Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi’nde Gençlik Meclisi toplantısı kapsamında “Fatma Şahin’le Söyleşi” adlı programda gençlerle bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, gençlerle hasbihal etti, onların taleplerini ve sorunlarını dinledi, nasihatlerde bulundu. Programın açış konuşmasını yapan Başkan Şahin, zamanın ruhunu yakalamanın bir zorunluluk olduğunu vurgulayarak, bilgi toplumu olma yolunda ilerleyen yenidünyayı yakalamak için teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek gerektiğini söyledi.

GAZİANTEP GENÇLİK ŞEHRİ

Şehirde 3 üniversite ve 60 bine yakın üniversite öğrencisi, 18 yaş altında 750 bin öğrenci var. Sanayi, kültür ve gastronomi şehiriz diyoruz ama biz aynı zamanda genç şehiriz, gençlik şehriyiz. Bu potansiyeli geleceğe hazırlayabilirsek büyük bir fırsata sahip oluruz. Şayet bu potansiyeli kullanamazsak tüm Dünya’da sorun alanı olarak görülen uyuşturucu ve şiddetle uğraşmak zorunda kalırız. Bu yüzden gençlere yönelik koruyucu önleyici kültürel ve sosyal projelerle geniş alanlar açıyoruz. AVM yıkıp onun yerine 160 kapasiteli çift katlı otopark üzerine kitap cafe yapan başka bir belediye var mı bilemiyorum. Kamuoyunda, ‘başkan burayı beğenmedi daha büyük alışveriş merkezi mi yapacak? sorularıyla ve bakışıyla karşılaştık? Gençler buraya gelsin, kitap okusun yaşayan bir meydan olsun, meydanda kültür, sanat ve sosyal hayat canlansın diyen bir belediyecilik anlayışımız var. Benim baktığım yerden değil siz gençlerin baktığı yerden bakarsak büyük iddiamızı gerçekleştirebiliriz.

AKLINIZI KİRAYA VERMEYİN

Yerel yönetimlerde artık ideolojiler bitti, 1990’lı yıllardan sonra sosyal belediyecilikte çok iyi durumdayız, artık bütün şehirler, engeline, yoksuluna, mağduruna bir şeyler sunuyor. Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin bakışını toplum hayatına koymamız gerekiyor. Aklını kiraya vermeden, bilgiyi kendi vicdanında özümseyerek analiz ederek, irdeleyerek, doğru neyse onu uygulayacak zihinlerde gençleri geleceğe hazırlamamız gerekiyor. 500 bin mültecinin yükü üzerimizde, bir taraftan onları göndermek için Cerablus’a lojistik destek veriyoruz. Aynı zamanda yeni sorun alanları oluşturmasın diye, sosyal endegrasyon, adaptasyon destek vermeye çalışıyoruz. İşin özü; gönül isterdiki sizleri erasmusa göderip bütün dünyayı dolaştırmak isterdim. Keşke bunu yapabilecek gücüm olsa” dedi.
Şahin, Konya, Kayseri gibi Gaziantep’in sıkletindeki illerin ulaşımda üniversite öğrencilerine dönük fiyatlandırmanın yüzde 10’un altında kalabilecek bir şekilde ayarladıklarını belirterek, bir saat içerisinde başka bir otobüse binildiğinde aktarmanın ücretsiz olduğunu söyledi.

GAZİANTEP KART TÜRKİYE PROJESİ OLDU

2018 yılında toplu ulaşım araçlarına zam yapmayacaklarını belirten Başkan Şahin, “Ulaşımda zam yapmayacağız, mevcut ücretlerle yolcuları taşıyacağız. Ulaşımla ilgili önemli yeniliklere gittik. Gelişen teknolojiye uygun Gaziantep Kart sistemiyle gerek yüksek güvenliği, gerekse kullanıcılara ve işletmecilere sağladığı ekstra özelliklerle, hizmet kalitesinin artmasına büyük katkı sağladık. Dünya’da kullanılan tüm temassız kredi kartlarıyla biniş yapılabilecek. Böylelikle Gaziantep Kart‘ı olmayan vatandaşlarımızın da seyahat edebilmesi mümkün olabilecek. Bu kadar teknolojik donanımlı uygulama Türkiye projesi oldu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ‘Türkiye Kart’ projesini hayata geçirecek. Ayda 2 milyon TL ulaşımı fonluyorduk, şu an ayda 700 bin liraya kadar düştü. Yeni sistemde başa baş gelirsek öğrenciler için yeni bir düzenlemeye girebiliriz” diye konuştu. Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Ercan Oğuz, gençlik meclisinin yürüttüğü çalışmalara hakkında bilgi verdi.

