Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, Tarımsal Öğretimin 173. yılını kutladı. Demokrasi Meydanı’nda yapılan kutlama etkinliğinde konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdulkadir Deniz, Türkiye’nin geleceğinin tarıma ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesine bağlı olduğunu söyledi. Deniz, yeni istihdam edilmesi gereken en az 10 bin ziraat mühendisine ihtiyaç bulunduğunu da belirtti.

UCUZ VE KALİTELİ YEM İHTİYACI KARŞILANMALI

Törende Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılıp saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ise basın açıklaması yapıldı. Hayvancılığımızın geliştirilmesi için kaliteli, ucuz ve bol kaba yem ihtiyacının düzenli karşılanması gerektiğini belirten Deniz, “Hayvancılık işletmelerinin kaliteli kaba yem gereksinimini karşılamak için çayır-meraların ıslahı, yem bitkisi üretim alanlarının artırılması, ucuz ve alternatif diğer kaba yem kaynaklarının hayvansal üretime kazandırılması ve kaliteli kaba yem üretim tekniklerinin üreticilere aktarılması gerekmektedir. Ülkemizde miras hukukundan kaynaklanan tarım arazilerinin ve işletmelerinin bölünmesinin önlenmesi için yasal düzenlemelerin uygulaması bir an önce yapılmalıdır” dedi.

ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI YAPILMALI

Türkiye’de onaylanmış ve kamuoyuna duyurulmuş “Arazi Kullanım Planlamasının” bulunmadığını dile getiren Deniz, konuşmasına şöyle devam etti: “Tarım alanlarının ve diğer sanayi ve yerleşim gibi tarım dışı kullanım alanlarının belirlenerek bir an önce kamuoyuna duyurulması ve bu plana bağlı kalınarak yatırımların ve yerleşimlerin belirlenmesi gerekmektedir. Bu çok geç kalınmış bir plandır. Bu planın hayata geçmesi için önemli projeler geliştirilmektedir. Bu nedenle bu planlamada görev alacak ve proje üretecek önemli miktarda ziraat mühendisine ihtiyaç vardır. Bu konu üzerinde hassasiyetle durulmasında fayda vardır.”

EN AZ 10 BİN ZİRAAT MÜHENDİSİNE İHTİYAÇ VAR

Ziraat Mühendisliği mesleğinin öneminin giderek arttığını belirten Abdulkadir Deniz, “Ülkemizde ziraat mühendisleri şu anda aktif olarak kamuda ve özel sektörde görev yapmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve diğer bakanlıklarda eşit görev ve mevkilerde görev yapmaktadırlar. İnsanın olduğu her alanda kısaca kamuda ve özel sektörün her alanında ziraat mühendisleri görev yapmaktadır. Ancak ülkemizde ziraat mühendislerinin yapacağı oldukça fazla görev ve sorumlulukları vardır. Bu nedenle yeni istihdam edilmesi gereken en az 10 bin ziraat mühendisine daha ihtiyaç bulunmaktadır” dedi. Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep eski Şube Başkanı Kenan Seçkin de, “Güçlü bir ülke tarımı ve güçlü bir ülke ekonomosi ziraat mühendisleri ile oluşacakır. Çok üniversite açmak çare değil kaliteli eğitim şart” dedi. Haber Merkezi