Merkez Bankası, ekonomi yönetimi ve bankacılık sektörünün sık sık dikkat çektiği kredi kartı ve kredili mevduat hesabı harcamaları geçen yıl tüm illerde tam anlamıyla patlama yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Fintürk verilerine göre illerde bireysel kredi kartı ve kredili mevduat hesabı artışı en az ikiye katlanırken, bu iki harcama kaleminin toplam bireysel krediler içindeki payı da yüzde 50’yi aştı. Bu 2022 yılına göre toplamda 16.5 puan büyüme yaşandığını gösterdi. Bazı illerde bireysel kredi borçlarının neredeyse yüzde 65’ini tek başına kredi kartı ve kredili mevduat hesabı harcamaları oluşturdu.

POLİTİKA FAİZİ ARTIŞI YANSITILMIYOR

BDDK Fintürk, illerde bankacılık sektörü 2023 verilerini açıkladı. Veriler bireysel müşterilerin kredili mevduat hesabı ve kredi kartı harcamalarında oldukça hızlı bir büyümeye imza attıklarını ortaya koydu. Düşük faiz politikası uygulanan 2023 yılının mayıs seçimlerine kadar olan dönemde kredi kartı ve kredili mevduat hesapları faiz oranları ihtiyaç kredi faiz oranlarının oldukça altında seyretti. Haziran 2023’ten sonra yeni Merkez Bankası’nın politika faizinde yaptığı artışlarla kredili mevduat hesabı ve kredi kartı faizleri de arttı, ancak son dört aydır politika faizinde yapılan artışlar kredi kartı ve kredili mevduat hesabı faiz oranlarına yansıtılmıyor.

TOPLAM KMH HARCAMASI ARTIŞI YÜZDE 156,6

Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre, Fintürk verilerinden yapılan hesaplamayla 2022 yılına göre 2023’te illerde toplam kredili mevduat hesapları artışı yüzde 155,6 oldu. 6 Şubat 2023'te yaşanan depremden en çok etkilenen Hatay, Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş kapsam dışı bırakıldığında kredili mevduat hesaplarında illerde 2022'ye göre toplam büyüme ise yüzde 156,6'ya çıktı. Deprem illerinde yaşanan kayıplar nedeniyle harcamalar diğer illere göre daha düşük oranlarda artış gösterdi. 2022 yılında 4 il kapsam dışı bırakıldığında toplam kredili mevduat hesabı harcaması 65 milyar lira olurken, 2023 yılında bu rakam 166.64 milyar liraya yükseldi.