleri konuşmanın hayal olduğunu belirten Demirdaş, "Ancak geldiğimiz noktada artık Uluslararası enerji ajans raporlarında da belirtildiği üzere güneş enerjisi (fotovoltaik) alanındaki büyüme diğer tüm enerji kollarının önüne geçmiş olup, 2010’dan bu yana yeni güneş enerjisi panellerinin maliyeti %80 azalmıştır. Önümüzdeki yıllarda birçok meskenin, işyerinin ve sanayicinin fabrika çatılarına güneş panellerinin konulduğunu göreceğiz. Bu sayede sessiz bir şekilde enerji sektörü dönüşüm geçirecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (EPDK) Resmi Gazete`de yayımlanan tarife tablolarına göre, elektrik fiyatlarına 1 Ekim 2019`dan geçerli olmak üzere yüzde 14.9 zam yapılmıştır. Elektrikte sürekli yükselen fiyatlar sektörleri doğrudan etkilemekte ve rekabet gücünü azalmaktadır. Günümüz koşullarında teknik olarak elverişli olan çatılara GES sistemlerin kurulması ile birlikte, enerjinin ucuz elde edilmesi mümkün hale gelmiştir. Güneş enerjisine dayalı olarak kurulan fotovoltaik sistemlerin ortalama 25 yıl elektrik üretimi yaptığı bilinen bir gerçektir. Çatılara kurulan tesisler için ilk yatırım maliyeti yaklaşık 4-5 yılda geri dönmekte ve geri kalan yıllarda tesis yatırımcısına ücretsiz elektrik sağlayabilmekte ve rekabet üstünlüğü sağlamaktadır"

gulerer.jpg

DİKKAT VE TECRÜBE GEREKİYOR

"Fotovoltaik sistemler Ülkemiz için gelişmekte olan bir alan olmakla birlikte çatı ve cephe uygulamalı tesisler mühendislik konusunda dikkat ve tecrübe gerektirmektedir" diyen Demirdaş, "İlgili Elektrik Dağıtım Şirketi’ne Lisanssız Üretim Başvurusu yapan tüm işletmeler ve kamu kurumlarına Cumhurbaşkanı Kararı ile 5 MW’a kadar kurulacak santrallerde aylık mahsuplaşma sistemiyle ihtiyaç fazlası elektrik üretimi olduğu zaman diliminde şebekeye enerji satışı imkanı getirilmiştir. Lisanssız Üretime hak kazananlar bağlı olduğu dağıtım şirketi ile imzalayacağı sistem kullanım anlaşmasında belirlenen şekilde enerji satın alma garantisi 10 yıl süre ile geçerli olacaktır. Mevzuat değişiklerinin de tamamlanması ile birlikte artık “Enerjide kendin üret kendin tüket” dönemi başlamıştır. Özellikle aylık mahsuplaşmanın çıkması birçok yatırımcıyı GES’e yönlendirecek böylelikle temiz enerji trendiyle sektörün yakalamış olduğu ivme hızlanarak devam edecektir ve yenilenebilir enerji alanındaki yatırımların arttırımına gidilecektir. Yönetmelik farklı tüketim grupları için alternatif usuller sunmaktadır. Burada yatırımcıların teknik açıdan doğru yönlendirilmesi, kurulumu talep eden firma bazında yapılacak keşif, fizibilite, proje tasarımı, başvuru yapılması gereken bağlantı türü, malzeme seçimi, uygulama hesaplama, kurulum, sistemin bakım-onarımı kısımları önem arz etmekte olup bu süreçlerde anahtar teslim hizmet ve yeterlilik sağlayabilecek alanında tecrübeli kurulum (EPC) firmaları ile çalışmaları önem arz etmektedir. Çatı uygulamalı GES’ler araziye uygulanan GES’lerden farklı ve çok daha ayrıntılı, dikkatli çalışmayı gerektirmektedir. Öncelikle can güvenliği olmak üzere kurulan sistemin olası risklerden arındırılmış olması işletme açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle çatı uygulamalarında seçilecek doğru kurulum firması öncelikle güvenlik, statik ve elektrik faktörlerini göz önünde bulundurarak yatırımcılara en uygun hizmeti sağlamalıdır."

cati.jpg

YATIRIMCILARA BÜYÜK AVANTAJ

GES kurulum maliyetlerinin önemli oranda düşmesi nedeniyle yatırım çok daha cazip hale geldiğini ve GES sistemlerinin mahsuplaşma modeliyle desteklenmesinin avantaj sağladığını anlatan Generalsolar Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ali Demirdaş, " böylelikle GES yatırımlarının önü açılmıştır. Yeni sistemin GES yatırımcılarına sunduğu avantajlardan bir diğeri ise elektrik zamlarının negatif etkisinin ortadan kaldırmasıdır. Çatı GES projeleri arazi bedeli, hafriyat çalışması, ağır mekanik taşıyıcı aksamlar, ek işletme-güvenlik sistemleri (Tel çit, kamera vb.) ihtiyacı olmaması ve özellikle endüstriyel çatı projelerinde mevcut enerji altyapısının kullanımı sayesinde arazi projelerine göre maliyet avantajına sahiptir. Daha da önemlisi bu yolla teknoloji ve enerji tasarrufu bilinci topluma yayılmaktadır. Generalsolar Enerji anahtar teslim hizmet sunduğu GES projelerinde yatırımcılarına ilk başvurudan itibaren geçici kabule kadar olan keşfin yapılması, fizibilite çalışması, elektrik-statik projelerinin mevcut sahaya uygun şekilde tasarlanması, proje onay süreci, teşvik süreci takibi, Dünya çapında kabul görmüş kalite standartlarına sahip Güneş Enerji Sistemi Ekipmanlarının temini-kurulumu, tesisin devreye alınması, geçici kabul işlemleri, işletme-bakım hizmetleri safhalarında uzman kadrosu ve yenilikçi vizyonu ile hizmet sunmak adına işin her aşamasında büyük bir titizlik ve özenle çalışmaktadır." HABER MERKEZİ

catid.jpg