ERDOĞAN:KENT KONSEYİNİN İLK SEKRETERİ BENDİM

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, 2004 yılında kurulan kent konseyinin ilk genel sekreteri olduğunu belirterek, büyükşehir belediyesinin her alana dokunan önemli çalışmalar yürüttüğünü bildirdi. Erdoğan, "Gaziantep Kent Konseyi 2004 yılında kuruldu. Ilk başkanı Asım Güzelbey’di. İlk genel sekreteri de bendim. 2007 yılına kadar bu görevimi yürüttüm. Şimdi sıra sizde. Sizlerde gittiğiniz yerlerin temsilcileri olacaksınız. Insan hayatına dokunan her alanda güzel örnekler veriyoruz. Belediye deyip geçmemek lazım. Her alanda belediye var. Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma ve Araştırma kulüpleri kuruldu. Bende onun divan üyesi olarak seçildim. Başkanımı Fatma Şahin, hemen buraya davet edelim çalınan tarihi eserlerimizi ve mevcut eserlerimizi tartışalım" dedi.

TURAL:KENT KONSEYİNİN AMACI HİZMET

Kent Konseyi Genel Sekreteri Fikret Tural, gençlerin geleceğin teminatı olduğunu vurgulayarak, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yürüttükleri çalışmalarda her zaman desteğini hissettiklerini söyledi. Tural, "İlk başta 20 kişi ile başladık. Daha sonra üç üniversitemize yayıldık. Kent Konseyi’nin kuruluş amacı bulunduğu şehire hizmet etmek. Bizde bu amaç doğrultusunda, sizlere katkı sunmayı ve sizleri sosyelleştirmeyi amaçlıyoruz. Bundan sonra sadece okuyan değil okumayan gençlerimizide bu serüvene katabilmeliyiz. Onlarda, buraki çalışmalara katkı sunup yaptığımız etkinliklerden haberdar olsunlar. Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin, maddi ve manevi desteği bizden esirgemiyor. Destek verdiği içinde şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

YILDIZ:TARİHİ SEMPOZYUM YAPILACAK

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hülya Yıldız ise, Büyükşehir Belediyesinin kültürel ve sosyal içerikli çalışmaları anlatan bir sunum yaptı. Yıldız, “Milli Mücadele döneminde Gaziantep konulu bir tarih sempozyumu düzenliyoruz. 25 Aralık’ta başlayacağız” dedi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ BİSİKLET YOLUNU SORDU

Tıp Fakültesi öğrencisi Semih Sayın, "Daha önce kitap okuma alanlarının yetersizliği konusunda başkanımıza talepte bulunmuştum. Sağolsun talebimizi yerine getirdi. Eğitim yılının başında Rasaf yolunda bisiklet yolu yapılıyordu. Ancak daha sonra orası kaldırıma çevrildi. Üniverisite güzergahına giden bisiklet yolu kısa dönemde yapılacak mı? Panaroma Müzesi yaptığınız için teşekkür ederim. Burada gençler nasıl yer alabilir, biz nasıl dahil olabiliriz? Tüfekçi Yusuf benim büyük dedem. Benim elimde bir çok anı ve bir çok belge var. Bunlarıda katmak isterim" dedi.

ŞAHİN:ÖNCE YOLU YAPALIM

Kitap kafeler dahada artacak. Alleben Göletinden 600 dönüm yeşil alanı imarı yönden tamamladık. Orada yapacağımız alanlarda spor, her alanın içerisine ise; kitap kafaler yapacağız. Gençlerin, zihnen ve bedenen gelişebileği alanlar dizayn ediyoruz. Gri bölge dediğimiz Hobi bahçesinin devamında Nurgana’nın orada, spor okulu şeklinde; havuz, spor tesisleri inşaa ettik. 250 dönüm alanın içine bizim 40 dönümlük fidanlığımızıda kattık. İhalemizi yaptık muhtemelen mayıs ayında bitecek. Rasaf yolunda durum şu; ulaşım mastır planı yaptık. 54 kilometre bisiklet yolu yapmaya karar kıldık. Şehrin genetiği ile oynadık. Bisiklet yolu, tüm dünyanın alternatif yoludur. Ulaşım, hava kirliliği ve gençler açıısndan bu yolları yapalım. Tek yöne geçtiğimiz yerlerde bu yolları yaptık. Ordaki esnaflar, ‘bu yol ne işe yaracak. Ben bunca yıllık esnafım burada bisiklet görmedim’ diyor. Yol olmadığı için bisiklet yok. Önce yolu yapayım bisiklet gelsin. Hakikaten değişim çok zor. Duraklara terminaller yaptık. Ulaşım için kullandığımız kartlarıda burada kullanabileceğimiz şekilde düzenlemeler yapacağız. Toplumun genetiği ile çok oynadık. Biraz hazmetmemiz gerekiyor. Panaroma ile ilgili doğru bir talepte bulundunuz. Gençlerden, ‘ benimde burada biz sözüm var’ diyen olursa biraraya getirelim" diye konuştu. Ayşegül BAĞCI